Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

O Αντισυνταγματάρχης της Χωροφυλακής που έγινε Δεσπότης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ


Η παρουσία του Μητροπολίτη Αμβροσίου στο Μενίδι για το μνημόσυνο του Σπυρίδωνος Αναγνωστόπουλου μας κέντρισε το ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποιος είναι.
Δεν πρόκειται, φυσικά, για στρατιωτικό όπως αναφέρεται (με μεγάλη δόση υπερβολής) στον τίτλο, αλλά για εξαρχής ιερωμένο και απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που, απλά, υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ελληνική Χωροφυλακή, από την οποία αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Δείτε το βιογραφικό του, γιατί έχει ενδιαφέρον, όπως και το προσωπικό του ιστολόγιο http://mkka.blogspot.gr/,  όπου δημοσιεύει τις απόψεις του, που απασχολούν συχνά-πυκνά τον Τύπο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου του 1938. Μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963. Από το 1956 ως το 1960 έμενε στο οικοτροφείο της «Ζωής» στους Αμπελοκήπους, όπου μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με το φοιτητή φιλολογίας Γιάννη Λιάπη, το μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄.
Χειροτονήθηκε διάκονος στις 31 Μαΐου 1961, ενώ ήταν τεταρτοετής φοιτητής, και εντάχθηκε στη μοναστική αδελφότητα «Παναγία η Χρυσοπηγή», όπου γνώρισε το μετέπειτα μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο και το μελλοντικό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 17 Ιουλίου 1963 και υπηρέτησε αρχικά σε εκκλησίες στο Μαρούσι και στο Νέο Ψυχικό. 
Το 1968 διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής και πήρε εξ απονομής το βαθμό του Μοίραρχου, ενώ αργότερα προήχθη σε Ταγματάρχη. Από τη θέση αυτή κήρυττε και δίδασκε στις σχολές στελεχών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Παρέμεινε στη Χωροφυλακή ως το 1976, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Στις 17 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου.
Κατά τον επιβατήριο λόγο του, που δημοσιεύτηκε στο δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος Εκκλησία, απηύθυνε «ιδιαιτέρως θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν» προς τους φυλακισμένους αξιωματικούς και οπλίτες της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων που είχαν φυλακιστεί «συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος».
Με αφορμή την περίπτωση του Αμβρόσιου ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπαδημητρίου ζήτησε να πραγματοποιηθεί κάθαρση της Εκκλησίας της Ελλάδος από υποστηρικτές της στρατιωτικής δικτατορίας, ενώ ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος τον κατηγόρησε ως υμνητή της δικτατορίας. Ο Αμβρόσιος διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1976 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1978.
Στις 19 Νοεμβρίου 1978, εξελέγη μητροπολίτης της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Το 1979 ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Πυρουνάκη, ο οποίος κατηγορούνταν για καταφρόνηση ανώτατης εκκλησιαστικής αρχής, εξύβριση μητροπολιτών και σκανδαλισμό των πιστών. Στην κατάθεσή του ο Αμβρόσιος ισχυρίστηκε ότι ο Πυρουνάκης ήταν, μεταξύ άλλων, δημαγωγός που σκανδαλίζει τους πιστούς, αλλά ο Πυρουνάκης αθωώθηκε.

ΠΗΓΗ: wikipedia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου