Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ελληνική φιλοξενία από το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+

Μαθητές και καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών και του Γυμνασίου του Cazeres της Γαλλίας στο αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Γάλλους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους από το Γυμνάσιο  του Cazeres  της Γαλλίας υποδέχτηκε και φιλοξένησε από 9 έως και 14  Μαΐου,  ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+  «Oenological project»,  το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών.
Οι περισσότεροι Γάλλοι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε ελληνικές οικογένειες όπως ακριβώς οι Έλληνες είχαν φιλοξενηθεί σε οικογένειες Γάλλων μαθητών κατά την επίσκεψή τους στο Cazeres τον προηγούμενο Μάρτιο.
Κατά τη διάρκεια της εδώ διαμονής τους  Γάλλοι και Έλληνες μαθητές ακολούθησαν ενιαίο πρόγραμμα που συνδύαζε γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την παραγωγή και τυποποίηση του κρασιού και την επιχειρηματικότητα αλλά και ιστορικές γνώσεις για την διαδρομή του αμπελιού μέσα στο χρόνο.
Την πρώτη μέρα 9/5, οι Γάλλοι μαθητές γνώρισαν το 1o Γυμνάσιο και μετά από μια μικρή τελετή υποδοχής, αφού χωρίστηκαν σε δύο τμήματα, παρακολούθησαν την ιστορική αναδρομή του αμπελιού και δημιούργησαν διαδικτυακά quiz με θέμα το κρασί.  Ένας αγώνας μπάσκετ με μεικτές ομάδες Γάλλων και Ελλήνων μαθητών έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εκτονωθούν.
Την Τετάρτη 10/5, όλοι οι μαθητές του προγράμματος επισκέφτηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του, παρακολούθησαν πειράματα και ασκήσεις σχετικές με την οινοποίηση.
Την Πέμπτη 11/5 το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο πρότυπο οινοποιείο Χαρλαύτη στη Σταμάτα Αττικής . Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του οινοποιείου  κ. Χαρλαύτης ξενάγησε ο ίδιος τους μαθητές στους χώρους της επιχείρησης, ενώ η οινολόγος εξήγησε στους μαθητές τεχνικές λεπτομέρειες. Οι χώροι του οινοποιείου ήταν εντυπωσιακοί και ιδιαίτερα τα υπόγεια ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού. Στο τέλος της επίσκεψης στο οινοποιείο, οι Έλληνες μαθητές στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας έκαναν προτάσεις βελτίωσης του οινοποιείου και προώθησης των προϊόντων του. Ο κ. Χαρλαύτης  τις άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον, ζήτησε μάλιστα να του δοθούν γραπτά  διατυπωμένες ώστε να τις αξιολογήσει και να τις αξιοποιήσει σταδιακά. Η συνέχεια της ημέρας ήταν για όλους πολύ ευχάριστη. Επίσκεψη στην ηλιόλουστη παραλία του Σχοινιά, βόλτα και πικ-νικ κάτω από τον πευκώνα.
Την Παρασκευή 12/5 οι Γάλλοι μαθητές επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το σχολείο. Παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για την μοντέρνα επιχειρηματικότητα από συνεργάτες του Πανεπιστημίου του Πειραιά  και στη συνέχεια όλη η ομάδα επισκέφτηκε τον ιερό ναό του Αγίου Βλασίου και την αρχαιολογική συλλογή της πόλης μας όπου εντοπίστηκε η σύνδεση του χριστιανισμού και της ιστορίας των Αχαρνών με το κρασί.
Σάββατο 13/5, ημέρα αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Αθήνας. Επίσκεψη στο Μουσείο και τον Βράχο της Ακρόπολης, βόλτα στο ιστορικό κέντρο και τέλος παραδοσιακό σουβλάκι στο Θησείο.
Η Κυριακή 14/5 ήταν ελεύθερη μέρα αφιερωμένη στις ελληνικές οικογένειες που φιλοξενούσαν Γάλλους μαθητές.
Δευτέρα πρωί 15/5, αποχαιρετισμός, αναχώρηση για Γαλλία και υποσχέσεις για σύντομη επανένωση της ομάδας την επόμενη σχολική χρονιά.
Ο απολογισμός; Μια φράση μόνο… το Erasmus+ χαράζει δρόμους και προσφέρει ευκαιρίες ίσως μοναδικές.
Περισσότερες πληροφορίες για το project μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό τόπο ΚΛΙΚ ΕΔΩ που διαχειρίζεται η παιδαγωγική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών, η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας του προγράμματος. 

Tι είναι το ERASMUS+
Το πρόγραμμα Erasmus (Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών) είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) που δημιουργήθηκε το 1987. 
Το Erasmus+ ή Erasmus Plus είναι το νέο πρόγραμμα που συνδυάζει όλα τα τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2014.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου