Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από την ΕΓΕ Αχαρνών

 


Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 η Ενωση Γυναικών Ελλάδας ( Παράρτημα Αχαρνών), πραγματοποίησε την εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα τιμής για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Η ημέρα της γυναίκας αποτελεί ημέρα απολογισμού των σημαντικών βημάτων που έχουν συντελεστεί παγκοσμίως. 

«Είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας, τόνισε στην ομιλία της η π. ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου. Ήταν το μήνυμα στο οποίο εστίασε την ομιλία της.» Επίσης αναφέρθηκε στους αποσιωπημένους φεμινιστικούς αγώνες και την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες για την απελευθέρωση και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την Παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων, υποψήφιοι βουλευτές τον ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.









Ψήφισμα της ΕΓΕ για την 8η  Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


«Συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστική ισότητα, απαντάμε στις νέες προκλήσεις»

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-(Ε.Γ.Ε.), τιμά ΣΉΜΕΡΑ την 8η Μαρτίου- ΤΗΝ Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , ως Ημέρα μνήμης που σηματοδοτεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος καθώς και ως αφετηρία νέων αγώνων για ουσιαστική ισότητα.


Ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής, με σύνθημα». : «Ψωμί και τριαντάφυλλα»


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση του ΟΗΕ, για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις μέρες μας.


Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και είναι αναγκαίο να αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στην εκπαίδευση, την εργασία, τις αμοιβές, τις θέσεις ευθύνης, τις συντάξεις, την υγεία, την αυτοδιάθεση του σώματος, τον πολιτισμό.


Στην Ελλάδα το γυναικείο κίνημα, συνέβαλε με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του στην επίτευξη πολλών και ουσιωδών αλλαγών, ιδίως σε επίπεδο νομοθεσίας, όπως η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων, η προστασία της μητρότητας, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.


Συνεχίζει να διεκδικεί την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην καθημερινή ζωή, για την αλλαγή των κοινών αντιλήψεων, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και στερεοτύπων που στέκονται εμπόδιο στην ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας.


Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.


Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να είναι εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας


Η έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιών, της διαδικτυακής βίας, , όπως αποκαλύπτεται καθημερινά, είναι τεράστια.


Η εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων, και η πολιτική εξουσία παραμένει κυρίαρχα ανδρική.


Στην αγορά εργασίας , οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με βάση το φύλο, αφορούν όλες τους τομείς της εργασίας, και τα εργασιακά δικαιώματα.


Η ανεργία των γυναικών εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσια των ανδρών.


Επιπλέον, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η έλλειψη επαρκών δημοσίων υπηρεσιών φύλαξης και φροντίδας βρεφών, νηπίων , παιδιών, ΑΜΕΑ αποτελεί την βασική αιτία για την ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας.


Η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει ότι το γυναικείο κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση , προκειμένου να περιφρουρεί, και να απαντά στις νέες προκλήσεις της εποχής και στις συντηρητικές επιθέσεις.


Η ορατότητα του γυναικείου κινήματος η συσπείρωση, η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα διεκδίκησης ίσων ευκαιριών στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην πολιτική δείχνουν ότι τα αιτήματα για ισότητα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.


Διεκδικούμε :

  • Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας για την οικονομική ανεξαρτησία τους

  • Ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία

  • Μείωση του χάσματος στους μισθούς και τις συντάξεις λόγω φύλου

  • Αύξηση δημοσίων βρεφονηπιακών/παιδικών σταθμών με ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας

  • Αύξηση των δημοσίων υπηρεσιών φροντίδας των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ,

  • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.

  • Προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

  • Νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

  • Εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ίδρυση δημοσίων δομών

  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία

  • Πολιτικές συμφιλίωσης ανάμεσα στην εργασιακή και οικογενειακή ζωή

  • Πολιτικές για την καταπολέμηση των αναχρονιστικών και στερεοτυπικών αντιλήψεων

  • Εκπαίδευση των γυναικών στις ψηφιακές δεξιότητες και ένταξη στις τεχνολογίες

Απόσπασμα Ομιλίας της Προέδρου της ΕΓΕ ΑΧΑΡΝΩΝ Λίτσας Αλεξάνδρου - Πανά

Σήμερα παραμερίζουμε τη θλίψη, την αγανάκτηση, και την οργή για την Ανευθυνότητα, την ολιγορία, και τον ωχαδερφισμό που οδήγησαν στο να ζούμε σήμερα αυτές τις τραγικές καταστάσεις τω Τεμπών.

Γιατί έχουμε ένα μεγάλο χρέος.

Πρέπει σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ,

να θυμηθούμε το χτες και να αναλογιστούμε

στο τι επιβάλλεται να κάνουμε εμείς για το αύριο.

Είμαστε εδώ λοιπόν σήμερα, για να τιμήσουμε τους αγώνες αυτών των γυναικών που αγωνίστηκαν για την ανάδειξη των προβλημάτων τους και την καταπολέμηση της ανισότητας

Είμαστε εδώ γιατί μετά από τόσα χρόνια υπάρχουν ακόμα γυναίκες

που υποφέρουν από τα δεινά του «ανίσχυρου φύλου»

Που κουβαλάνε ένα το σταυρό.

Είμαστε εδώ να δηλώσουμε την αποφασιστηκότητά μας για

τη συνέχιση των αγώνων,

για πολιτικές ουσιαστικής ισότητας,

θωράκισης και προστασίας κάθε γυναίκας,

για ίσες ευκαιρίες

για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας

χωρίς φτώχεια

και κάθε μορφής βίας.

Είμαστε εδώ να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι εμεις

Οι Γυναικες του Παρ/τος Αχαρνών της Ε.Γ.Ε. δεν θα σταματήσουμε να είμαστε παρούσες συμμετέχοντας και διεκδικώντας για μας, για τον τόπο μας και το αύριο των παιδιών μας.

Να πάρουμε θάρος για τη συμπαράστασή σας και να σας ζητήσουμε να συνεχίσετε να μας στηρίζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Γιατί Η γυναίκα δεν γιορτάζει μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα, επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά για αυτή, γιατί δεν συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία.

. Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν κόσμο αντρών. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία.

Η γυναίκα πρωτοστατεί στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη προσφορά, στη σκέψη, , και παράλληλα παλεύει μέσα και έξω από το σπίτι, στο σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμο, μέσα ή έξω από το σχολείο στην πολιτική . Η γυναίκα παλεύει στη δουλειά, στο σπίτι, στο σούπερ μάρκετ.

Γι αυτό σήμερα η σκέψη μας τρέχει στις γυναίκες, που Ίδρυσαν ή θήτευσαν στην ΕΓΕ, και μέσα από θέσεις ευθύνης έδωσαν το χρόνο τους, το ταλέντο, το δυναμισμό τους ακόμα και την ψυχή τους ολόκληρη για μια καλλίτερη κοινωνία. Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά δεν μπορώ να μη αναφερθώ ιδιαίτερα στη Μεγάλη Μελίνα, (που αυριο συμπληρ. … χρόνια από το θάνατό της), την Κάκια Γεννηματά, τη Ντιντή Γιαννοπούλου, την Μαρία Κυπριωτάκη, την κατάδική μας Φώφη Γεννηματά.

Γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ, να τιμήσουμε τη μνήμη της Πόπης Φαμελίτου, της Σοφίας Μωραιτάκη, της Μαίρης, της Ντίνας, της Μαρίας, της Γιώτας και των άλλων γυναικών, που μπορεί να έφυγαν, αλλά θα βρίσκονται πάντα στη καρδιά μας, φωτεινά παραδείγματα για τις νεότερες που ακολουθούν τα χνάρια τους .

Αντί λοιπόν να καθόμαστε στον άνετο καναπέ μας και να μεμψιμοιρούμε, δίνουμε το παρόν σήμερα, και κάθε μέρα για τη Ζωή που αξίζει να έχουμε.

Γι αυτό η πόρτα των γραφείων μας είναι ανοιχτή για κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και τους γύρω της, που συμπορεύεται με το ίδιο ήθος και αξιοπρέπεια στον αγώνα για διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων της γυναίκας, για ουσιαστική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε κανένα άνδρα ή γυναίκα με ιδιοτελείς στόχους να καπηλεύεται την εμπιστοσύνη μας, προσπαθώντας να μας χρησιμοποιεί για να τους πετύχει.

Και σ΄αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους άνδρες συντρόφους μας στη ζωή, στη δουλειά, στη δράση, καθώς και τους επιχειρηματίες της πόλης μας, για την συμπαράσταση τους……


Παρουσίαση Άννας Καραμάνου, βιβλίο

«….Θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι,  από τις εκδόσεις Αρμός, κυκλοφόρησε το βιβλίο της Άννας Καραμάνου «
Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών σάπιενς, 1821-2021», πρόσφατα βραβεύτηκε από τηνΑκαδημία Αθηνών.  Το βιβλίο εξετάζει  τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα,  τους ιστορικούς σταθμούς των 200 χρόνων, μαζί με τους αγώνες των γυναικών για δικαιώματα, ισότητα και αξιοπρέπεια. Εντάσσει δηλαδή στην ελληνική ιστορία όσα παρέλειψαν οι ιστορικοί. Ξεκινάει από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τελειώνει  το 2021, με το κίνημα MeToo,  την πανδημία και την ψηφιακή επανάσταση.  
Οι ιστορικοί μας, δυστυχώς,  δεν ασχολήθηκαν με τα κοινωνικά προβλήματα των γυναικών και αγνόησαν τους αγώνες τους.Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει αυτό το  κενό ιστορίας. Είναι πρωτότυπο, επιμορφωτικό και μοναδικό στην κατηγορία του.
Είμαι βέβαιη ότι αυτό το βιβλίο θα είναι πολύ χρήσιμο….¨»





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου