Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πρωταγωνιστής στη κορυφαία “Φιλουμένα Μαρτουράνο” αλλά ... με το βλέμμα στραμμένο στο Μενίδι ο Μελέτης Ηλίας...Αν και πρωταγωνιστής πάντα, σε σπουδαία καλλιτεχνικά εγχειρήματα στο θέατρο, τον Ελληνικό κινηματογράφο και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές ο Μελέτης Ηλίας, δεν ξεχνάει ποτέ τον τόπο που μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Το δηλώνει πάντα σε κάθε ευκαιρία, το δήλωσε για μια ακόμη φορά και στον ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ.

Συνέβη στο φουαγιέ του θεάτρου “Δημήτρης Χορν” όπου για 2η χρονιά φέτος ο συντοπίτης μας Μελέτης Ηλίας πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Μαρίας Ναυπλιώτου και σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θεατρικά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου.


Όταν η υποφαινόμενη δημοσιογράφος Εύη Τριανταφύλλου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, έσπευσαν στο τέλος της παράστασης να τον συγχαρούν για την ομολογουμένως συγκλονιστική ερμηνεία του, στο άκουσμα “συντοπίτης” και “Μενιδιάτης” έλαμψε το πρόσωπό του!

“Έχω μεγαλώσει στο Μενίδι, ζω εδώ και το αναφέρω πάντα” μας είπε αλλά δεν χρειάστηκε να πούμε περισσότερα, γιατί “οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν καλά τι εστί Μελέτης Ηλίας. Πόσο τιμά τον τόπο του, πόσα έχει προσφέρει οποτεδήποτε του έχει ζητηθεί και πόσο μεγάλο καλλιτεχνικό εκτόπισμα έχει ώστε να μας κάνει όλους μας, να νιώθουμε περήφανοι που τον έχουμε συνδημότη.

Δεν χρειάστηκαν λοιπόν πολλά λόγια. Του είπαμε μόνο πως τον θαυμάζουμε και τον αγαπάμε, γιατί το αξίζει.

Κατά τα λοιπά σπεύσατε όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα για να δείτε την Φιλουμένα Μαρτουράνο. Είναι μια κορυφαία παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς...Για τις απαραίτητες πληροφορίες ιδού:


Μετά τα συνεχόμενα sold out και τη μεγάλη αγάπη του κόσμου η Μαρία Ναυπλιώτου και o Μελέτης Ηλίας επιστρέφουν στο Θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ στη ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης παίρνουν σάρκα και οστά για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, εκεί όπου ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί δύο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Μελέτη Ηλία στη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο».

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία και αφού «κέρδισε» κοινό και κριτικούς, η «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θεατρικά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, επιστρέφει τον Οκτώβριο του 2023 στο θέατρο Δημήτρης Χορν βάζοντας στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές. Δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι και τα στερεότυπα της πατριαρχίας κλονίζονται με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στην τρυφερή αυτή ιστορία αγάπης, πίστης και συγχώρεσης που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, η Μαρία Ναυπλιώτου δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία ως Φιλουμένα Μαρτουράνο, μία ηρωίδα που μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο ηρωισμού, επιβίωσης και μητρότητας, ενώ ο Μελέτης Ηλίας ως Ντομένικο Σοριάνο αποδεικνύει πως όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να υπάρχει αγάπη. Μαζί τους ένα εξαιρετικό καστ με τους: Κωνσταντίνο Γαβαλά, Τίτο Γρηγορόπουλο, Ελευθερία Κοντογεώργη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ιωάννα Τζίκα Βασίλη Τσαλίκη και Μιχάλη Ψαλίδα. Το έργο Το αριστούργημα του Εντουάρντο ντε Φιλίππο αποτελεί υπόδειγμα λυρικής και ρομαντικής γραφής, με έντονα κωμικά στοιχεία και έξυπνους διαλόγους.

Γράφτηκε αρχικά ως φόρος τιμής στην αδελφή του συγγραφέα, Τιτίνα, μια διάσημη Ναπολιτάνα θεατρική ηθοποιό, η οποία και ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη παρουσίαση του έργου στη Νάπολη το 1946. Αργότερα γνώρισε τεράστια κινηματογραφική ταινία στη μεγάλη οθόνη ως “Γάμος αλά Ιταλικά” με τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και ταυτόχρονα καθιερώθηκε σαν κλασικό θεατρικό έργο.

Η Φιλουμένα Μαρτουράνο είναι η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Τα δάκρυά της έχουν στεγνώσει από τις στενοχώριες και τις λύπες. Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος όμορφος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο τη συναντά σ’ έναν οίκο ανοχής να παλεύει για τη ζωή τη δική της και των ανθρώπων που αγαπά. Σταδιακά γίνεται ερωμένη του. Ύστερα, μάλιστα, από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα τότε ξεσπά και χρησιμοποιεί τα κρυφά μεγάλα της όπλα.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος γράφει για το έργο

«Όλα έγιναν κάποτε. Κάποτε της είπαν πως έγινε γυναίκα.
 Δεν είναι κορίτσι πια. Κάποτε έφυγε από το σπίτι της το πατρικό και πήγε σε εκείνο το άλλο “σπίτι”
. Κάποτε γνώρισε κι εκείνον. Κάποτε την γνώρισε κι αυτός. Κάποτε έμεινε έγκυος και μετά ξανά και ξανά.
 Και κάποτε εκείνος της ζήτησε να μείνει μαζί του, χωρίς να της το ζητήσει και ποτέ αληθινά. Ύστερα το ξέχασε.
 Κάποτε γεννήθηκαν και τρία παιδιά. Που δεν έμαθαν ποτέ ποιανού παιδιά είναι. 
Και κάποτε…το κάποτε κουράστηκε. Και θέλησε να γίνει τώρα. Τώρα…ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Που δεν συναντήθηκαν ποτέ, μέχρι τώρα. Που δεν έζησαν ποτέ αληθινά, μέχρι τώρα. Που δεν έμαθε ποτέ εκείνη ποιος στ’ αλήθεια είναι εκείνος. Ο Ντομένικο Σοριάνο. Και δεν έμαθε ποτέ εκείνος ποια στ’ αλήθεια είναι εκείνη. Η Φιλουμένα Μαρτουράνο. Η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Μέχρι τώρα. Που θα μάθει.
 Μέχρι τώρα που θα μάθουμε κι εμείς. Και θα το μάθουν και εκείνα τα παιδιά. Πρέπει να το μάθουν. Γιατί όπως λέει και μία κρυφή φωνή μες στο σκοτάδι… “Τα παιδιά είναι παιδιά”. 
Και σε λίγο χαράζει το πρώτο φως της καινούριας ζωής.»

Συντελεστές

Μετάφραση: Ειρήνη Μποζοπούλου Δραματουργική επεξεργασία -Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος Σκηνικά- Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου Μουσική: Πάνος Γκίνης Βοηθοί σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα, Κατερίνα Λούβαρη Φασόη Βοηθός σκηνογράφος: Δημήτρης Μέντες Βοηθός ενδυματολόγος: Αντίς Ντεσού Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά Εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Κουλούρης Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία Μαρία Τσολάκη Social Media -Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Διανομή

Φιλουμένα Μαρτουράνο – Μαρία Ναυπλιώτου Ντομένικο Σοριάνο – Μελέτης Ηλίας Ροζαλία Σολιμένε – Πηνελόπη Μαρκοπούλου Αλφρέντο Αμορόζο – Κωνσταντίνος Γαβαλάς Λουτσία – Ελευθερία Κοντογεώργη Ηλεκτρονική προπώληση more.com

Πηγή: ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ 2ος χρόνος (https://stagenews.gr/event/filoumena-martourano-2os-chronos-48/)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου