Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ξενύχτι προβλέπεται στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο...

Ξενύχτι αναμέναται στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται σημαντικά θέματα. Το θέμα της εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη είναι τελευταίο, ενω η ΠΑΣΥΜ έχει θέσει ως έκτακτο το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων. Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010  σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην 6η ΤΑΚΤΙΚΗ Δημόσια συνεδρίαση του  Σώματος που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (2ος όροφος Δημαρχιακού Μεγάρου) την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00  για να πάρουμε αποφάσεις στα παρακάτω θέματα :

Α.       ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
Β.       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Γ.       ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ 28-2-2011

1  Συζήτηση και λήψη απόφασης για παραχώρηση έκτασης στη Βουλή των Ελλήνων για την δημιουργία Βιβλιοστασίου.

2  Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών»

3  Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών»

4  Σύσταση της Επιτροπής Κοπής Δένδρων.

5  Συγχώνευση Ν.Π.Δ.Δ. Δημοτικοί Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί,  Αθλητικός Οργανισμός και Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Αχαρνών σε ένα Ν.Π.Δ.Δ.

6  Συγχώνευση Δημοτικών  Κοινωφελών  Επιχειρήσεων, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δήμων Αχαρνών (ΚΕΠΕΔΑ) με Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου  Θρακομακεδόνων (ΔΗΚΕΘ).

7  Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου:
«Αναδάσωση καμένης έκτασης και αντιπυρικής προστασίας στη Κοινότητα Θρακ/νων.

8  Έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου :
 «Προμήθεια - Τοποθέτηση αιθουσών γραφείων και W.C. ελαφριάς προκατασκευής στα 26ο Δημοτικό και Γυμνάσιο Λύκειο Σχολεία Ολυμπιακού Χωριού και 20ο Νηπ/γείο».

9  ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1ου ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ  ΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ:  << ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΑΚΚΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ>>  ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΗ ΕΠΙ ΕΛΑΣΣΟΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

10 Επιστροφή χρημάτων εκ ποσού 45,00? στην Κα METUA LUMTURI
ως αχρεωστήτως καταβληθέντα

11  Καθορισμός αυτοτελών οικισμών του Δήμου στα πλαίσια της εφαρμογής του ΠΔ 168/2008 Διενέργεια γενικών απογραφών: οικοδομών - Κτιρίων και Πληθυσμού - Κατοικιών κατά τα έτη 2010-2011

12  Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής διαβούλευσης σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.3852/2010.

13 Διαγραφή της οφειλής του ΤΣΑΝΙΚΙΔΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ από τον  Β.Κ  241/21-7-10 που αφορά Πρόστιμα Κ.Ο.Κ .

14  Αντικατάσταση μέλους Εκτιμητικής Επιτροπής (Επιτροπής Αξιολόγησης) για την μίσθωση και την εκμίσθωση ακινήτων, σύμφωνα με τα άρθρα 7-8 του Π.Δ. 270/1981


15  Εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο, του Συμπαραστάτη του Δημότη  και της Επιχείρησης, σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.3852/2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΝΤΟΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απόψε κληρώνει για το Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Αχαρνών...

TΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΟΙ ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΣΟΥΚΑΣ
Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε ποιος θα είναι για την επόμενη τετραετία Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αχαρνών. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που εισήγαγε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με στόχο να αποκτήσει ο πολίτης ένα θεσμικό παράγοντα, ο οποίος θα διερευνά τη βασιμότητα καταγγελιών, για αυθαιρεσίες αιρετών ή υπαλλήλων, σε βάρος του. Για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη, ο οποίος δεν χρειάζεται ειδικά τυπικά προσόντα (π.χ. πτυχίο ανώτατης σχολής), απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των Αχαρνών, όπου οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 41, για να εκλεγεί κάποιος Συμπαραστάτης του Πολίτη πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 27 ψήφους. Εξυπακούεται ότι μόνη η διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να εκλέξει Συμπαραστάτη αφού διαθέτει μόνο 25 ψήφους. Η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί απόψε είναι η δεύτερη αφού στην προηγούμενη δεν κατέστη δυνατό να εκλεγεί κάποιος εκ των 9 υποψηφίων. Έτσι, το πιθανότερο είναι να επαναληφθεί η ψηφοφορία απόψε το βράδυ, μεταξύ των δύο επικρατεστέρων οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο της προηγούμενης ψηφοφορίας, δηλαδή του δικηγόρου Τάσου Οικονομόπουλου και του δικαστικού επιμελητή Νίκου Γκασούκα. Στην τελευταία ψηφοφορία ο Τάσος Οικονομόπουλος, είχε λάβει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας, 16 ψήφους και ο Νίκος Γκασούκας 8, ενώ είχαν βρεθεί και 10 λευκά ψηφοδέλτια.Το βέβαιον είναι ότι όποιος και να εκλεγεί, ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα προέρχεται από το χώρο της Δικαιοσύνης, τον οποίο και οι δύο υπηρετούν. Κάτι είναι κι αυτό...

Χαμός στον αποκριάτικο χορό του Ορειβατικού

O Πρόεδρος του Ορειβατικού Βασίλης Νίκας έδωσε το καλό παράδειγμα στη διασκέδαση
Η φωτογραφία αδικεί το μέγεθος του πλήθους, το οποίο ήταν, πράγματι, μεγάλο...
O χορός του Ορειβατικού είναι το απόλυτο event της αποκριάς στο Μενίδι. Καθιερωμένος εδώ και χρόνια, έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της πόλης, αφού πολλά μέλη του, ορμώνται, πλέον,  εξ άλλων περιοχών της Αττικής. Υπ' αυτή την έννοια, ο αποκριάτικος χορός του Ορειβατικού αποτελεί .υπερτοπικό κοσμικό γεγονός. Αυτό δε σημαίνει ότι ο χορός έχει πάψει να ελκύει τους κατοίκους των Αχαρνών και ιδίως τους γηγενείς δημότες. Πολλοί από αυτούς και ιδίως οι νεότερης ηλικίας, όχι μόνο δεν έχουν ανηφορίσει στα βουνά με τις αποστολές του Ορειβατικού, αλλά δεν είναι καν μέλη. Όμως, ουδέποτε χάνουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν μεταμφιεσμένοι στον αποκριάτικο χορό, που αποτελεί διαχρονική αξία στο χώρο της διασκέδασης. Όλα τα παραπάνω εξηγούν το αδιαχώρητο, που παρατηρήθηκε το βράδυ τoυ Σαββάτου, 26 Φεβρουαρίου, στο αθλητικό κέντρο «Νώντας Νίκας», που στεγάζει τα γραφεία και τις δραστηριότητες του Ορειβατικού. Ένα πολύχρωμο πλήθος μεταμφιεσμένων εισέβαλε στο κτίριο αποφασισμένο να διασκεδάσει. Οι προϋποθέσεις υπήρχαν. Χορευτική μουσική, καλό κρασί και πλούσιο φαγητό. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι βγήκαν όλοι  κάθιδροι και γελαστοί, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, θα πρέπει να διασκέδασαν με το παραπάνω. Σίγουρα το χρειάζονταν, για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους ενόψει της Σαρακοστής, που οι ευκαιρίες για διασκέδαση δεν είναι, εκ των πραγμάτων, πολλές.   

Κόντρα στα ξενόφερτα αποκριάτικα έθιμα

Oμορφιά, χάρη και ...πολυχρωμία ήταν τα χαρακτηριστικά της μικρής χορευτικής ομάδας του Λυκείου
Στο πλευρό των παιδιών τους και του Λυκείου των Ελληνίδων βρίσκονται πάντα οι γονείς
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ
ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Να παρουσιάσει την ελληνική εκδοχή της αποκριάς, με την αναβίωση των παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων, επιχείρησε το πρωί της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λυκείου, το παράρτημα Αχαρνών του Λυκείου των Ελληνίδων. «Είναι τόσα πολλά τα έθιμά μας, τόσες πολλές οι παραδόσεις μας, τόσα πολλά τα δρώμενα που πραγματοποιούνται σ' αυτή την τόσο μικρή χώρα, που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά. Αν παρακολουθήσουμε τηλεόραση τις μέρες αυτές, (βλέπε Πάτρα, Μοσχάτο κ.λ.π.) θα νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στη Βραζιλία, στο Πόρτο Ρίκο, ή δεν ξέρω που άλλου, με βραζιλιάνες χορεύτριες. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, σε μία χώρα με την μεγαλύτερη ιστορία και παράδοση στον κόσμο. Ας βοηθήσουμε όλοι τη χώρα μας  και τον τόπο μας. Αυτό θα γίνει πρώτα πρώτα αν πιστέψουμε στον εαυτό μας και στην ελληνική ψυχή μας», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης ο Σπύρος Βαρελάς. Πρόσθεσε ακόμα ότι σκοπός του παραρτήματος είναι η καθιέρωση αυτής της γιορτής, κάθε αποκριά και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να συνεισφέρουν με προτάσεις και ιδέες.  «Εκτός λοιπόν από το να φέρνετε τα παιδιά σας κοντά μας, ελάτε κι εσείς οι ίδιοι και σας διαβεβαιώνω ότι στο τέλος όλοι μας θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι από πριν. Όσον αφορά στη σημερινή εκδήλωση, πιστεύουμε πως κάθε χρόνο θα είναι και καλύτερη. Περιμένουμε και τις δικές σας σκέψεις και ιδέες και τη δική σας βοήθεια όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως συμμετέχοντες», υπογράμμισε ο χοροδιδάσκαλος. Ακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα, που ανάδειξε τις δυνατότητες όλων των χορευτικών ομάδων, με τη βοήθεια της εξαιρετικής παραδοσιακής ορχήστρας.



Με ομόφωνο ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να δοθεί τέλος στη παράνοια των ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων στους Θρακομακεδόνες

Τον παραλογισμό των ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων «κληρονόμησε», μέσω της καλλικρατικής ενοποίησης με τους Θρακομακεδόνες, ο Δήμος Αχαρνών. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παράνοιας του Ελληνικού Κράτους, την οποία, φυσικά, πληρώνουν οι πολίτες. Αυτό ακριβώς συνέβη στους Θρακομακεδόνες, όπου μια ωραία πρωΐα, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 13, οικοδομικά τετράγωνα, πληροφορήθηκαν, έκπληκτοι, ότι δεν μπορούσαν, πλέον, να οικοδομήσουν λόγω μιας εγκυκλίου του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όλα αυτά ενώ τα οικόπεδά τους ήταν εντός του σχεδίου πόλης, το οποίο έχει εγκριθεί τουλάχιστον προ πενήντα ετών. Απλά τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα βρίσκονταν στην περίμετρο του σχεδίου και θεωρήθηκε, αυθαίρετα, ότι ενέπιπταν στη λογική της εγκυκλίου, περί προστασίας δασικών εκτάσεων. Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν επρόκειτο για δασική αλλά για  δομήσιμη έκταση, ενταγμένη νόμιμα στο σχέδιο πόλης.Ωστόσο, παρά τον προφανή παραλογισμό, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εξαίρεσε τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, από την εφαρμογή της εγκυκλίου. Και δεν το έπραξε ούτε όταν εκδόθηκαν τελεσίδικες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίες αφορούσαν σε δύο από τα δεκατρία οικοδομικά τετράγωνα. Για την ακρίβεια ανακάλεσε την εγκύκλιο μόνο γι αυτά τα δύο και απηύθυνε ερώτημα αν εξαιτίας των δύο δικαστικών αποφάσεων, υποχρεούται να ανακαλέσει την εγκύκλιο και για τα άλλα 11. Όμως επειδή, παρά ταύτα, το πρόβλημα δεν λύθηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών ζητά, με ομόφωνο ψήφισμά του, να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την παρανοϊκή κατάσταση, η οποία καταταλαιπωρεί, άδικα τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και τους στερεί, παράνομα, το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί κάποια άκρη. Γιατί δεν είναι και βέβαιο.

Μας ..σιχτίρισε ο Κολετζάκης...

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΕΤΖΑΚΗΣ
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ
Έστω κι από τη μακρινή Τρίπολη (της Αρκαδίας κι όχι της Λιβύης), όπου αναγκάστηκε, εξαιτίας της αχαριστίας όλων μας, να ξενιτευτεί,  ο Νίκος Κολετζάκης δεν μας ξέχασε. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Ντούρος ανέγνωσε μια επιστολή του Νικόλα που έκανε τους πολυπληθείς και φανατικούς θαυμαστές του να δακρύσουν. Ο Νίκος μας πέταξε στη μούρη την παραίτησή του από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των νομικών προσώπων, στα οποία συμμετείχε, μήπως και καταλάβουμε, έστω και εκ των υστέρων, την αξία της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο. Η επίσημη εκδοχή της παραίτησής του είναι ότι, ως προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου,  πρέπει να αφοσιωθεί στο αμείλικτο κυνήγι των φοροφυγάδων. Στην πράξη όμως, με την παραίτησή του θέλει  να μας δώσει να καταλάβουμε ότι δεν έχει, πλέον, την παραμικρή διάθεση να βλέπει τα μούτρα μας, τουτέστιν μας σιχτίρισε. Καλά μας έκανε...

Της ...Πόπης έγινε την Τσικνοπέμπτη, στο ΚΑΠΗ Αγίου Πέτρου...

Παρόλο που υπήρχε κρασί, η ψυχή της παρέας ήταν η Πόπη Φαμελίτου(στην άκρη αριστερά)
H φτώχεια θέλει καλοπέραση, κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι ηλικιωμένοι, που έχουν βιώσει καταστάσεις πιο δύσκολες κι από τη σημερινή. Βαθειά φιλοσοφημένοι και γνωρίζοντας ότι η ζωή είναι μικρή (ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει), δε χάνουν ευκαιρία για να απολαύσουν τις καθημερινές μικροχαρές. Αυτό ακριβώς έκαναν τα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίου Πέτρου, την Τσικνοπέμπτη. Παρόλο που, λόγω λιτότητας, η διοίκηση δεν μπόρεσε να αναλάβει κάποια  πρωτοβουλία, δεν θέλησαν να απαρνηθούν το πατροπαράδοτο γλέντι. Έτσι, με πρωτοβουλία της Πόπης Φαμελίτου, συγκεντρώθηκαν στο χώρο τους και οργάνωσαν ένα τρικούβερτο γλέντι, με πλούσιο φαγητό, κρασάκι, τραγούδι και χορό. Έγινε, στην κυριολεξία, της .Πόπης, με το εξαιρετικό κλαρίνο, που σήκωσε, άρον-άρον, τους μερακλήδες στην πίστα. Όσο για τα έξοδα, τα περήφανα γηρατειά που έφτιαξαν μια Ελλάδα περήφανη, είχαν τον τρόπο τους. Με τα λεφτά τους και την κυρά τους που λένε.  Έβαλαν το «ρεφενεδάκι τους και δεν έχουν την ανάγκη κανενός. Άλλωστε, όταν κρατούσε η γενιά τους τα ηνία, η χώρα δεν χρωστούσε σε κανένα.

Το τσίκνισε το ΚΑΠΗ του Κόκκινου Μύλου

H κοινωνική λειτουργός Γιώτα Σεληνά, άνοιξε την εκδήλωση. Στο βάθος, δεξιά, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσανδρής και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Σαββίδης
Σε γνωστή ταβέρνα των Αχαρνών αντάμωσαν για το καθιερωμένο γλέντι της Τσικνοπέμπτης, τα μέλη του ΚΑΠΗ του Κόκκινου Μύλου. Το καλωσόρισμα απηύθυνε η κοινωνική λειτουργός   Γιώτα Σεληνά, η οποία, μετά τις καθιερωμένες ευχές, κάλεσε στο βήμα τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Κατσανδρή, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Δημάρχου Σωτήρη Ντούρου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ο Αντιδήμαρχος, μαζί με τις ευχές του έκανε μια αναφορά στις προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.  «Γνωρίζουμε καλά,  το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους γιατρούς του ΙΚΑ , έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον Διοικητή, και θα έχουμε συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.  Θα είμαστε κοντά σας» τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Xαιρετισμό απύθυνε στους ηλικιωμένους και ο υπεύθυνος Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΑΠΗ Κώστας Σαββίδης, ο οποίος ευχήθηκε υγεία και του χρόνου να το τσικνίσουν πάλι όλοι μαζί.  Ευχές με τα μέλη του ΚΑΠΗ αντάλλαξαν επίσης η προϊστάμενη Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρκουτσάκη και η Διευθύντρια κ. Κατάρα. Ακολούθησε, όπως επιβάλει το έθιμο,  τρικούβερτο γλέντι, με κρασοκατάνυξη και χορό.

Για να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας...

XΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΤΑΛΟΥΔΗΣ
TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΣΤΑΛΟΥΔΗ
ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ"
Πριν περάσει ένας μήνας, από την τελευταία τους εξόρμηση, οι τσιγγάνοι επανήλθαν στα οδοφράγματα. Εξηγώντας γιατί έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, στην αρχή είπαν ότι συμπαραστέκονται στους εργαζομένους, που κατέβηκαν στην πορεία της Αθήνας. Λίγο αργότερα είπαν ότι διαμαρτύρονται για τις πλημμύρες που προκαλούν οι βροχοπτώσεις στη Λίμνη. Φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί επιτέθηκαν στο Δημοτικό Σύμβουλο Μιχάλη Βρεττό ο οποίος έσπευσε επιτόπου για να τους ακούσει. Τελικά,δεν έχει καμιά σημασία τι λένε οι τσιγγάνοι. Σημασία έχει τι επιδιώκουν. Κι αυτό που επιδιώκουν είναι να μετατρέψουν σε γκέτο την περιοχή, ώστε να επιδίδονται ανενόχλητοι στη δραστηριότητά τους που είναι το εμπόριο ναρκωτικών. Αυτά, για να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας... 

Προκαλεί τους πολίτες η ασυδοσία των τσιγγάνων

ΘΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ
Κύριοι Δήμαρχοι Αχαρνών και Φυλής, το ζήτημα της εμπορίας των ναρκωτικών και η αύξηση της πάσης  φύσεως εγκληματικότητας στις πόλεις των οποίων ο Λαός σας έδωσε πρόσφατα την εντολή να αναλάβετε τις τύχες τους, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι η στιγμή που οφείλει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπείτε μπροστά, καλέστε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και την Ιεραρχία των Αστυνομικών Αρχών και προχωρήστε από κοινού στην χάραξη στρατηγικής πολιτικής προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι που έχουν καταλυθεί στις πόλεις μας. Εμείς ως «ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» δηλώνουμε παρόντες στην ανάδειξη του ζητήματος και έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την οριστική επίλυση του σοβαρού, και με πολλές προεκτάσεις, ζητήματος.     


Επανήλθαν δριμύτεροι στα οδοφράγματα οι τσιγγάνοι

Θρασύτατοι, πλέον, οι τσιγγάνοι από την ανεκτικότητα των Αρχών, μετέφεραν το μπλόκο σε πιο κεντρικό σημείο, οπως είναι  η διασταύρωση της οδού Λιοσίων με την Αιγαίου Πελάγους...
Συνεχίζεται το όργιο προκλητικότητας των τσιγγάνων, με στόχο να γκετοποιήσουν την περιοχή, ώστε να επιδίδονται ανενόχλητοι στο εμπόριο ναρκωτικών. Το μεσημέρι της Παρασκευής, 25 Φεβρουαρίου, επανήλθαν δριμύτεροι και έστησαν νέα οδοφράγματα στην οδό Λιοσίων, στο ύψος του Λόφου του Προφήτη Ηλία. Όμως γύρω στις 17:00 και ενώ είχαν προπηλακίσει και ξυλοκοπήσει διερχόμενους οδηγούς, έστησαν νέα οδοφράγματα, σε πιο κεντρικό σημείο και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της οδού Λιοσίων(Αχαρνών), με την Αιγαίου Πελάγους, δηλαδή με το δρόμο που περνάει μπροστά από το Κολυμβητήριο των Άνω Λιοσίων. Η διακοπή της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε κυκλοφοριακό έμφραγμα, με αποτέλεσμα, πέρα από την κατατρομοκράτησή τους, να υποστούν οι πολίτες και μια μεγάλη ταλαιπωρία. Μέχρι στιγμής η Αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τα επεισόδια και αρκείται στην εκτροπή της κυκλοφορίας σε παρακαμπτήριους δρόμους.

ΚΕΔΚΕ: Οριακή η οικονομική κατάσταση των Δήμων

ZΗΤΑΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Nα προχωρήσει στην απόδοση της τρίτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης από προηγούμενα έτη, ύψους 214 εκ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε ως σενάριο δεν μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον περικοπή για τους δήμους, ζητά από την Κυβέρνηση η ΚΕΔΚΕ. Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι νέοι δήμοι της χώρας και μαζί με αυτούς και η προσπάθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο «Καλλικράτης». Η διαπίστωση αυτή διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ) στους δήμους, καθώς και της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, που γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), η ΚΕΔΚΕ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα - και πάντως πριν το τέλος Φεβρουαρίου - στην έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση κατανομής του προβλεπόμενου ποσού των 772 εκ. ευρώ, που προβλέπονται στον φετινό Προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους και να τις εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους, που θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι 31 Μαρτίου. Το ίδιο ζητά και για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 3.530.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους από τις Νομαρχίες. Στην ουσία δηλαδή η επιχορήγηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2011, για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων κινείται στα ίδια επίπεδα με το ήδη προβληματικό 2010 και η διασφάλιση της λειτουργίας των δήμων κινείται στο όριο.




Πουν' τα χρόνια εκείνα τα παλιά...

Ο Παναγιώτης Φωτιάδης σε παλιές ευτυχισμένες στιγμές, με τους Αντιδημάρχους του Μαρίνο Μουκάνη εκ δεξιών και Σπύρο Σαββίδη εξ ευωνύμων...

Ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Φωτιάδη ο Σπύρος Σαββίδης

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Η προαναγγελθείσα ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Φωτιάδη Σπύρου Σαββίδη, επισημοποιήθηκε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου. Με μια λιτή δήλωσή του ο πρώην Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε ότι ανεξαρτητοποιείται, όχι όμως και τους λόγους που τον ώθησαν να λάβει την απόφασή του.

Να απογραφούν στις Αχαρνές προτρέπει όλους τους κατοίκους ο Δήμος Αχαρνών

Διαφημιστική καμπάνια, με στόχο να απογραφούν στις Αχαρνές, όλοι οι κάτοικοι των Αχαρνών, κατά τη γενική απογραφή πληθυσμού, που θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 13 Απριλίου, πραγματοποιεί ο Δήμος Αχαρνών. Ο Δήμος επιδιώκει να απογραφούν όλοι όσοι διαμένουν μόνιμα στις Αχαρνές, ώστε να μην έχει απώλεια εσόδων από τις κρατικές επιχορηγήσεις που χορηγούνται στους Δήμους με πληθυσμιακά κριτήρια. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στις απογραφές πληθυσμού του 2001 και του 1999, οπότε οι Αχαρνές εμφάνισαν επίσημα, πολύ μικρότερο πληθυσμό από τον πραγματικό, επειδή πολλοί μόνιμοι κάτοικοι προτίμησαν να απογραφούν στη γενέτειρά τους. Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας, η οποία θα υλοποιηθεί μέσα από τα Τοπικά Μέσα ενημέρωσης, είναι «Όλοι για το Δήμο μας και ένας Δήμος για όλους μας». Όπως προαναφέρθηκε, από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, ενώ ήδη πραγματοποιείται-από 1 έως 28 Φεβρουαρίου- η γενική απογραφή των κτιρίων.
Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους. Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας. Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που
 έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και σε άλλα χαρακτηριστικά τους. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων καλούνται να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, γενικός στόχος των απογραφών αυτών, είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους, καθώς και για τον οικοδομικό πλούτο της χώρας. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν είναι απαραίτητα για:
. τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
. την περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου ότι αποτελούν τη μόνη στατιστική εργασία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής στατιστικών στοιχείων σε μικρή γεωγραφική ενότητα και μέχρι το επίπεδο οικοδομικού- απογραφικού τετραγώνου,
. τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων, όπως η κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, η ρύθμιση εκλογικών θεμάτων κ.λπ.,
. την εφαρμογή και υλοποίηση ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων,
. τη διάχυση και επέκταση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στοιχεία που προκύπτουν ενδιαφέρουν άμεσα κάθε πολίτη
. τη δημιουργία του βασικού πλαισίου αναφοράς για τη διενέργεια των περισσοτέρων στατιστικών ερευνών και εργασιών.

Η Λαμπρινή έσωσε τα προσχήματα στη διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη

H Λαμπρινή Παπαδάκη, ανάμεσα στον Κώστα Ζίγγηρη και το Σωτήρη Κατσούρο,λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής
H υποψηφιότητα της   Λαμπρινής Παπαδάκη έσωσε τα προσχήματα στη διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη, στο Δήμο Αχαρνών. Κι αυτό γιατί ήταν η μοναδική γυναικεία, μεταξύ εννέα υποψηφιοτήτων.  Χωρίς αυτήν θα επιβεβαιωνόταν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μειονεκτική θέση της γυναίκας στη δημόσια ζωή. Ήταν μια τολμηρή απόφαση, γιατί απαιτεί θάρρος να μετέχει κανείς σε τέτοιου είδους διαδικασίες, χωρίς να μπαίνει στη λογική των προσυνεννοήσεων και των συσχετισμών. Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Μπορεί να έμεινε εκτός δευτέρου γύρου, όμως και η ίδια γνώριζε ότι αν εκλεγόταν, η πολιτική και ο ρομαντισμός θα ήταν λέξεις συνώνυμες. Κι επιπλέον πέντε ψήφοι δεν είναι λίγοι. Ιδιαίτερα όταν ο επίσημος υποψήφιος της πλειοψηφίας συγκεντρώνει έντεκα.

Συν γυναιξί και τέκνοις υπέγραψε κατά της επιβολής του «κουρόσημου», ο Φωτιάδης

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.

Δεν είναι κακό να αντιδρά κανείς στην επιβολή ενός τέλους, που προέρχεται από ένα κρατικό φορέα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που οι φόροι έρχονται σαν χιονοστιβάδα. Θα πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτικός, όταν, έχοντας θητεύσει σε ένα δημόσιο αξίωμα, όχι μόνο  δεν έχει εργασθεί για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, αλλά απεναντίας την έχει αυξήσει. Ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, λόγου χάρη, όχι μόνο αύξησε τα δημοτικά τέλη, αλλά προχώρησε, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, σε επανακαταγραφή του εμβαδού των ακινήτων, για να μη χάνει ο Δήμος έσοδα. Αυτό δεν είναι, βεβαίως, επιλήψιμο, αφού πρέπει ο κάθε πολίτης να πληρώνει αυτά που του αναλογούν, μέσα από ένα αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης. Όμως σίγουρα ξενίζει κάποιον όταν ο πρώην Δήμαρχος και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, που συμβαίνει να είναι μηχανικοί, φιγουράρουν στη λίστα των υπογραφόντων κατά της επιβολής του «κουρόσημου», από το Δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο, δηλαδή του τέλους επί των εκδιδομένων από την Πολεοδομία οικοδομικών αδειών. Θα περιμέναμε περισσότερο τακτ από έναν άνθρωπο που έχει, μόλις, αποχωρήσει από μια θέση ευθύνης. Ιδίως όταν το επιβαλλόμενο τέλος πλήττει την επαγγελματική ομάδα στην οποία ανήκει. Διότι, όπως και να το κάνουμε είναι παράδοξο ως Δήμαρχος να τάσσεται υπέρ της επιβολής τελών και ως δημότης εναντίον. Με άλλα λόγια είναι δικαίωμα των μηχανικών να αντιδρούν στην επιβολή του τέλους. Και του Φωτιάδη βεβαίως. Κι αυτός, τώρα πια, ελεύθερος πολίτης είναι.  Μόνο που ο Φωτιάδης δεν πείθει, γιατί όλοι ξέρουμε ότι αν ήταν Δήμαρχος θα είχε κι αυτός επιβάλλει το «κουρόσημο».

Να μη συγχωνευθούν οι Παιδικοί Σταθμοί ζητούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος
 Να μη συγχωνευθούν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, οι Παιδικοί Σταθμοί, με άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων, προκειμένου να διασφαλισθεί ο παιδαγωγικός τους ρόλος, ζητάει, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η Ομοσπονδία των Δημοτικών Υπαλλήλων. Προτείνει, μάλιστα, να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 103 του Καλλικράτη, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση νομικών προσώπων με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Νόμο 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αλλά και των κατευθύνσεων που δίνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, στο πλαίσιο της συγχώνευσης των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α., θα επιχειρηθεί η συγχώνευση των Παιδικών Σταθμών με δομές Κοινωνικής Πρόνοιας ή με δομές Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πάγια θέση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ήταν και είναι η ενοποίηση και ένταξη όλων των Νομικών Προσώπων στο Οργανόγραμμα του Δήμου και η λειτουργία τους σαν ξεχωριστές Διευθύνσεις όπου υπάρχει η δυνατότητα. Επειδή πολλοί Ο.Τ.Α. δεν υιοθέτησαν αυτή την πρόταση αλλά αυτή που προβλέπει ο Ν.3852/2010 δηλ. της συγχώνευσης των Παιδικών Σταθμών με άλλες δομές, είναι αυτονόητο ότι θα καταστρατηγήσει τον αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών, οι οποίοι αποτελούν καταξιωμένο Εθνικό Σύστημα Προσχολικής Αγωγής στη χώρα μας με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Η θέση της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. αλλά και των επιστημονικών συλλόγων του Παιδαγωγικού προσωπικού είναι η θωράκιση και διατήρηση του Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών μέσω των υφιστάμενων Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου..», στα οποία ασφαλώς θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί των Δήμων που προέκυψαν από συγχωνεύσεις, καθώς επίσης και οι Παιδικοί Σταθμοί των Δημοτικών Επιχειρήσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Άλλωστε, το άρθρο 103, παρ. 3 του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και ύστερα από αίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να διατηρηθούν ως αυτοτελή Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων, «.εκείνα των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντικειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότερης καταξίωσης της προσφοράς τους δικαιολογεί την ανωτέρω διατήρηση.» Για τη διατήρηση των υφισταμένων αυτοτελών Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου ....» επισημαίνουμε επίσης:
1. Στην προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταβίβαση των Παιδικών Σταθμών από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει σαφής διάταξη σύμφωνα με την οποία οι Παιδικοί Σταθμοί επιβάλλεται να συσταθούν στους Δήμους ως Ν.Π.Δ.Δ. και απαγορεύεται να αλλάξουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο νομική μορφή.
2. Το αντικείμενο των Παιδικών Σταθμών είναι αμιγώς παιδαγωγικό και εξειδικευμένο (αναφέρεται άλλωστε στο άρθρο 1 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο ορίζεται ως πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας η προσχολική αγωγή σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας).
3. Οι Παιδικοί Σταθμοί μετά την ενοποίηση των Καλλικρατικών Δήμων αποτελούν μεγάλους οργανισμούς με καταξιωμένη προσφορά στην τοπική κοινωνία και με μακροχρόνια απόδοση έργου σε μεγάλο αριθμό παιδιών και γονέων.
4. Για τις συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων των Δήμων απαιτείται συνάφεια αντικειμένου. Είναι σαφές ότι οι Παιδικοί Σταθμοί δεν έχουν καμία συνάφεια με τις δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, Αθλητισμού ή άλλων Νομικών Προσώπων του Δήμου.
Κύριε Υπουργέ,
Αναμένοντας τη θετική απάντησή σας στο δίκαιο αίτημά μας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία, καθώς και την πραγματοποίηση συνάντησης μαζί σας για την αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
 
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

       Ο Πρόεδρος                                                                                          Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
  Θέμης Μπαλασόπουλος                                                                                  Ιωάννης Τσούνης

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ:Δεν θέλει μετανάστες στα στρατόπεδα, γιατί τα διεκδικεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

H αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου Παπαστάθη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα  των Αχαρνών
Δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης οικονομικών μεταναστών σε κάποιο από τα στρατόπεδα που βρίσκονται στις Αχαρνές. Απεναντίας, όπως δήλωσε, ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αχαρνών διεκδικεί τους χώρους των στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τους αξιοποιήσει προς την κατεύθυνση της αστικής ανάπτυξης. Ανέγνωσε, μάλιστα, επιστολή, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου  Πάγκαλου, προς τον αναπληρωτή Υπουργό Πάνο Μπεγλίτη, με την οποία του κοινοποιεί το  αίτημα  του Δήμου Αχαρνών. Εκθέτοντας τις θέσεις του Δήμου  ο Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η παραχώρηση του συνόλου ή μέρους της έκτασης των στρατοπέδων,  αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, προς ένα Δήμο ο οποίος, διαχρονικά, έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο Λεκανοπέδιο, φιλοξενώντας, χωρίς το παραμικρό όφελος, πολλές υπερτοπικές και οχλούσες δρταστηριότητες. Ενημερώνοντας, εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο, για όλες τις παραμέτρους του θέματος, ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος ανέφερε ακόμα ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια του απόστρατου ναυάρχου Γιώργου Λέκκα, προκειμένου να επαναξιολογηθούν, σε συνεργασία  με τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες που εξυπηρετούν τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός των Αχαρνών, ώστε, να εκτιμηθεί σε ποιες περιπτώσεις είναι εφικτή η παραχώρησή τους, συνολικά ή εν μέρει, στο Δήμο.

Άμα δε φωνάξεις δε γίνεται τίποτα...

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για την αναδρομική είσπραξη δημοτικών τελών για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους, το Υπουργείο Εσωτερικών (που κάηκε στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι), προώθησε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τα δημοτικά τέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Με την ρύθμιση συμπληρώνεται ο νόμος ώστε να λύεται και τυπικά το θέμα και να αποκλείεται χωρίς καμία εξαίρεση, η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής τελών στους εν λόγω χώρους, αλλά και να προστατεύονται οι δήμαρχοι από τυχόν αναζήτηση ευθυνών για τη μη είσπραξη δημοτικών τελών. Η διατύπωση της ρύθμισης έχει ως εξής:
Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγράφου 5 του άρθρου 22 του ν. 3897/2010 (ΦΕΚ 208, Α') και μετά τη λέξη «φόρος» προστίθεται η φράση «καθώς και οιασδήποτε μορφής τέλη και σχετικά πρόστιμα προς τους δήμους.» Στο δεύτερο εδάφιο της ίδιας περίπτωσης της αυτής παραγράφου και μετά τη λέξη «φόροι» προστίθεται η φράση «τέλη και σχετικά πρόστιμα».

Ισχυρή εκπροσώπηση των Αχαρνών στην εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου του Παναγίου τάφου

Η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Αχαρνών με την Παραδοσιακή Τοπική Φορεσιά
Οι επίσημοι καλεσμένοι εκ των οποίων ο Δήμαρχος Αχαρνών Σ. Ντούρος μετά της συζύγου του, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ‘Αρωγής’ κο Παναγιώτη Γκίκα και το Δημοτικό Σύμβουλο κο Ιωάννη Μίχα
Ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Α. Σταυρόπουλος, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κος Α.Κολυβάς και ο συμπατριώτης μας, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος  κ.κ. ΗΣΥΧΙΟΣ κατά την Κοπή της Πίτας
Με επιτυχία, πραγματοποίησε και εφέτος, την εκδήλωση Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, στην Αίθουσα 'Τερψιχόρη' του Ξενοδοχείου Hilton, την Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6η απογευματινή, ο Ελληνικός Σύνδεσμος του ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ. Πλήθος κόσμου από όλη σχεδόν την Αττική κατέκλυσε ασφυκτικά την αίθουσα, ανταποκρινόμενο πρόθυμα στην πρόσκληση του Συνδέσμου, γεγονός που επεσήμανε Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου, κος Ανδρέας Κολυβάς που είχε την γενική επιμέλεια, συντονισμό και παρουσίαση του Προγράμματος και που, κατά ευτυχή συγκυρία, συμβαίνει να είναι συμπολίτης μας. Τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Ιεροσολύμων εκπροσώπησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος και Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου κ.κ. ΗΣΥΧΙΟΣ, συμπατριώτης μας, ο οποίος ήρθε από τα Ιεροσόλυμα για να παρασταθεί στην εκδήλωση και να ευλογήσει την Πίτα μας. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ.κ. ΜΕΛΙΤΩΝ, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και Ευχές για το Νέο Έτος. Παρευρέθηκαν επίσης ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, ο Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος, καθώς και πολλοί Πατέρες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κος Αριστείδης Σταυρόπουλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους επισήμους και παρευρισκομένους και ευχήθηκε για την Νέα Χρονιά. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ησύχιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κο Σταυρόπουλο, και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την βοήθεια και συμπαράσταση στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και σε όλα τα Πανάγια Προσκυνήματα, αποκαλών αυτούς 'Αδελφούς και Αγιοταφίτες'. Επίσης εξέφρασε την χαρά του που παρευρέθηκε 'στην ωραία αυτή εκδήλωση', ιδιαίτερα δε που είδε 'τόσους Μενιδιάτες' - πλέον των 100 ατόμων - που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, όπως τον Δήμαρχο Αχαρνών κο Σωτήριο Ντούρο, τον Πρόεδρο της 'Αρωγής' κο Παναγιώτη Γκίκα, το Δημοτικό Σύμβουλο κο Ιωάννη Μίχα και την Δημοτική Σύμβουλο,Υπεύθυνη Πολιτιστικών κα Ελένη Ελευθεράκου. Από την Πολιτική Ηγεσία τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση από τη Νεα Δημοκρατία ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κος Πάνος Παναγιωτόπουλος, οποίος είναι και Μέλος του Συνδέσμου, η Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων και πρώην Βουλευτής κα Κατερίνα Παπακώστα. Από το ΛΑΟΣ παρευρέθηκε ο Βουλευτής και Πρέσβης κος Γεώργιος Γεωργίου. Από τους διαφόρους Κοινωνικούς Φορείς, παρευρέθηκαν από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, η Γενική Γραμματέας κα Ελένη Δίελα και ο Έφορος Υλικού κος Ιωάννης Ματουκάς. Από τον Σύλλογο Φίλων Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, ο Πρόεδρος κος Κωνσταντίνος Σάββας, ο Αντιπρόεδρος κος Παναγιώτης Καρούντζος, καθώς και ο Επίτιμος Πρόδερος κος Θεόδωρος Λάμαρης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά του Λυκείου των Ελληνίδων Παπάγου - Χολαργού υπό την διεύθυνση του Χοροδιδασκάλου κου Γεωργίου Αντωνοπούλου, καθώς επίσης και Ομάδα του Χορευτικού του Δήμου Αχαρνών με την Παραδοσιακή Φορεσιά ΄Γρίζα', με την Χοροδιδάσκαλο κα Σπυριδούλα Τσιλή. Επιπροσθέτως, έλαβε χώρα σύντομη περιγραφή και παρουσίαση της προαναφερθείσας Φορεσιάς των Αχαρνών από την Υπεύθυνη του Δήμου κα Τζέλα Λούκη. Τέλος, τους Ύμνους και τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλλαντα έψαλε η Χορωδία της Αγίας Παρασκευής του Αειμνήστου Χρήστου Χατζηνικολάου υπό την διεύθυνση του Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων κου Ανδρέα Κολυβά.

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τους τσιγγάνους στα οδοφράγματα της οδού Λιοσίων...

O Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός επιχείρησε, μάταια, να συνεννοηθεί με τους τσιγγάνους
ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τους τσιγγάνους που έστησαν οδοφράγματα και σταμάτησαν την κυκλοφορία στην οδό Λιοσίων. Ξυλοκόπησαν αναίτια το Δημοτικό Σύμβουλο Μιχάλη Βρεττό και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παπασταματίου, αποδεικνύοντας ότι οι πλημμύρες στη Λίμνη αποτελούν το πρόσχημα για τις «κινητοποιήσεις», απώτερος στόχος των οποίων είναι η γκετοποίηση της περιοχής, με στόχο την ασφαλή διακίνηση του εμπορίου ναρκωτικών η οποία τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το πρόβλημα επιμένουν ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις θα γίνονται ολοένα και πιο συχνά, καθώς οι τσιγγάνοι που εμπορεύονται ναρκωτικά επιδιώκουν τη δημιουργία άβατου στην ευρύτερη περιοχή της  Λίμνης, με στόχο να ασκούν ανεμπόδιστα την παράνομη δραστηριότητά τους...

Το εμπόριο των ναρκωτικών είναι η εξήγηση για τα οδοφράγματα των τσιγγάνων...

Τελικά η εξήγηση για τους λόγους που οι τσιγγάνοι έστησαν οδοφράγματα, το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου στην οδό Λιοσίων, στο ύψος του οικισμού των εργατικών κατοικιών του Προφήτη Ηλία είναι πολύ απλή: Το πρωί της ίδιας μέρας, περιπολικά της Αστυνομίας έλεγχαν χρήστες ναρκωτικών στην περιοχή της Λίμνης και ζητούσαν πληροφορίες, από πού προμηθεύονται τα ναρκωτικά. Μάλιστα ο «Μενιδιάτης»διαπίστωσε ότι το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της κατάληψης του δρόμου από τους τσιγγάνους, παιδιά που κατοικούσαν στα σπίτια από τα οποία γίνεται η διακίνηση των ναρκωτικών, μετέφεραν λάστιχα, για να συντηρήσουν τις φωτιές στα οδοφράγματα.

Δηλώσεις για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης δέχεται ο Δήμος Αχαρνών

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Αχαρνών πρόκειται να συστήσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.3852/2010. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως :
Α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
Β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
Γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
Δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
Ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
Ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
Η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
Θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
Ι) δημότες ( με κλήρωση )
Καλούνται οι παραπάνω φορείς όπως εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή μέχρι την Δευτέρα 28/02/2011 και ώρα 14.00 , ορίζοντας τον εκπρόσωπό τους με έγγραφο που θα καταθέσουν στην Γραμματεία Δημάρχου , υπεύθυνη κα Ελευθεριάδου Άννα. Επίσης καλούνται και Δημότες του Δήμου Αχαρνών που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιτροπή, να εκδηλώσουν την επιθυμία τους εγγράφως μέχρι την παραπάνω ώρα και στο ίδιο γραφείο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ


Κλείνουν και πάλι τους δρόμους οι τσιγγάνοι...


ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΓΚΕΤΟ
 Συνεχίζουν μεθοδικά την  επιχείρηση γκετοποίησης της περιοχής οι τσιγγάνοι. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου, ομάδα είκοσι τσιγγάνων έχει αποκλείσει την οδό Λιοσίων, λίγο πιο κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με την Αστυνομία η δικαιολογία που προβάλλουν οι τσιγγάνοι για τον αποκλεισμό του δρόμου είναι ότι συμπαρίστανται σε αυτούς, που την ίδια ώρα μετέχουν σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αχαρνών. Πάντως η  αστυνομική παρουσία είναι διακριτική και αρκείται στην εκτροπή της πορείας των οχημάτων, για να αποφευχθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Δεν κατάφερε να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

TAΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΝΕΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Τελικά, η υπόθεσης της εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αχαρνών εξελίχθηκε σε ντέρμπι. Κι όπως όλα τα ντέρμπι, επιφύλαξε δυνατές συγκινήσεις σε όσους είχαν το κουράγιο να μείνουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Τελικά, οι πληροφορίες του «Μενιδιάτη»επαληθεύθηκαν. Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μίμης Κατσανδρής, δεν έθεσε υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα να προβληθεί από την πλειοψηφία η υποψηφιότητα του δικηγόρου και πρώην κοινοτικού συμβούλου Θρακομακεδόνων, Τάσου Οικονομόπουλου. Ωστόσο, η ψηφοφορία επιφύλαξε εκπλήξεις. Με βάση το νόμο, ο Τάσος Οικονομόπουλος χρειαζόταν 27 από τις 41 ψήφους των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή τις 25 ψήφους της πλειοψηφίας και 2 ακόμα, από τις άλλες παρατάξεις και με δεδομένο ότι από τη δημοτική ομάδα απουσίαζε η Μαρία Θανοπούλου χρειαζόταν 3 ψήφους από τη μειοψηφία. Όμως η υποψηφιότητά του συγκέντρωσε μόνο 11 ψήφους στην πρώτη και 16 στη δεύτερη ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκασούκας υποσκέλισε τους υπόλοιπους επτά υποψήφιους και συγκεντρώνοντας 7 ψήφους και πέρασε στο δεύτερο γύρο, όπου, αναμετρήθηκε, χωρίς αποτέλεσμα, με τον Τάσο Οικονομόπουλο κατορθώνοντας, πάντως, να ανεβάσει τον αριθμό των ψήφων του σε 8. Έτσι, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινισθεί αν θα συμμετάσχουν και οι 9 υποψήφιοι ή μόνο οι Τάσος Οικονομόπουλος και Νίκος Γκασούκας. Κύκλοι της διοίκησης του Δήμου έλεγαν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ότι η δημοτική ομάδα δεν είχε δώσει γραμμή γιατί δεν γνώριζε το σύνολο των υποψηφιοτήτων. Παραδέχονται, πάντως, ότι ο Τάσος Οικονομόπουλος ήταν η επίσημη υποψηφιότητα, αλλά προσθέτουν ότι δεν είχε τεθεί θέμα παραταξιακής πειθαρχίας και ότι η γενική εντύπωση ήταν ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση. Από τη μεριά της αντιπολίτευσης το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ως η εκδήλωση της δυσαρέσκειας που επικρατεί στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Το βέβαιο είναι ότι αν η πλειοψηφία δεν θέσει το θέμα συναινετικά, τόσο στους κόλπους της δημοτικής της ομάδας, όσο και στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, η ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας θα είναι και πάλι ντέρμπι. Την ίδια στιγμή τα χρονικά περιθώρια που θέτει ο νόμος στενεύουν, καθώς, σύμφωνα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα πρέπει να έχει εκλεγεί μέσα σε δύο μήνες από την εγκατάσταση της νέας διοίκησης, δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου…

Ανακοινώθηκε η Επιστημονική Επιτροπή του 10ου Συμποσίου Ιστορίας και Λαογραφίας

Διακεκριμένοι επιστήμονες, εγνωσμένου κύρους, απαρτίζουν την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει τις ανακοινώσεις που θα παρουσιασθούν στο 10ο Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας, το οποίο διοργανώνει τον Οκτώβριο του 2011, η Ιστορική και Λαογραφική ΕταιρίαΑχαρνών(ΙΛΕΑ). Ειδικότερα, την Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:
  1. ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ-ΓΙΩΤΑ: Αρχαιολόγος-Συγγραφέας
  2. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ-ΚΑΜΗΛΑΚΗ: Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
  3. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΟΛΙΑΣ: Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  4. ΑΝΝΑ ΓΟΥΗΛ-ΜΠΑΔΙΕΡΙΤΑΚΗ: Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας, Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  5. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΑΖΕΛΗΣ: Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  6. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
Aξίζει να αναφερθεί ότι την ευθύνη της διοργάνωσης του 10ου Συμποσίου, έχει αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μέλη της ΙΛΕΑ, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρη Γιώτα.


Εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού που προβλήθηκε στην Εύξεινη Λέσχη

O ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου με τον Πρόεδρο της Εύξεινης Λέσχης Γιώργο Συρανίδη
Την τιμητική πλακέτα στο δημιουργό του ντοκιμαντέρ Θεοδόση Κυριακίδη,απένειμε ο Βασίλης Τορτοπίδης
Το πατριωτικό θέμα της εκδήλωσης γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Εύξεινης Λέσχης
Aυτή τη φορά ο κόσμος έσπευσε να γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Εύξεινης Λέσχης Αχαρνών «Καπετάν Ευκλείδης». Το πατριωτικό θέμα της εκδήλωσης και η γνωστή και αγαπητή φυσιογνωμία του Κώστα Αρζόγλου, ήταν οι δύο βασικές αιτίες που προσήλκυσαν, το απόγευμα της Κυριακής, 20 Φεβρουαρίου, το κοινό. Το πατριωτικό θέμα είχε σχέση με την εξιστόρηση της ιστορίας του Πόντου και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί από τους Έλληνες, αλλά και το χρονικό του ολοκληρωτικού ξεριζωμού τους από την πατρογονική τους εστία. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών, με τίτλο «Τα χνάρια των Αργοναυτών». Η κεντρική ιδέα της παραγωγής είναι η εξιστόρηση της ιστορίας του Πόντου και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί από τους Έλληνες, αλλά και το χρονικό του ολοκληρωτικού ξεριζωμού τους από την πατρογονική τους εστία, που χωρίζεται στις εξής μεγάλες χρονικές περιόδους: Τα βυζαντινά χρόνια, τα οθωμανικά χρόνια, τους Νεότουρκους και τη σύγχρονη περίοδο. «Δεν είχα ταξιδέψει στην Τραπεζούντα. Οι διηγήσεις της γιαγιάς μου με είχαν κάνει να ζήσω την ιστορία σαν «παραμύθι». Πηγαίνοντας εκεί για τις ανάγκες των γυρισμάτων, συνειδητοποίησα πως το «παραμύθι» αυτό ήταν πολύ κοντά μας, μόλις 4 - 5 γενιές πίσω. Ο δρόμος προς τα εκεί ήταν δύσκολος πονεμένος αλλά και δοξασμένος! Ευχαριστώ τον Θεοδόση που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία» τόνισε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, λίγο πριν την προβολή, ο Κώστας Αρζόγλου., που ήταν ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης ήταν περιεκτικός και σεμνός, όπως όλοι οι δημιουργοί.«Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, μέσα σε μία ώρα για την ιστορία 3.000 χρόνων. Όμως πιστεύουμε πως πετύχαμε δύο στόχους που είναι οι εξής: Ο πρώτος, η προσέγγιση του μέσου θεατή με την ιστορία και τον ποντιακό πολιτισμό και ο δεύτερος, η προσέγγιση της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας» τόνισε αναφορικά με το έργο, ο Θεολόγος και Ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης, τονίζοντας μάλιστα πως η ταινία θα προβληθεί στο επόμενο διεθνές ποντιακό συνέδριο με υπότιτλους στην αγγλική, γερμανική και ρωσική γλώσσα. Εξαιρετική, λοιπόν η πρωτοβουλία προβολής του ντοκιμαντέρ, που ανέλαβε η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης», σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς επιστημονικό και βασισμένο σε έρευνες χρόνων ( σε αρχεία της Κωνσταντινούπολης αλλά και του Βατικανού) έργο - αφιέρωμα στην ποντιακή ιστορία και τον ποντιακό πολιτισμό, που εκδόθηκε ήδη και κυκλοφορεί με τη μορφή ντοκιμαντέρ (σε dvd). Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία «small planet», η σκηνοθεσία και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Αλέξη Μπαρζού, το σενάριο του Νικόλα Ζηργάνου ,ενώ αφηγητής-ξεναγός στο ταξίδι στην ιστορία του Πόντου είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου. Τα γυρίσματα και η ολοκλήρωση της παραγωγής διήρκησαν ενάμισι περίπου χρόνο. Στην τελική του μορφή το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών» κυκλοφορεί μεταγλωττισμένο στα ρωσικά, αγγλικά και γερμανικά. ενώ η γενική παραγωγή, είναι του σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Η συνέχεια επί της οθόνης, καθώς το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών» διατίθεται προς πώληση σε μορφή DVD και αξίζει τον κόπο να το αποκτήσει κανείς .Για να πάρετε μια ιδέα για το ντοκιμαντέρ...

Δεν καταθέτει υποψηφιότητα για Συμπαραστάτης του Δημότη ο Μίμης Κατσανδρής

Tάσος Οικονομόπουλος
ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ανατροπή της τελευταίας στιγμής σημειώθηκε  στο θέμα της εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αχαρνών. Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μίμης Κατσανδρής δεν θα είναι, τελικά, υποψήφιος. Μετά την εξέλιξη αυτή, επικρατέστερος για την κατάληψη του αξιώματος  είναι ο δικηγόρος και πρώην κοινοτικός σύμβουλος Θρακομακεδόνων, Τάσος Οικονομόπουλος. Ο Τάσος Οικονομόπουλος είναι φίλος του Αντιδήμαρχου Χρύσανθου Κόνταρη και είχε στηρίξει προεκλογικά το Σωτήρη Ντούρο και την παράταξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους για να τον εκλέξει, αφού ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των εδρών, δηλαδή 25 ψήφους. Εκτιμάται ότι με τη νομική του κατάρτιση και τον ακέραιο χαρακτήρα του μπορεί να δώσει περιεχόμενο σε ένα αξίωμα στο οποίο έχουν επενδύσει, επικοινωνιακά, οι εμπνευστές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα κατορθώσει να μείνει, απερίσπαστος από προσωπικές φιλίες και παραταξιακές προτιμήσεις...