Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ένα ταξίδι γεύσεων αρωμάτων χρωμάτων και αισθήσεων στην μαγευτική Ανατολή... για τους μαθητές Chef Αρχιμάγειρες του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών



Ένα ταξίδι δημιουργίας και έμπνευσης. Πρόγραμμα Erasmus του Θεματικού Δ.ΙΕΚ Αχαρνών της ειδικότητας Chef Αρχιμάγειρες. Διάρκεια προγράμματος 07/11/2021 έως 21/11/2021.

Του Γιώργου Χριστακόπουλου

Η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό Erasmus του Θεματικού Δ.ΙΕΚ ΑΧΑΡΝΩΝ στο όμορφο Τσανάκκαλε της Τουρκίας.

Δέκα μαθητές μαγειρικής και ένας επικεφαλής σχολείου, που πήγαμε στο Τσανάκκαλε από την Αθήνα στο πλαίσιο του Έργου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Erasmus+ με το όνομα «Project: Paths of Success» .

Ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε πώς ετοιμάζουν τα παραδοσιακά πιάτα στην Τουρκία και στο Τσανάκκαλε.

Οι συμμετέχοντες στο έργο, γνωρίσαμε διαφορετικά πιάτα σε διαφορετικά μέρη, όπου και επισκεφτήκαμε και είχαμε επίσης την ευκαιρία να μάθουμε για τις ιστορικές και πολιτιστικές αξίες της πόλης τους καθώς να μεταφέρουμε και εμείς στοιχεία από τον δικό μας πολιτισμό και κουλτούρα.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες κουζίνες και εργαστήρια όπως το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart Faculty of Tourism Department of Gastronomy, Tusan Hotel, Tevfikiye Village Globi Cafe, Çetinkaya Factory & Breakfast Hall, Melis Patisserie, Usta Adanalılar Kebab Hall, Kahyaisserieğlu και Grand Anzac Hotel.

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τους master chef των χώρων, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Αρχιμαγείρων του Çanakkale Osman Demirci, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Γαστρονομίας Hasan Çoban και τον Βοηθό Έρευνας του Τμήματος Γαστρονομίας ÇOMÜ Ümit Çarboğa.

Στην πορεία των ημερών μάθαμε πώς να προετοιμάζουμε τοπικές λιχουδιές, όπως επιδόρπιο Globi, τρωική σούπα και σαλάτα με βότανα εκτός από τα κλασικά τουρκικά πιάτα.

Γευτήκαμε όλα τα πιάτα που δημιουργήσαμε με τους Chef. Κατά την διαμονή μας στο ξενοδοχείο Grand Anzac εκφράσαμε την ικανοποίησή μας δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα καλύπτει περίοδο δύο εβδομάδων, αλλά θα θέλαμε να μείνουμε στο Τσανάκκαλε για περισσότερο.

Και λίγα λόγια για το Τσανάκκαλε

Η φιλοξενία των γειτόνων ήταν απαράμιλλη. Δεν νιώσαμε ότι ήμασταν σε ξένη χώρα, μας αγκάλιασαν όλους με θέρμη και αγάπη. Ήταν αρκετά φιλικοί μαζί μας και μας ζητούσαν πληροφορίες για την όμορφη χώρα μας, για την κουλτούρα της, τον τρόπο διασκέδασης, αν οι Έλληνες συμπαθούν τον Τουρκικό λαό ή επηρεάζονται από τα γεγονότα των τελευταίων ετών.

Το Τσανάκκαλε είναι μια παραθαλάσσια πόλη με πληθυσμό 190,000 κατοίκων στην είσοδο των στενών των Δαρδανελίων. Είναι μια πόλη όμορφη με σοκάκια όπου και βρίσκεται η αγορά τους, με πεζοδρόμια στην κάθε πλευρά πλάτους τουλάχιστον 180 εκ, σχεδόν σε κάθε γωνιά της αγοράς υπάρχει και ένα καφέ για τσάι ή καφέ, μεγάλοι δρόμοι και εντος της πόλης, πολλές επιχειρήσεις εστίασης όπου καμιά από αυτές δεν πωλεί αλκοόλ.

Λίγα τα είναι τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ. Στους περιπάτους μας δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, η αστυνομία παντού και διακριτικά, τα ταξί κυκλοφορούσαν και τα χρήματα οι οδηγοί τα είχαν δίπλα από το λεβιέ ταχυτήτων, οι οδηγοί delivery φορούσαν όλοι κράνος, η αγορά τους είναι αρκετά φθηνή και με πολύ καλή ποιότητα, φυσικό αέριο παντού.

Αίσθηση μας προκάλεσε η επίσκεψη μας στο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας, στην είσοδο υπήρχε μπάρα και φύλαξη 24ωρου βάσης όπου χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά δεν μπορούσε να μπει ουδείς.

Οι τοίχοι δε, ήταν πεντακάθαροι, καμιά σχέση με τα δικά μας.

Πολλά μικρά πάρκα με παιδότοπους. Όλες οι αυλόπορτες των σχολειών ήταν ανοιχτές για να μπορούν τα παιδιά να αθλούνται. Επισκεφτήκαμε ακόμη τα ερείπια της Τροίας όπου η μανία του Σλήμαν προκειμένου να ανακαλύψει όλες τις χρονικές περιόδους της Τροίας γκρέμισε και λεηλάτησε ότι βρήκε μπροστά του.

Μας αποζημίωσε όμως η πανέμορφη Τένεδος με άρωμα Ελληνικού νησιού και λιγοστούς Έλληνες.

Οφείλω να ευχαριστήσω τους Γείτονες για την φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και ιδιαίτερα τον chef Osman Demirci, professor Ümit Carbuga, Orkonogan επικεφαλής του προγράμματος στην Τουρκία, Hillal Akkaya διερμηνέα , Hamza Akten διερμηνέα, Okan Kavakli διευθυντή ξενοδοχείου Hotel Grand Anzac, Meli pastanesi, Adana kebap, και Ahmet Bozkurt. 

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω για την εξαιρετική Διευθύντρια του Θεματικού Δ.ΙΕΚ Αχαρνών Κα Ρόδο Πυροβολάκη η οποία αξιοποιεί προς όφελος των σπουδαστών όλα τα προγράμματα Erasmus, κοσμεί με την παρουσία της το ΔΙΕΚ, τα οποίο συμβάλλει στην κατάρτιση των εκπαιδευόμενων και στην δημιουργική φαντασία τους.

Πανάξιος συνεργάτης της είναι ο Κος Γιάννης Ακριτίδης όπου υλοποιεί όλα τα προγράμματα Erasmus με την τεράστια εμπειρία του και δεν μας άφησε ούτε λεπτό μόνους μας στην γειτονική και φιλόξενη πόλη του Τσανάκκαλε, ήταν πάντα δίπλα μας αγόγγυστα για όλα τα ζητήματα. Γιάννη σε ευχαριστούμε.

Γεώργιος Δ. Χριστακόπουλος Chanakkale 7-21/11/2021

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από το ταξίδι

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου