Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Με τη Μαρία Ιωαννίδου σε κορυφαία παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ο Σπύρος Κύκνας

Επάνω ο Σπύρος Κύκνας και η μαθήτριά του Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου με τη Μαρία Ιωαννίδου και κάτω, εν ώρα εργασίας στο Σύλλογο Αγίας Παρασκευής

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο χορευτή και χορογράφο Σπύρο Κύκνα που εργάζεται επί σειρά ετών στο Μενίδι και έχει καταξιωθεί για τη συνέπεια και την αγάπη στη δουλειά του. Πρόκειται για άνθρωπο αφοσιωμένο στο χορό κι αυτό δεν του το αναγνωρίζουν μόνο οι συνεργάτες και φίλοι του στην πόλη μας, αλλά και ευρύτερα, αφού είναι γνωστός στο καλλιτεχνικό στερέωμα κι έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του θεάματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαρία Ιωαννίδου, με την οποία συνεργάζεται στις χορογραφίες της παράστασης «Λυκούργος Καλλέργης: Ένας αιώνας Τέχνης-Πολιτισμού-Πολιτικής». Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του μεγάλου ηθοποιού, σκηνοθέτη, καθηγητή δραματικής τέχνης, λογοτέχνη, μεταφραστή και βουλευτή του ΚΚΕ και θα παρουσιαστεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στην Κεντρική αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου. 
Πρόκειται για μια μεγάλη συμπαραγωγή της κορυφαίας θεατρικής σκηνής της Χώρας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και θα τη συντονίσουν δύο μαθήτριες του Λυκούργου Καλλέργη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που διέπρεψαν στο θέατρο και όχι μόνο. Η Νόρα Κατσέλη και η Μαρία Σκούντζου θα είναι οι κεντρικές παρουσιάστριες της τιμητικής εκδήλωσης.
Η εκδήλωση θα ανοίξει με το χορευτικό μέρος, στο οποίο, όπως προαναφέρθηκε συνεργάζεται ο Σπύρος Κύκνας. Στην ομάδα των χορευτριών που έχουν επιλεγεί περιλαμβάνεται και η μαθήτρια του Σπύρου στο Σύλλογο Αγίας Παρασκευής Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου, κάτι που δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο και δικαιώνει τον Πρόεδρο Γιώργο Αρβανίτη και τα μέλη του ΔΣ για την επιλογή τους. 
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη και όσοι θέλουν να τη δουν μπορούν να κάνουν κρατήσεις στα τηλ. 210.5288178, και 210.5288179


Ποιος ήταν ο Λυκούργος Καλλέργης
Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε ένας Νέστωρας του ελληνικού θεάτρου, με καθαρή ματιά και πάντα νεανική καρδιά, που αγάπησε «το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό» του πολιτισμού μας και τον υπηρέτησε με συνέπεια.
Γέμισε τη ζωή του με θέατρο και το θέατρο γέμισε από τη δουλειά του, τις ερμηνείες, τις μεταφράσεις, τις σκηνοθεσίες του. Υπήρξε από τους πρώτους μαθητές του Κάρολου Κουν, πολέμησε στην Αλβανία, έζησε τη δίνη της κατοχής και του εμφυλίου, της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης, των κοινωνικών αγώνων της Ελλάδας που αναζητούσε την ευρωπαϊκή και την εθνική της φυσιογνωμία.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ΠΟΘΑ τιμά με αυτήν την εκδήλωση έναν άνθρωπο δικό της, έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε με συνέπεια για τα δικαιώματα των ηθοποιών. Χρόνια ολόκληρα εκλεγόταν στο Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και για κάποια χρόνια εκτέλεσε καθήκοντα Προέδρου. Χρημάτισε μάλιστα και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α).
Οι εμφανίσεις του καταγράφονται με υμνητικές εκφράσεις από τους κριτικούς του θεάτρου. «Όταν βρίσκεται στη σκηνή, η σκηνή αποκτά κάποιους ιδιαίτερους φωσφορισμούς» έγραψαν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο πρόεδρος Π.Ο.Θ.Α. Δημήτρης Παλαιοχωρίτης και ο  καλλιτεχνικός δ/ντής Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Μανώλης Γλέζος, Φώτης Κούβελης, Υφυπ. Εθνικής Άμυνας, (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής π. Υπουργός (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), Βύρων Πολύδωρας π. Πρόεδρος της Βουλής και π. Υπουργός, Κωνσταντίνος Πυλαρινός Πρόεδρος της Ένωσης τ. Βουλευτών–Ευρωβουλευτών.
Θα μιλήσουν για την καλλιτεχνική, κοινωνική και αγωνιστική του διαδρομή οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας –κριτικός θεάτρου και ο Λαοκράτης Βάσης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
Θα παρέμβουν μέσω video:
Άννα Συνοδινού, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Σαράντος Καργάκος, Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Βόγλης
Αφήγηση Κειμένων: Νόρα Κατσέλη τ. βουλευτής-ηθοποιός
Μαρία Σκούντζου ηθοποιός
Θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα έργων, σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη η Εύα Κοταμανίδου και ο Κώστας Καστανάς.
Επιμέλεια-Σκηνοθεσία: Τζένη Κολλάρου –Καλλέργη, Αλεξία Πετροπούλου
Χορογραφίες: Μαρία Ιωαννίδου –Γερμανού
Βοηθός Χορογράφου: Σπύρος Κύκνος
Χορευτές –Παρασκευή Κιλκίλογλου, Αρμάσου Άλεξ, Πέτκοβα Ελβίρα, Τριανταφύλλου Βαρβάρα-Ελένη, Μαμασούλης Παναγιώτης
Art Director – συντονισμός συνεντεύξεων: Αλεξία Πετροπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια Video- Μοντάζ υλικού:  3bMedia Productions

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου