Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο φιλοτέχνησε τοιχογραφία με τίτλο «Η Θεά Αθηνά» για το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος


Στα πλαίσια του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος - Αχαρνές 2024 που διοργανώνει ο Δήμος Αχαρνών (Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας και Τμήμα Πολιτισμού, Προγραμμάτων και Δράσεων) για την προβολή του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών οι μαθητές του 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ανταποκρινόμενοι στη πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας για συμμετοχή στη φετινή εικαστική δραστηριότητα με τίτλο: «Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο» υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού εικαστικών Τιμολέοντος Μπατσαούρα φιλοτέχνησαν σε τοίχο του σχολείου τους μια τοιχογραφία με τίτλο «Η Θεά Αθηνά».

Το έργο, σε ασπρόμαυρο χρώμα, αναπαριστά τη θεά Αθηνά, του Αισχύλου και του Σοφοκλή, προστάτιδα της Αθήνας αλλά και θεά της σοφίας, των τεχνών, του λόγου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τα αιώνια σύμβολά της. Η παράσταση με την Αθηνά δίπλα σε μια ελιά, φορώντας το κράνος και την αιγίδα με το γοργόνειο και κρατώντας με το αριστερό χέρι το ακόντιο και με το δεξί ένα περιστέρι αποτελεί καλαίσθητη εικαστική παρέμβαση στο προαύλιο του σχολείου. Το έργο παραπέμπει σε έργα χαρακτικής, λιθογραφίας και κόμικς, αλλά και στους μελανόμορφους παναθηναϊκούς αμφορείς της αρχαιότητας: «το Αθένεθεν άθλον», γεμάτους λάδι από τις ιερές ελιές της Αθηνάς προσφορά στους νικητές των Παναθηναίων. Η αρχέτυπη μορφή της Αθηνάς ως ήρεμη δύναμη αποτελεί φορέα πολλαπλών μηνυμάτων για τους μαθητές, γίνεται «παράθυρο» στο παρελθόν, εκπροσωπώντας τις ηθικές και πνευματικές αρετές που διδάσκει το αρχαίο δράμα, αλλά παραπέμπει και στο σήμερα των παιδιών, ως παγκόσμιο σύμβολο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Χρυσάνθη Ζάχαρη καθώς και ο υπεύθυνος δάσκαλος εικαστικών Τιμολέων Μπατσαούρας, υπό την καθοδήγηση του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ , της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης φιλοτέχνησαν την τοιχογραφία, προσκαλούν την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. και Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. όσες και όσους επιθυμούν να τη θαυμάσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους μαθητές για την έμπνευσή τους. Διεύθυνση Σχολείου : Θηβών 10, Νεάπολη, Αχαρνές. Τηλ. Επικ. 210 2463104.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από Τετάρτη 17 Απριλίου έως και Παρασκευή 26 Απριλίου, τα έργα όλων των Σχολείων που συμμετείχαν στη δημιουργία γκράφιτι θα εκτεθούν σε φωτογραφική αποτύπωση στην αίθουσα Εκθέσεων του Δημαρχείου όπου θα φιλοξενηθεί και η έκθεση κόμικς «Oresteia Reversed» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με θέματα εμπνευσμένα από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, ανοικτή για το κοινό τις μέρες και τις ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης η Athens Comics Library, το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ»: Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών, η Ι.Λ.Ε.Α. (Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών), οι καλλιτέχνες κόμικς κα Βάλια Καπάδαη, κα Όλια Ντακογιάννη, κα Κάλλη Ντολτσέτη καθώς και εθελοντές φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Φωτογράφιση έργων γκράφιτι: Γιώργος Κολέτσος.

Είσοδος ελεύθερη

Ωράριο επισκέψεων:
Τετάρτη 17 Απριλίου. Τελετή έναρξης . Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ
Πέμπτη 18 Απριλίου Πρωί 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.
Παρασκευή 19 Απριλίου Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ
Δευτέρα 22 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τρίτη 23 Απριλίου. Πρωί :10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τετάρτη 24 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Πέμπτη 25 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Παρασκευή 26 Απριλίου. Πρωί : 10.00 π.μ. έως 13:00 μ.μ
Τελετή Λήξης. Απόγευμα 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου