Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ερασιτεχνισμούς στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού καταλογίζει στo Κασσαβό ο Σπύρος Βρεττός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ο <<ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ>> ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Η παράταξη ΑχαρΝέων Ελπίδα από την αρχή που τέθηκε το θέμα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του Δήμου Αχαρνών πήρε σαφή θέση και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το αν ο Δήμος Αχαρνών πρέπει να λάβει ή όχι δάνειο και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο ισοσκέλισης του προϋπολογισμού.
Καταρχήν από πολύ νωρίς είχαμε καταγγείλει τη Δημοτική αρχή με δελτίο Tύπου που είχαμε εκδώσει στις 19 Δεκεμβρίου 2015 με θέμα: ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ όπου εκεί χαρακτηριστικά αναφέραμε:
 Ο τρόπος που η διοίκηση αντιμετωπίζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού αλλά και το θέμα της μη ισοσκέλισης του, μόνο ως ερασιτεχνικός μπορεί να χαρακτηριστεί. Εμείς ως παράταξη <ΑχαρΝέων Ελπίδα> είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λήψη δανείου.
Η πραγματικότητα είναι ότι ένα επιπλέον δάνειο δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί εύκολα από τον Δήμο μας. Ο Δήμος Αχαρνών ήδη από το παρελθόν έχει στη πλάτη του από τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού δάνεια που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία κάθε μήνα για την εξυπηρέτηση μέρος των δανείων αυτών καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 250.000 ευρώ περίπου, ήτοι σε ετήσια βάση το ύψος αυτών ανέρχεται περίπου σε 3.000.000 ευρώ. Για μισθοδοσία υπαλλήλων και αιρετών καθώς και  για τις ασφαλιστικές εισφορές τους ο Δήμος καταβάλει  περίπου 17.000.000 ετησίως. Επομένως 17 εκατ. και 3 εκατ. = 20 εκατ. ευρώ έξοδα.  Από την άλλη μεριά οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις του Δήμου μας στο σύνολο είναι περίπου 20.000.000 ευρώ. Συνεπώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ένα επιπλέον δάνειο ο Δήμος δεν θα μπορούσε να το αντέξει.
Είναι σαν να έχεις ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, να έχεις πάρει του κόσμου τα δάνεια, και να θες να πάρεις ένα επιπλέον δάνειο το οποίο τι θα το κάνεις; Θα αποπληρώσεις μέρος παλιών οφειλών. Το δάνειο αυτό δεν θα είναι ένα αναπτυξιακό δάνειο, δεν θα είναι ένα δάνειο με το οποίο θα γίνουν έργα προς όφελος των δημοτών, δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο Δήμο μας, δεν θα συμβάλει στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Δημοτών, ούτε θα δημιουργήσει νέους πόρους εσόδων στο Δήμο, απλώς θα υποθηκεύσει το μέλλον μας.
Ο χειρισμός της Δημοτικής Αρχής εξαρχής ήταν τέτοιος ώστε να οδηγήσει το σώμα του Δημοτικού συμβουλίου στο ψεύτικο για εμάς δίλημμα Δάνειο ή παρατηρητήριο. Τεχνηέντως καθυστέρησε τόσο τις διαδικασίες, άλλαξε 3 φορές το σχέδιο του προϋπολογισμού, διατηρώντας πάντα σταθερή την διαφορά εσόδων εξόδων στα 10.000.000 παρά κάτι ευρώ. Γιατί 10 εκάτ.; Μήπως γιατί μέχρι τόσα θα μπορούσε να δώσει το παρακαταθηκών; Είναι προφανές ότι είναι εξαρχής πολιτική επιλογή της Δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του Δημάρχου να προβεί σε λήψη δανείου. Χαρακτηριστικά αναφέραμε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πως ο κωδικός εξόδων Κ.Α. 40-7111 απαλλοτριώσεων οικοπέδων από 5.000.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη από το Δ.Σ., άλλαξε σε 2.200.000 στο τελευταίο. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή αυξομειώνει τους κωδικούς αλλά με σκοπό πάντα η διαφορά εσόδων εξόδων να παραμένει στα 10 εκατ. παρά κάτι. 
Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι εμείς δεν πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα και δηλώσαμε ότι σίγουρα υπάρχει και τρίτος δρόμος.
Ποιος είναι αυτός;
Ο ποιο απλός, ο προφανής αυτός που θα έκανε ο οποιοσδήποτε αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα και ήταν υπερχρεωμένος ήδη με δάνεια: 
ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ...
Συγκεκριμένα από το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η Δημοτική αρχή υπάρχουν συνολικά ετησίως 94.000.000 ευρώ έξοδα. Από αυτά οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών είναι περίπου 17.000.000 ευρώ. Από τα υπόλοιπα  77.000.000 περίπου αν η δημοτική αρχή κάνει μια μείωση της τάξης του 10-15% που σε μερικούς κωδικούς η μείωση μπορεί να είναι και πιο μεγάλη (δες κωδικό αποζημιώσεων, το 2015 είχε 600.000 ευρώ και τώρα 5.000.000 αρχικό σχέδιο, 2.200.000 τελικό σχέδιο) , μπορεί να εξοικονομήσει το ποσό των 10.000.000 ίσως και μεγαλύτερο, χωρίς να προχωρήσει σε λήψη δανείου. Άλλωστε αυτή είναι και η άποψη αρκετών μελών της Δημοτικής αρχής. Πρέπει λοιπόν κωδικό-κωδικό να επεξεργαστεί εκ νέου το σχέδιο προϋπολογισμού και να μειωθούν οι δαπάνες. Κάτι το οποίο προτείναμε στο Δημοτικό συμβούλιο και η απάντηση ήταν ότι δεν γίνεται ή δεν προλαβαίνουμε.
Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή, ενώ γνώριζε την ΚΥΑ και τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού από τον Ιούλιο του 2015, το θέμα το καθυστέρησε τόσο ώστε πλέον το δίλημμα Δάνειο ή Παρατηρητήριο να διχάζει τους Δημοτικούς συμβούλους και να φαίνεται στα μάτια τους ως «μονόδρομος». 

Σπύρος Ι. Βρεττός
Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης - ΑχαρΝέων Ελπίδα 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου