Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το τραγούδι της λύρας» - Θολωτός Τάφος των Αχαρνών



Στις 27/1/2020, 30 μαθητές της Α΄ τάξης και στις 3/2/2020, 28 μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών επισκέφτηκαν το τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών, προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διεξάγεται από το 2000 για την ανάδειξη του μυκηναϊκού Θολωτού Τάφου των Αχαρνών.


Το πρόγραμμα οργανώθηκε σε τρία στάδια: μέσα στην τάξη πριν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, κατά τη διάρκειά της και κατόπιν αυτής. Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τρεις καθηγήτριες, συνδυάζοντας την επιστημονική πληροφορία-θεματικά οργανωμένη-με τη βιωματική προσέγγιση, γνώρισαν τη μυκηναϊκή εποχή στην οποία ανήκει ο Θολωτός Τάφος με τη χρήση εποπτικού υλικού: εκπαιδευτικοί πίνακες, μουσειοσκευή και προβολή αρχαίων ευρημάτων.

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της γνωστικής προσέγγισης του αντικειμένου, ακολούθησε δραματοποίηση από τους μαθητές (θεατρικός αυτοσχεδιασμός), που ως συγγενείς και φίλοι του νεκρού άρχοντα, αναπαράστησαν την πρόθεση, την κτέριση, το θρήνο, το νεκρόδειπνο και τη χρήση του δρόμου του τάφου, ως χώρου λατρείας νεκρών ηρώων από τη γεωμετρική έως και την κλασική εποχή. Ακολούθησε ξενάγηση στο μνημείο από τους αρχαιολόγους του Τμήματος, με έμφαση στην ανασκαφή του μνημείου, τον τρόπο κατασκευής του και τη χρήση του από την μυκηναϊκή ως την κλασική εποχή. 

Για να δείτε περισσότερα σχετικά με τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο των Αχαρνών και το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάντε κλικ εδώ και εδώ.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου