Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Αντάμωσαν και ξεφάντωσαν οι Ηπειρώτες των Αχαρνών

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Ηπειρώτικο Αντάμωμα 

 Πηγή: Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος 
Οι Ηπειρώτες των Αχαρνών γλέντησαν με την ψυχή τους, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου, το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, στο Ηπειρώτικο αντάμωμα, της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών.

Είναι αυταπόδεκτο γεγονός και καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας. Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.
Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους ηπειρώτκης καταγωγής.
Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.
Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής ευποιϊας και κουλτούρας.
Ένα τέτοιο παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, οι Ηπειρώτες των Αχαρνών , αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Η οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών Μέλπω Κάραλη και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής.
Την διασκέδαση είχε αναλάβει και έφερε επάξια σε πέρας η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον βυζαντινό Μιχάλη Ζάμπα στο λαούτο και το τραγούδι, την Άννα Ματζούκη στο τραγούδι, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Σάκη Κάκο στο ντέφι.
Κατά τα παλαιά, μετά την χορευτική παράσταση των 3 χορευτικών της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, υπό τις οδηγίες του αξιόλογου χοροδιδάσκαλού Φάνη Μεντή, που κάνει σημαντική δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας, όλοι καταχειροκρότησαν, άνοιξαν τον χορό, η Πρέδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής και οι προσκεκλημμένοι και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.

Στο ηπειρώτικο αυτό πανηγύρι παρέστει ο απερχόμενος Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, που δηλώνει περισσότερο Ηπειρώτης παρά Μενιδιάτης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και δημοτικούς συμβούλους.
Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής, και τα μέλη του Δ.Σ. Κώστας Λιάγκος και Χριστόφορος Ευθυμίου. Ακόμη παρέστησαν, εκπρόσωποι πολλών ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής, η Ηπειρώτισσα συγγραφέας και εκπαιδευτικός Βασιλική Πιτούλη, εκπρόσωποι ετεροδημοτικων αποδημικών συλλόγων από άλλες περιοχές της χώρας που δραστηροποιούνται στα όρια του Αχαρνών καθώς και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος Μέλπω Καράλη, παρουσίασε τις δράσεις της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών καθώς και τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμεμους για την συμμετοχή και παρουσία τους και τους χορηγούς για την προσφορά τους.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής, αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, με επικεφαλήςε την εξαίρετη και αποτελεσματική Πρόεδρος Μέλπω Καράλη και τον χοροδιδάσκαλο Φάνη Μεντή, με πίστη και διαρκή προσπάθεια. Στη συνέχεια κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στην μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση της ΠΣΕ '''Ενα τραγούδι για την Ήπειρο...'', την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, ώρα 20.30΄στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους καλό καλοκαίρι και τους κάλεσε τις διακοπές τους να τις περάσουν στην Ήπειρο, γιατί η ηπειρώτικη αγορά, χρειάζεται την στήριξη μας.
Το γλέντι διήρκησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες και στο χορό συμμετείχαν με την ψυχή τους άπαντες.
Και του χρόνου.
Δείτε και μερικά ξεχωριστά φωτογραφικά στιγμιότυπα της βραδιάς, όπως τα κατέγραψε ο φακός του Εκδότη της ΑΧΑΡΝΑΪΚΗΣ Γεωργίου Νιώρα
ΦΩΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΩΡΑΣ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου