Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

O πανηγυρικός εσπερινός για τον Άγιο Βλάσιο στο Μενίδι



Οικολογικά μηνύματα από τον Μητροπολίτη Ιλίου


Σπύρος Παπαγεωργίου
 Τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Βλάσίου τιμά η πόλη των Αχαρνών. 

Με τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε απόψε ξεκίνησαν οι φετινοί εορτασμοί, οι οποίοι λόγω του σεισμού το περασμένο καλοκαίρι και την ακαταλληλότητα του κεντρικού ναού, θα πραγματοποιηθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της πόλης. 

Απόψε χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας πλαισιωμένος απο δεκάδες ιερείς της μητροπόλεως που συμπροσευχήθηκαν και εκατοντάδες πιστούς. 

Ο κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμά του τόνισε ιδιαίτερα ότι ο άνθρωπος είναι εγγυητής της ενότητας μεταξύ των κτισμάτων της φύσης καθώς αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του κόσμου 

“Στον Παράδεισο η σχέση του ανθρώπου με την υπόλοιπη φύση ήταν σχέση συναλληλίας, επικοινωνίας και βοήθειας. Δεν υπήρχε η δυσκολία της επικοινωνίας που υπάρχει στις ημέρες μας. Ο άνθρωπος έπρεπε να είναι ο σταθερός εγγυητής της ισορροπίας της φύσεως. Καί αυτός ο εγγυητής έπεσε σε κάτι πρόχειρο και πρόστυχο διότι έκανε συναλλαγες για να επωφεληθεί από τον φυσικό πλούτο, αγνοώντας ότι αυτά δόθηκαν από τον Θεό στην φύση για να μας εξυπηρετούν και όχι για να αντιμαχόμαστε”. 

Ο κ. Αθηναγόρας πρόσθεσε ότι “Ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Βλάσιος έρχεται να μας δείξει από που ξεφύγαμε και δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο ιερός υμνωδός έρχεται μέσα από τα τροπάρια του εσπερινού να μας δείξει ότι ο άνθρωπος είναι ο εγγυητής της ισορροπίας μέσα στη φύση. Ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα της δημιουργίας του κόσμου”. 

Έκλεισε λέγοντας πως “Ο άγιος Βλάσιος δεν είναι απλά ένας ασκητής, ή ένας απλός ιερομάρτυρας. Είναι το πρόσωπο που αντικατοπτρίζει στον καθένα από εμάς την αλήθεια που έχει το ανθρώπινο γένος. Ότι ο άνθρωπος είναι εγγυητής ενότητος πάνω στην ανθρώπινη κτίση και εγγυητής ισορροπίας της φύσης. Να μην κερδίζουμε σε βάρος της φύσης, αλλά να κερδίσουμε κάτι που τελικά θα μείνει εδώ. Την ισορροπία του εαυτού μας, την ισορροπία της φύσης και την ισορροπία της επικοινωνίας με τον Θεό για να θυμάται τον λόγο που τον έπλασε ο Θεός. Να είναι ισορροπιστής της Δημιουργίας”. 

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Βλασίου, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η πανδημη λιτάνευση της εικόνας στο κέντρο της πόλης .







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου