Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ανάμεσα στις... Πέντε μυστικές τοποθεσίες της Αθήνας το Μενίδι


Πηγή:  https://www.in2life.gr/
Γνωρίζατε ότι ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται ένας τεράστιος καρατήρας; Ή ένας θολωτός τάφος; 
Για τον κρυφό καταρράκτη της Αττικής, σας είπαμε. Το ίδιο και για τον εν πολλοίς άγνωστο Βοτανικό Κήπο στην Αθήνα.  Ή έστω όχι και τόσο δημοφιλή για τους κατοίκους των Αθηνών.

Θεωρούμε δεδομένο, επίσης ότι γνωρίζετε για τη Λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα, όπως επίσης και για τον γκόθικ πύργο στο Κτήμα Συγγρού

Ξέρατε όμως ότι κοντά στο Λαύριο κρύβεται ένας κρατήρας σκέτο... Χάος; Ότι κάπου στο Μενίδι βρίσκεται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους;

Χα!

Δείτε παρακάτω πέντε top secret μέρη στην Αθήνα (και λίγο παραέξω) που μάλλον αγνοούσατε.

«Χάος» στο Λαύριο

Αυτό το σπάνιο μνημείο της Φύσης απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πόλη, στο Λάυριο, και αποτελεί έναν «κρατήρα» βάθους 55 μέτρων και διαμέτρου 120 ο οποίος πιθανώς δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου στην πρόσφατη γεωλογική περίοδο.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο του κρατήρα από drone:



Ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος στο Μενίδι


Στο Μενίδι βρίσκουμε έναν από τους καλύτερα διατηρημένους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους στην Αττική. Ο Θολωτός Τάφος των Αχαρνών (ή του Μενιδίου, όπως είναι γνωστός στη βιβλιογραφία) ανασκάφηκε στα 1879 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και χρονολογείται στον 13ο π.Χ αιώνα. Κατασκευάστηκε πιθανότητα για τα μέλη της οικογένειας του άρχοντα, και καλύπτεται με τύμβο, ο οποίος συγκροτείται περιμετρικά με χαμηλό τοιχίο. Τα ευρήματα από τον Θολωτό Τάφο εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο Πύργος της Βασίλισσας


Αυτή η ημιγοτθικού ρυθμού έπαυλη χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρ. Μπουλανζέ στα… 50s (του 1800) κατά παραγγελία και με έξοδα της βασίλισσας Αμαλίας. Το κτήμα που το περιβάλλει είχε ονομαστεί από την βασίλισσα «Επτάλοφος», ενώ έφιπποι βασιλείς το επισκέπτονταν καθημερινά. Σήμερα μέρος του κτήματος αποτελεί το Οικολογικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση. Στον Πύργο και στα γύρω κτήματα πραγματοποιούνται συχνά ξεναγήσεις, σε συνδυασμό με γευσιγνωσίες και οινογνωσίες.

Ο Κήπος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών


Στη Διδότου κρύβεται ένας από τους ομορφότερους κήπους της πόλης, μαζί με το νεοκλασσικό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, το οποίο χτίστηκε το 1872 σε σχέδια του Ευγένιου Τρούμαν. Χαλικόστρωτα μονοπάτια ανάμεσα σε φοίνικες και πεύκα φέρνουν λίγο αέρα… ριβιέρας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στο βάθος του, αφ’ ενός επίσης κήπος, αφ’ετέρου διοργανώνεται το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου.

Το «Πάνθεον» της Πλάκας


Όχι, δεν πρόκειται για ένα ακόμα τουριστικό μαγαζάκι, αλλά για λείψανα των αρχαιοτήτων που σώζονται στο οικόπεδο στον αριθμό 80 της οδού Αδριανού. Το οικοδόμημα, μήκους τουλάχιστον 85 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, χρονολογείται στην εποχή του Αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ) και είχε τη μορφή μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής με πρόδρομο στην ανατολική πλευρά. Σήμερα, στον χώρο διατηρείται τμήμα του βόρειου τοίχου, αλλά και λείψανα της Παναγίας Κρυσταλλιώτισσας (17ος αιώνας).

ΠηγήΝικόλας Γεωργιακώδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου