Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Τα χρεωστούμενα ξεχάστηκαν στα ράφια…

Αναφορικά με τις παλαιότερες οφειλές του Δήμου, για απαλλοτριώσεις και προμήθειες, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:                       


                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                ΙΟΥΝΗΣ 2013
Την Τρίτη 10/5/2013 η Δημοτική Αρχή έφερε στην συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου σαν θέμα για συζήτηση και ψήφιση ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΩΝ μέχρι την 31/12/2011. 
Στην συζήτηση διαπιστώθηκε από την ίδια την Δημοτική αρχή ότι τα χρέη δεν ήταν 23 εκατ. ευρώ όπως είχε δηλωθεί από την Δημοτική Αρχή, αλλά 27 εκατ, ευρώ επιπλέον, που κατά δήλωση της οι φάκελοι αυτοί είχαν ,,,χαθεί στα ράφια, Αυτό όμως σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων από τις απαλλοτριώσεις, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να είναι και προγενέστεροι, δεν θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματα που δικαιούνται. Είναι πρόβλημα ότι δεν παρουσιάστηκαν εγκαίρως όλα τα οφειλόμενα; Βεβαίως και είναι γιατί ένα μεγάλο μέρος από τους δικαιούχους θα πάρει τα χρήματα του μετά από μεγάλο διάστημα και ίσως αρκετοί να προηγηθούν αν και είναι μεταγενέστεροι, επομένως υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν και να χρεωθούν όπου ανήκουν. 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση όμως αυτό είναι μόνο το δέντρο που το δείχνουν για να κρύψουν το δάσος που είναι το λεγόμενο σχέδιο οικονομικής υποστήριξης, που ψήφισε το Δημοτικό συμβούλιο στις 11/12/2012 κατά πλειοψηφία και που στηρίζεται στο νόμο του Καλλικράτη. Οι κραυγές ότι μας χαρίζονται 23 εκ. ευρώ κι εμείς δεν τα θέλουμε είναι ψέμα και το γνωρίζουν. Αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης που εμπεριέχεται στο σχέδιο οικονομικής υποστήριξης. Είναι χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ που έχουν εισπραχθεί από το λαό, τα έχουν παρακρατήσει και μας ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ένα μέρος από αυτά και θα ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΟΚΟ σε 3 χρόνια με δικαίωμα επιμήκυνσης στα 5.
Φυσικά το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης, που είναι βασικό εργαλείο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για την μετατροπή της Τοπικής Διοίκησης σε επιχείρηση με στόχο το κέρδος προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, μετατρέποντας τα πάντα σε εμπόρευμα, προβλέπει σειρά μέτρων που ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις όχι μόνο τα γνωρίζουν, τα ψηφίζουν, αλλά τα στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις και οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι σε δευτερεύοντα και επουσιώδη ζητήματα. Και αυτό εξηγείται γιατί το σύνολο των άλλων παρατάξεων, εκτός από την Λαϊκή Συσπείρωση, είναι νυν ή τέως στελέχη της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η όποια διαφοροποίηση τους είναι μόνο οργανωτική, αλλά βαθιά εξαρτημένη ιδεολογικά και πολιτικά από τα κόμματα αυτά και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά σε κεντρικά όργανα της Κεντρικής διοίκησης όπου υπάρχει πλήρης ταύτιση με την πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αφού σε τοπικό επίπεδο δεν έχει εκπροσώπηση στο Δήμο και ήταν σπάνιες οι παρεμβάσεις του. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως που αναφερόμαστε ενώ ήταν παρόν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τόλμησε να πάρει πολιτική θέση, αλλά αντίθετα έβγαλε ανακοίνωση στην κατεύθυνση που κινήθηκαν οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και αντάρτες. 
Τα μέτρα εξυγίανσης είναι αρκετά και αναφέρουμε ορισμένα που έχουν γίνει και κάποια που είναι σε εξέλιξη: 
-Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μειώθηκε η επιχορήγηση στους παιδικούς σταθμούς, αθλητικό Οργανισμό, ΚΑΠΗ από 4,5 εκατ. ευρώ σε 1 εκ. επτακόσιες χιλιάδες.
-Παραγράφηκαν οφειλές 7.062.500 ευρώ προς αυτά τα Νομικά Πρόσωπα από επιχορηγήσεις που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να τους δώσει. 
-Μειώθηκε ήδη το προσωπικό τους με σοβαρές συνέπειες για τη συνέχιση ακόμα και της λειτουργίας τους και θα επισημάνουμε ότι πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς είχαν γίνει 2000 αιτήσεις, έγιναν δεκτές 800 και έμειναν εκτός 1200 παιδιά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται τραγικά δύσκολη για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. 
-Με βάση το πρόγραμμα εξυγίανσης ουσιαστικά καταργήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Από τα 64 εκ ευρώ που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, περιορίστηκε το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα στα 12 εκ ευρώ, από αυτά τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα απ τον προηγούμενο χρόνο. Μειώθηκαν έργα υποδομής όπως χαρακτηριστικά λέει ο τίτλος (μείωση κατασκευής βασικών έργων υποδομής για τη θωράκιση του Δήμου Αχαρνών από φυσικές καταστροφές κατά 2,5 εκ ευρώ), αντιπλημμυρικά έργα, αγωγοί ομβρίων κ.λ.π. και τα χρήματα αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τις ανάγκες μας. 
-Μειώθηκαν τα χρήματα για την εκπαίδευση, μόνο για φέτος η κάθε δόση από 199 χιλ. ευρώ μειώθηκε στα 132 χιλ. ευρώ, αντίστοιχη μείωση υπήρξε και στις συντηρήσεις με αποτέλεσμα να ζητάνε από τον γονιό ολο και περισσότερο να βάζει το χέρι στην τσέπη. Το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο στην κατασκευή σχολικών κτιρίων μετά την ουσιαστική κατάργηση του ΟΣΚ, όχι βέβαι ότι και τότε δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά τώρα πετάνε το μπαλάκι στο ΕΣΠΑ π.χ, 18ο , 21ο, 9ο Δημοτικά που ουσιαστικά δεν έχουν εγκριθεί και δεν πρόκειται να γίνουν.
-Προβλέπεται παραπέρα μείωση του προσωπικού του Δήμου, οι προσλήψεις θα γίνονται με τις διαλυμένες σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα, με 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία και το κυριότερο μέσα από τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες και είναι οι μόνες ωφελημένες μιας κι έχουν πέσει με τα «μούτρα» στο Δημόσιο χρήμα. Για παράδειγμα: ενώ μας έλεγαν ότι ο Δήμος έχει πλεονάζον προσωπικό, έκαναν προσλήψεις 240 εργαζομένων για 5 μήνες μέσω ΜΚΟ. Εμείς όμως χρειαζόμαστε εργαζόμενους αλλά με μόνιμη, σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα. 
Ωστόσο εκμεταλλευόμενοι δυσλειτουργίες του συστήματος και βοηθούμενοι από την κρίση, προσπαθούν να στρέψουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναντίον αυτών του Δημοσίου. Εμείς οι κομμουνιστές λέμε ότι λιγότεροι εργαζόμενοι στο Δήμο σημαίνει λιγότερους παιδικούς σταθμούς, λιγότερη προσφορά κοινωνικού έργου, καθαριότητα κ.λ.π. και όσον αφορά στις δυσλειτουργίες η ευθύνη είναι πάντα αυτών που διοικούν. Να επισημάνουμε όμως ότι και οι εργαζόμενοι οφείλουν να συνεργαστούν με την κοινωνία και για τα δικά τους προβλήματα, χωρίς διακρίσεις, εργαζόμενοι Δήμου, Νομικών προσώπων, επιχειρήσεις, μόνιμοι, ορισμένου, αορίστου χρόνου ή με μπλοκάκι. Ολοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2013 παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2012, τη στιγμή που η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 έφτασε περίπου στο 40% ( 214.924.210 υλοποίηση 84.113.597 ευρώ). 
Ο προυπολογισμός του 2013 είναι 134.948.006 και ο αριθμός αυτός με τις περικοπές που γίνονται από την πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης, κάθε 3μηνο αναμορφώνεται προς τα κάτω. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έτη 2009 – 2013 η χρηματοδότηση μειώθηκε πάνω από 62%. Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τα έσοδα από την τοπική διοίκηση μέσω τελών, φόρων και προστίμων αλλάζει συνεχώς σε βάρος των δημοτών, με νέους φόρους και όλα αυτά δεν είναι πρόσκαιρα , αλλά θα συνεχιστούν και θα βαθύνουν σε βάρος των δημοτών, γι αυτό το λόγο άλλωστε και η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το νέο μηχανισμό παρακολούθησης των προϋπολογισμών των Δήμων που τον ονόμασαν ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ, όπου ο Δήμος μας έχει ηδη ενταχθεί και η Δημοτική Αρχή στηρίζει και εφαρμόζει και στον κορμό της όλη η αντιπολίτευση πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. 
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν αυτά που η Λαϊκή Συσπείρωση είχε πει προεκλογικά για τον νόμο του Καλλικράτη και το ρόλο που καλούνταν να παίξει στην Τοπική Διοίκηση με σκοπό η καπιταλιστική κρίση να ξεπεραστεί σε βάρος του εργαζόμενου λαού. 
Οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι σήμερα λειτουργούν με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, έργων και υποδομών, αύξηση ιδίων πόρων μέσω φορολογίας που γονατίζει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. 
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΧΑΡΝΩΝ αγωνίζεται μαζί με τον λαό και καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους φορείς, τα σωματεία άι επιτροπές σε αγωνιστική κατεύθυνση για να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν αυτήν την βάρβαρη πολιτική. Είναι πλέον ανάγκη ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό του. 
                                                                      Για τη Λαική Συσπείρωση
                                Τοπαλλιανίδης Βασίλης, Αγγελοπούλου Παναγιώτα, Τραβασάρος Θάνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου