Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Μας έλειψες πολύ Σπύρο…



Φωτογραφίες Αρχείου από τις μαγευτικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις του Σπύρου Κύκνα στο Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Προφήτη Ηλία

Της Εύης Τριανταφύλλου 

Ποιος από κείνους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν δεν θυμάται τον Σπύρο Κύκνα; Αυτόν τον πολυτάλαντο και δημιουργικό άνθρωπο, που πέρασε από την πόλη των Αχαρνών αλλά δυστυχώς, δεν στάθηκε… 
Τον άνθρωπο που επί δημαρχείας Σπύρου Στριφτού, ανέλαβε ως Χοροδιδάσκαλος και Χορογράφος, τα τμήματα Μοντέρνων Χορών που είχε δημιουργήσει τότε ο Δήμος και που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να συγκεντρώσει σ’ αυτά, 120 μαθητές, από τα 5 έως και 60 χρονών! 
Μαθητές που τον ακολούθησαν πιστά, ακόμα κι όταν ο επόμενος Δήμαρχος ο Παναγιώτης Φωτιάδης για… λόγους οικονομίας, έστειλε τον Σπύρο Κύκνα και τα Τμήματα του , στο υπόγειο του Παλιού Δημαρχείου. Κάπως έτσι οι μαθητές του, κατάντησαν να κάνουν τα μαθήματά τους, αγκαλιά με τις κολώνες του υπογείου και τον λέβητα του πετρελαίου. Κι όμως! έστω κι έτσι, τα Τμήματα του, ήταν πάντα γεμάτα από μαθητές που κάθε φορά ήταν έτοιμοι για εντυπωσιακές εμφανίσεις, όπου τους καλούσε το καθήκον αφού συμμετείχαν με κέφι σε μουσικοχορευτικές αλλά και θεατρικές παραστάσεις του Δήμου, όλες τις εποχές του χρόνου! Τις Απόκριες τα Χριστούγεννα και φυσικά τα καλοκαίρια... Εκεί, στο Αμφιθέατρο του Προφήτη Ηλία, όπου ο κόσμος απολάμβανε δωρεάν, φαντασμαγορικά Show! 
Δεν ήταν όμως μόνο ο χορός. Γιατί ο πολυδιάστατος Σπύρος Κύκνας, δεν αρκέστηκε στην χοροδιδασκαλία και στις χορογραφίες που ήταν η κύρια εργασία του στο Δήμο Αχαρνών. Άνθρωπος ζεστός και φιλικός, άρχισε να δένεται και να γίνεται ένα με την Τοπική Κοινωνία. Έχοντας λοιπόν περάσει από τις αντίστοιχες προσκοπικές Σχολές συμμετείχε στον Προσκοπικό Σύστημα των Αχαρνών ως Υπαρχηγός και Αρχηγός αγέλης των Λυκόπουλων, δίνοντας μάλιστα ξεχωριστή ζωντάνια, στη Προσκοπική Λέσχη που έδρευε στο Λόφο των 40 Μαρτύρων. 
Δεν του έφταναν όμως, μόνο αυτά. Η έντονη διάθεσή του για προσφορά όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα, τον οδήγησε ν’ αναλάβει επί Δημαρχείας Φωτιάδη, καθήκοντα Προέδρου στον Φιλοζωικό Σύλλογο του Δήμου. Επί των ημερών του μάλιστα, έγιναν πράγματα πρωτοπόρα για την πόλη των Αχαρνών. Έτσι με την βοήθεια του Παναγιώτη Φωτιάδη, (γιατί τα σωστά πρέπει να λέγονται και να γράφονται) φτιάχτηκε στον πολύπαθο Λόφο των 40 Μαρτύρων ένα προκάτ κατάλυμα για τα άρρωστα - αδέσποτα ζώα του Δήμου, τα οποία ο Σπύρος με τα λιγοστά μέλη του Συλλόγου, φρόντιζε με όλη του την ψυχή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως επί των ημερών του ο Φιλοζωικός Σύλλογος για πρώτη φορά, απέκτησε νομικό εκπρόσωπο. Εξάλλου με προσωπική του εργασία και με δική του πρωτοβουλία και χρήματα ο Σπύρος Κύκνας, έφτιαξε περίφραξη δίπλα από την Προσκοπική Λέσχη στην οποία φιλοξενούσε και φρόντιζε με εμβολιασμούς, στειρώσεις και τροφή, 18 αδέσποτα ζώα. Όλα αυτά ως τον Αύγουστο του 2011, οπότε η Προσκοπική Λέσχη όπως και το κατάλυμα των αδέσποτων ζώων που είχε γίνει το δεύτερο σπίτι του Σπύρου, παραβιάστηκαν και λεηλατήθηκαν βάναυσα από τους γνωστούς- άγνωστους τσιγγάνους της περιοχής, που έως και σήμερα συνεχίζουν στον πανέμορφο Λόφο των 40 Μαρτύρων το ολέθριο έργο τους. ΚΛΙΚ ΕΔΩ
… Τότε τον Αύγουστο του 2011 ήταν που ο Σπύρος το πήρε απόφαση. Μάζεψε τα κομμάτια του κι έφυγε. Ότι είχε φτιάξει με κόπο είχε καταστραφεί, μέσα σε μια νύχτα. Δεν είχε πια δουλειά, σ’ αυτήν την αφιλόξενη για ‘κείνον πόλη…

Φωτο Αρχείου από την συμμετοχή των χορευτών του Σπύρου Κύκνα στην χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση του Θετρικού Εργαστηρίου Αχαρνών
Τυχαία τον συνάντησα στο διαδίκτυο. Τον αναγνώρισα αμέσως. Ξεκάθαρο τ' όνομα του στο FB. «Σπύρος Γεώργιος Κύκνας». Μα κι η σελίδα του ένας φιλοζωικός Σύλλογος είναι, από μόνη της. Εκεί, επιμένει να ψάχνεται και ν’ αναζητά βοήθεια για τα ανυπεράσπιστα, πληγωμένα κι εγκαταλελειμμένα ζώα. Εκεί,! Να μην το βάζει κάτω, ποτέ! .. Τον αναζήτησα κι άλλο. Και ξέρετε τι ανακάλυψα; Ένα εξαιρετικό Video με το οποίο εκείνος ως χοροδιδάσκαλος και χορογράφος με την ομάδα του, παιδιά που επέλεξε απ’ το Μενίδι, εκπροσώπησαν σε εκδηλώσεις της χώρας μας και στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών» την Αυστρία, μ' ένα μαγευτικό Βιενέζικο βαλς. Όσο για κείνους που αναρωτιούνται τι είναι η «Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών», να εξηγήσουμε πως πρόκειται για μια μεγάλη πολιτιστική δράση, με διοργανώτριες χώρες τις, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία και Τσεχία. Πιο συγκεκριμένα για το 2013, Δάσκαλοι ξένων γλωσσών, καλλιτέχνες, παιδιά αλλά και εκπρόσωποι των 13 μορφωτικών ιδρυμάτων και Πρεσβειών στη χώρα μας, μας γνώρισαν μεταξύ άλλων, τα «αινιγματικά» τραγούδια της Ιρλανδίας, μας έμαθαν τα μυστικά του αυστριακού βαλς (σε αυτό συμμετείχε ο Σπύρος) , μας εξήγησαν τι σχέση έχει η σουηδική γυμναστική με τα Σουηδικά και… μας είπαν παραμύθια από διάφορες χώρες. See more at: ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η αφίσα της Ευρωπαικής Μέρας Γλωσσών...

Ο Σπύρος λοιπόν, για τη συμμετοχή αυτή, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου του 2013 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, επέλεξε μαθητές του από το Μενίδι, οι οποίοι συμμετέχοντας σ’ αυτή την σημαντική Ευρωπαϊκή διοργάνωση, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Το θέμα μάλιστα, το δημοσίευσε και η zougla.gr επιλέγοντας ν’ ανεβάσει στην ιστοσελίδα της, το video με το Αυστριακό βαλς, της ομάδας του Σπύρου ΚΛΙΚ ΕΔΩ Και… τα καλύτερα απ΄ότι μαθαίνουμε έρχονται, καθώς μετά την μεγάλη αποδοχή που είχε απ’ το κοινό η ομάδα του Σπύρου, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές, προκειμένου ν’ αναλάβει εκ νέου την εκπροσώπηση της Αυστρίας στη χώρα μας και για το 2014!

Τα υπέροχα παιδιά της ομάδας του Σπύρου Κύκνα που χόρεψαν ένα ανατρεπτικό βάλς στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Κι όμως! Ενώ χαίρομαι για την πορεία του Σπύρου που είναι προφανές ότι όπως όλοι οι άξιοι άνθρωποι, κατάφερε να ξαναγεννηθεί απ΄τις στάχτες του, κλείνοντας αυτό το κείμενο με κατακλύζουν πολύ πικρά συναισθήματα. Μια μεγάλη απογοήτευση που αυτόν τον χρήσιμο άνθρωπο τον αφήσαμε κι έφυγε απ’ την πόλη μας.
Μου τον θυμίζουν ωστόσο, σχεδόν κάθε μέρα, τ’ αδέσποτα κι άρρωστα ζώα, που γυρνούν ανυπεράσπιστα στους δρόμους του Μενιδίου.
Και με πιάνει μια στεναχώρια που δεν είναι πια εδώ. Που δεν αντηχούν στον Προφήτη Ηλία όπως συνέβαινε στις πολύωρες και κοπιαστικές πρόβες τους, οι μουσικές, οι φωνές και τα γέλια των μαθητών του… Και που πια, δεν έχω την ευκαιρία, να είμαι εκεί, σε κάθε του μαγευτική παράσταση, που γέμιζε από φώτα, νιάτα του τόπου μας, μουσικές και θέαμα...Που δεν είναι εδώ να στολίζει τα καλοκαίρια της πόλης μας...Κι εγώ να τον χειροκροτώ και να υποκλίνομαι με τον φωτογραφικό μου φακό, στ’ αέρινα χορευτικά του βήματα. 

Μας έλειψες πολύ, Σπύρο…

Φωτό Αρχείου με τον Σπύρο Κύκνα και τα παιδιά του, να υποκλίνονται στο κοινό του Προφήτη Ηλία 

Δείτε το Βιενέζικο Βαλς που έκλεψε τις καρδιές του κοινού και των περαστικών που μπήκαν κι εκείνοι στο χορό, στην Πλατεία Κλαυθμώνος

11 σχόλια:

Silent Guardian είπε...

Ο Σπύρος είναι φωτεινό Παράδειγμα για όλους μας, σ'αυτή τη ζωή... Τον γνώρισα στην ηλικία των 16, έφηβος, και τώρα, στην ηλικία των 21/22, νιώθω ότι έχει ήδη συνεισφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό στην διαπαιδαγώγησή μου. Τον θυμάμαι να λέει: "Αφήστε τα παιδιά, στρώνουν χαρακτήρα." Και έτσι ήταν, πραγματικά. Τιμή μου να έχω συνεργαστεί σε τρεις παραστάσεις του, αλλά και στην εκπροσώπηση της Αυστρίας, στη μέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών... Πάνω απ'όλα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Καλλιτέχνης και ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την αναφορά σας, σε όλους μας κυρία Εύη Τριανταφύλλου.

Μενιδιάτης είπε...

Εμείς σας οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ!"

Ανώνυμος είπε...

Εγω τον γνωρισα μεσα απ το Fbook,και τον λατρεψα κυριολεκτικα.
παρ ολο που η ζωη ακομα δεν τα εφερε να συναντηθουμε απο κοντα,ειναι σαν να τον γνωριζω χρονια και τον νοιωθω δικο μου ανθρωπο.
ειναι ενα υπεροχο γλυκο ευαισθητο δικαιο και λαμπερο πλασμα !!
ΚΑΙΤΗ ΝΤΟΛΙΟΥ
και διαβασοντας το κειμενο αυτο,βλςπω ποσο δικιο εχω !!

Ανώνυμος είπε...

Τον Σπυρο τον γνωρισα στα 15 μου οταν γραφτηκα στη σχολη χορου!Ειναι ενας καταπληκτικος ανθρωπος και ενας καταπληκτικος καλλητεχνης!Μου εμαθε παρα πολλα και μπορω να πω οτι οσα χρονια εμεινα στη σχολη ηταν γιατι ηταν ο Σπυρος ο δασκαλος επειτα δεν ηθελα χωρις να ειναι εκεινος...Οι παραστασεις του καθε καλοκαιρι ηταν οι καλυτερες!Μου εχουν λειψει πραγματικα ολα αυτα(το μαθημα στη σχολη,οι προβες για την καλοκαιρινη παρασταση και πολλα αλλα)!
Ευχαριστω πολυ Σπυρο για οσα μου εμαθες!Μακαρι να ξανα γυριζες και να ξανα καναμε αυτα τα ωραια πραγματα που καναμε ολα αυτα τα χρονια που περασαν!

Unknown είπε...

Με το Σπύρο ως δάσκαλο αγάπησα το χορό και δεν έχω παρά να τον ευχαριστήσω γι αυτό. Είναι η μεταδοτικότητά του, η καλή του ενέργεια και η όρεξη του να μας μαθαίνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την τέχνη του χορού, που έκανε πολλούς από μας, τους μαθητές του, να τον ακολουθούμε από τα χρόνια των διδασκαλιών του στο δήμο μέχρι και σήμερα. Ο Σπύρος είναι από τους πιο δημιουργικούς και εργατικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, αγαπάει τη δουλειά του και τους μαθητές του και προσπαθεί να βγάλει από μας το καλύτερο αποτέλεσμα, κάτι που φαίνεται σε κάθε δουλειά που παρουσιάζει. Μα το πιο σημαντικό, εκτός από καλός δάσκαλος είναι και υπέροχος άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όλους για τον Σπύρο ..είναι απλά μοναδικός και αναντικατάστατος .. εμείς πάντως που τον ζήσαμε ξέρουμε ότι αν και του δόθηκαν πολύ λίγα εκείνος έκανε πάντα τα αδύνατα δυνατά για να βγάζει τον καλύτερό του εαυτό σε όλα και το κατάφερνε πάντα και με το παραπάνω .. κρίμα που μερικοί ποτέ δεν άνοιξαν τα μάτια τους για να δουν τι άνθρωπο έχασαν ..

Unknown είπε...

Ευχαριστω ολους για τα καλα σας λογια.. Η δικια σας εκτίμηση , ηταν παντα η δυναμη μου.. Να σας εχει ο Θεος καλα.
Σπυρος Κυκνας

Petros είπε...

Opou yparxei agaph tha yparxei panta o Spyros Kyknas !!!

Petros είπε...

Opou uparxei agaph....panta tha yparxei o Spuros Kuknas !!!

Unknown είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΟΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΕΜΑΘΑ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΜΙΚΡΟΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΥΤΟ !!!!!!!! ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΜΑΡΟΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΥΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΑΧΤΙΛΑΚΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΛΕΙΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΩΣ !!!!!!!!!!!!!!!! ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΓΡΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΟΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΧΟΡΟΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΑΤΟΜΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΖΩΗ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένας καλός άνθρωπος ,πρόσφερε πολλά χωρίς σκοπιμότητα και αναταλλάγματα .Πρόσφερε τέχνη και πολιτισμό και αξίζει αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μια καλή μεταχείριση γιατί τον έχουμε ανάγκη ,δεν είναι προσφορλα μόνο τα υλικά αλλά και τα πνευματικά αγαθά .
Παρακαλώ το νέο Δήμαρχο να αξιοποιήσει τον λαμπρό Σπύρο ,να τον επαναφέρει στο Δήμο μας γιατί αξίζει να μας χαρίσει έστω και το χαμογελό του . Είναι μια ταπεινή μου απαίτηση που σίγουρα εκφράζει ολους τους συνδημότες .Σας ευχαριστώ κυριε Δήμαρχε και είμαι σίγουρος οτι θα το πράξετε

Δημοσίευση σχολίου