Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πριν από τις κάλπες...


Του Νικόλαου Τσάτση 

Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες οι περισσότεροι από τους αναποφάσιστους φίλους και γνωστούς μου δηλώνουν δυσκολία να επιλέξουν ανάμεσα σε κόμματα και ανθρώπους. Πολλοί από του υποψήφιους πολιτικούς ηγέτες έχουν δοκιμαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην άσκηση της εξουσίας και τους έχουν απογοητεύσει. Άλλοι δεν έχουν το στοιχείο της προηγούμενης εμπειρίας και συνεπώς δεν έχουν αποδείξει ότι κατέχουν την αναγκαία ικανότητα να κυβερνήσουν. 

Επειδή κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να προσεγγίζει και να κρίνει πράγματα και καταστάσεις θα αναφερθώ στα κριτήρια που με βοήθησαν να αποφασίσω στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Δεν είναι βέβαιο εάν η απόφασή μου εκείνη ήταν η καλλίτερη, όμως δεν έχω ούτε στιγμή μετανιώσει για εκείνη την ψήφο μου. Τα παραθέτω λοιπόν για όσους έχουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια. 

-ΟΧΙ σε όσους οδήγησαν με τις δημοσιονομικές πολιτικές τους την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο σύστημα «δανείζομαι και μοιράζω λεφτά στις επαγγελματικές ομάδες που με υποστηρίζουν», δηλαδή διορισμούς, μισθούς και επιδόματα, πρόωρες παχυλές συντάξεις και μετά πάλι από την αρχή. Δεν θα διαφωνούσα με την άποψη ότι η ψήφος των πολιτών θα έπρεπε όλους αυτούς που χρησιμοποίησαν την μέθοδο αυτή να τους είχε προ πολλού εξαφανίσει από το προσκήνιο της δημόσιας ζωής.

-ΟΧΙ σε όσους δεν δίστασαν με μεγάλα λόγια, φουσκωμένα ψέματα και ανεδαφικές υποσχέσεις, να καλύψουν την δίψα τους για εξουσία και να πουλήσουν στους ψηφοφόρους λαγούς με πετραχήλια, απεκδυόμενοι στην συνέχεια ευθύνες που τους ανήκαν και συγκαλύπτοντας τις δικές τους ενοχές.

-ΟΧΙ σε όσους βρίσκονται σε προβεβλημένες δημόσιες και πολιτικές θέσεις χάρις στα «βαριά» ονόματά τους και στα οικογενειακά οικόσημα. Κάθε ανεπάγγελτος κληρονομικός είναι δυνάμει ακατάλληλος (μέχρις αποδείξεως του εναντίου). Δίδεται πάντως η εντύπωση ότι η χώρα σταδιακά ολισθαίνει σε καθεστώς πατρικίων και μεταμοντέρνας φεουδαρχίας. Απόδειξη αποτελεί η σημερινή κατάντια της χώρας, ύστερα από πολλές θητείες διακυβέρνησης από προβληματικούς διάσημους και επώνυμους γόνους μεγάλων και μικρών πολιτικών τζακιών.

-ΟΧΙ σε όσους υπόσχονται ή ευαγγελίζονται ένα μεγάλο κράτος παράλυτο, από τα μακριά χέρια και τα πολλά πλοκάμια, σπάταλο, αδηφάγο, άδικο και άσπλαχνο, βολικό όχι για τη κοινωνία αλλά για τους ημέτερους και το συνάφι τους. Για τις απαιτούμενες για αυτό δαπάνες θα πρέπει πρώτα να μας αναλύσουν από ποιους θα τα πάρουν και με πιο τρόπο (πηγάδια με ευρώ καταλάβαμε ότι δεν υπάρχουν).

-ΟΧΙ στους μωροφιλόδοξους που πουλάνε άμμο στην Σαχάρα, πάγο στους εσκιμώους, στους θρησκευόμενους ευλογίες του Αγίου Όρους, ξανθό γένος στους σγουρομάλληδες και επιστροφή στο δηνάριο στους υπερχρεωμένους. Κατάλαβαν και αυτοί το πέλαγος της ευπιστίας και δοκιμάζουν την τύχη τους. Τί έχουν να χάσουν;

-ΝΑΙ σε όσους έχουν καθαρό λόγο, σεμνή συμπεριφορά και ενοχλητική ειλικρίνεια. Είναι εκείνοι που απευθύνονται με ευθυκρισία και απλότητα στην λογική και όχι στα θολά και παραπλανητικά συναισθήματα.

-Ναι σε όσους πατάνε στα πόδια τους και έχουν φθείρει στην ζωή τους πολλά ζευγάρια στο τρέξιμο. Μην ακούτε τα χείλη των επαγγελματιών με τις άφθονες υποσχέσεις. Τα γλυκά λόγια χαϊδεύουν τα αυτιά αλλά κοιμίζουν την σκέψη και την λογική. Καλλίτερα κοιτάξτε τα χέρια τους, τι έχουν κάνει, τι έχουν πετύχει. Από που ξεκίνησαν και που έφθασαν.

-ΟΧΙ στην απατηλή συλλογιστική της χαμένης ψήφου στα μικρά κόμματα. Ψηφίστε όποιον νομίζετε ότι αξίζει μια ευκαιρία. Οι μικροί μεγαλώνουν και οι μεγάλοι φθείρονται. Βοηθείστε την ιστορία να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται και την πρόοδο να επιταχύνει. Ανοίξτε για την χώρα ένα παράθυρο στο μέλλον.

-ΟΧΙ στην αποχή. Με αυτόν τον τρόπο εξουσιοδοτείτε τους άλλους να αποφασίσουν για σας χωρίς καμία δέσμευση. Μπορεί να μην χρειάζεται να περάσετε από το ΚΕΠ για υπογραφή κτλ αλλά στην ουσία αυτό ακριβώς κάνετε. Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι το κόμμα που είναι πρώτο σε ψήφους, επωφελείται κατά κύριο λόγο από τους απέχοντες.

-ΟΧΙ σε αυτούς που κάθε φορά τους βλέπετε κάτω από διαφορετική σημαία. Εγκαταλείπουν το πλοίο μόλις μυριστούν ναυάγιο και επιβιβάζονται στο ασφαλέστερο πορθμείο για την εξουσία, Το βέβαιο είναι ότι του χρόνου θα σας λένε άλλα εξ ίσου πειστικά επιχειρήματα. Περιμένετε πρώτα να αποφασίσουν και να κατασταλάξουν.

Αυτός είναι ο τρόπος που προτείνω, ακολουθώ και είμαι εντάξει με τον εαυτό μου. Ούτε θεωρίες για συνωμοσίες ούτε νεφελείμ. Ούτε παχιά λόγια ούτε πολλά κεράσια. Θα είμαι ευχαριστημένος αν κάπως σας βοήθησε. Αν θέλετε μπορείτε να διαμορφώσετε και σεις τα δικά σας κριτήρια. 
Σας εύχομαι Σωστή Απόφαση και Καλή Ψήφο.

Νίκος Τσάτσης (Νικόλαος Τσάτσης)
Νευροχειρουργός Νευροεπιστήμων.
Δημ. Σύμβ. Αχαρνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου