Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Μεγαλειώδης η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας «Ίνα ώσιν εν» της Πατριώτισσας...

... ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ
 Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρου
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 

Με ευλάβεια και στρατιωτικές τιμές το κατέβασμα της εικόνας εντός του Ιερού Ναού της Παναγίας Σουμελά 

Μεγαλειώδης η πομπή και η είσοδος της εικόνας εντός του Ιερού Ναού ...
... προηγήθηκε η θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα 
Ο πατήρ Γρηγόριος κατά τη θεία λειτουργία 
Ο Αρχιδιάκονος Παν. Τσιλιβερδής κατά τη Θεία Μετάληψη 
Οι επίσημοι εντός του Ιερού Ναού 
Οι Ιερείς κατά τη Θεία Μετάληψη 
Από το τελετουργικό της Θείας Λειτουργίας 
Η χορωδία 
Ο πατήρ Γρηγόριος κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου 
Το νέο αίμα της Παναγίας Σουμελά 
Η παρουσία των επισήμων στη Θεία Λειτουργία 
Η έξοδος από τον Ιερό Ναό για την υποδοχή της εικόνας 
Π. Αλευράς, Ιωάννης Κορνηλάκης και Νίκος Κρημνανιώτης 
Στην παρέα τους προστέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Χίος με τη σύζυγό του Έλλη 
Η αποβίβαση της εικόνας από το στρατιωτικό αυτοκίνητο 
Η πομπή των Ιερωμένων στην οδό Σαμψούντος έμπροσθεν του Ιερού Ναού της Παναγίας Σουμελά 

Στην πρώτη σειρά της πομπής πίσω από τους Ιερείς, ο Δήμαρχος, οι Βουλευτές και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 
Ο Ιωάννης Κορνηλάκης σπεύδει να χαιρετήσει τον Μητροπολίτη 
Ο Μητροπολίτης ασπάστηκε πρώτος την εικόνα 
Έτοιμοι για την έναρξη της τελετής παραλαβής 
Ο επικεφαλής της παράταξης "Νέα Δύναμη" Παναγιώτης Γρηγοριάδης ήταν εκεί 
Την υποδοχή της εικόνας λάμπρυναν τα παιδιά των Χορευτικών Τμημάτων της Εύξεινης Λέσχης Αχαρνών "ο Καπετάν Ευκλείδης" 
Την πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου 
Η εικόνα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση εντός του Ναού 
Ο Ιωάννης Κορνηλάκης μιλά για την Ιστορία της Εικόνας κι εξηγεί τους συμβολισμούς της 

Τη μοναδική, σημειολογικά και συμβολικά, εικόνα της Παναγίας «ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ» της Πατριώτισσας που φιλοτέχνησαν οι καλόγεροι στο Άγιο Όρος, για τον Πρόεδρο της Ρωσίας, υποδέχτηκε την 1 Μαρτίου 2015, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές.
Η εικόνα είναι μοναδική όχι μόνο λόγω τέχνης αλλά και εξαιτίας τους μεγέθους της, που είναι 2,3 μέτρα επί 1,8 μέτρα και ζυγίζει 150 κιλά. 

Την αποκαλούν και «Ενότητα», επειδή στην εικόνα αναγράφεται η φράση από το Ευαγγέλιο «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν». 

Η υποδοχή που επιφύλαξαν Ιερείς, επίσημοι και απλός κόσμος ήταν μεγαλειώδης- όπως άρμοζε στην περίσταση- και συνδυάστηκε με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. 
Η Θεία Λειτουργία στο Ναό της Παναγίας Σουμελά τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ και συλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Χριστιανουπόλεως κ.κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και Μοζαμβίκης κ.κ. Ιωάννη, που συλλειτούργησαν, στα Ελληνικά και τα Ρώσικα. με τον ιερέα του Ι. Ν. της Παναγίας Σουμελά, πατληρ Γρηγόριο, που είχε και τη γενικότερη επιμέλεια. 
Η εικόνα κατέφτασε στο Ναό της Παναγίας Σουμελά συνοδεία Αγήματος του Στρατού καθώς πρώτα είχε μεταφερθεί για προσκύνημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Μαζί της, όπως πράττει πάντα, ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Αλευράς, ο Καυσοκαλυβίτης, που έχει συνδέσει το όνομα και τη ψυχή του, με τη σύλληψη και τη δημιουργία της, ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Κορνιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της κοινωνικής οργάνωσης» Ελαία» και Πρόεδρος Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης Ελληνορωσικής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας (Ο.Σ.Σ.Α>) καθώς και ο κ. Νίκος Κρημνιανιώτης, διευθύνων σύμβουλος της «Εύξεινης Πόλης». 
Η Εικόνα θα παραμείνει στο ναό μέχρι το 2016 οπότε και αναμένεται να παραδοθεί στο Ρωσικό κράτος, δηλαδή όταν θα εορταστεί το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία. 
Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Γιαν. Δέδες και Παν. Σκουρολιάκος, ο δήμαρχος Γιαν. Κασσαβός, η περιφ. σύμβουλος Γιάννα Τσούπρα, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Αναστ. Χίος, ο αντιδήμαρχος Θεοδ. Συρινίδης, η πρόεδρος ΔΗΚΕΑ Μαρία Ναυροζίδου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σωτ. Ντούρος, ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ»Παν. Γρηγοριάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παν. Αναγνωστόπουλος, Μιχ. Βρεττός,, ο πολιτευτής Ν. Καντερές, η δημ. σύμβουλος Όλγα Ποιμενίδου και πλήθος κόσμου, το οποίο συνέρρευσε ευλαβικά για να προσκυνήσει την εικόνα.
Η Εικόνα 
Πριν 22 χρόνια ένας Άγιος Γέροντας στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Για 35 λεπτά της ώρας επαναλαμβάνει διαρκώς, ( Ίνα ώσιν Έν, Ίνα ώσιν Έν, Ίνα ώσιν Εν…). Ήταν Ο Γέρων Πορφύριος. Η παρακαταθήκη του Ιησού, του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου αποτυπώθηκε σε ξύλο. Έγινε εικόνα και μάλιστα σε Ελληνική και Ρωσική εκδοχή. 
Πρώτα φιλοτεχνήθηκε η ελληνική εκδοχή της εικόνας, είναι μικρότερη σε μέγεθος — 1,5 μέτρα επί 1 μέτρο, και βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Το 2009 φιλοτεχνήθηκε η ρωσική εκδοχή της εικόνας. 
Πρόκειται για μία εικόνα που έχει αγκαλιά την Ελλάδα, την Πατρίδα μας. Αυτός αλλά όχι ο μόνος, ήταν που η συγκεκριμένη εικόνα έλαβε και το δεύτερο όνομα της, Όπως λέει, και το περίβλημα της εικόνα έχει τη σημασία του — εκεί απεικονίζονται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, ο ναύαρχος του στόλου Φιόντορ Ουσσακόφ που τιμάται ως άγιος, ο Άγιος Γεώργιος. 
Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την κληρονομιά του Βυζαντινού Πολιτισμού, την κληρονομιά που αποδέχτηκε η Ρωσία. Παράλληλα, όμως, έχει πολλά συμβολικά στοιχεία όπως την ελιά, τον βασικό συμβολισμό της ενότητας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου