Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Περιοδεία του Γιάννη Γκιόκα στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας



Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, στο χώρο κράτησης ξεριζωμένων, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Μαζί του ήταν ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αχαρνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διεύθυνση και περιόδευσε στις εγκαταστάσεις, συζήτησε δε με το προσωπικό. Μιλώντας με εργαζόμενους, ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι είναι βασικό οι ξεριζωμένοι που ζούνε στην Ελλάδα να απεγκλωβιστούν είτε από τα νησιά είτε από την ενδοχώρα. Να πάρουν άσυλο και να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, πολλοί περισσότεροι θα έπρεπε να παίρνουν άσυλο από αυτούς που αναγνωρίζει η ΕΕ με τις προϋποθέσεις της. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ χωρίζει εμπόλεμες χώρες σε ζώνες όπως τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ακόμα και σε αυτές τις χώρες η ΕΕ θεωρεί πως υπάρχουν ζώνες που δεν είναι εμπόλεμες.

Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε και στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει τους χιλιάδες κατατρεγμένους στη χώρα μας. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης του κέντρου. Εδώ και τρία χρόνια δεν δίνονται χρήματα για να λειτουργήσει σωστά. Φέτος δόθηκαν χρήματα τα οποία, όμως, δεν είναι αρκετά. Πολλά στο κέντρο γίνονται από προσωπική δουλειά του αστυνομικού προσωπικού, όπως το μάζεμα των σκουπιδιών. Στο κέντρο χρησιμοποιούνται σήμερα 93 εμπορευματοκιβώτια σε πολλά από τα οποία τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν. Λύση ανάγκης ήταν φέτος οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα.

Όσον αφορά τους ανήλικους έφηβους, 14-18 χρόνων, 87 στον αριθμό, θα έπρεπε να βρίσκονται σε άλλες δομές. Οι ανήλικοι πολλές φορές φεύγουν από τις δομές όπου φιλοξενούνται, όταν τους πλησιάζουν οι λαθροδιακινητές που τους εκμεταλλεύονται με υποσχέσεις ότι θα τους μεταφέρουν σε άλλη χώρα. Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας κρατούνται όσοι αλλοδαποί πιάνονται στις αστυνομικές επιχειρήσεις από τα Αστυνομικά Τμήματα και δεν έχουν κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο. Πρόκειται για 690 άτομα, 571 από τα οποία είναι άτομα προς απέλαση. Τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου. Παραμένουν δε στο κέντρο μέχρι να βγει η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης. Και να μην εγκριθεί το αίτημα του αλλοδαπού, έτσι κι αλλιώς παραμένει στο κέντρο για έξι μήνες. Ο νόμος προβλέπει μέχρι 18. Μετά αφήνεται, αφού του χορηγηθεί έγγραφο με βάση το οποίο είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τη χώρα σε ένα εξάμηνο. Αργότερα, μπορεί να ξαναπιαστεί, γι' αυτό ανακυκλώνεται και ο πληθυσμός του κέντρου κράτησης.

Στο ιατρείο υπήρχαν τρεις γιατροί. Έχει απομείνει ένας. Τώρα γίνεται προκήρυξη για την πλήρωση των κενών θέσεων. Οι νοσηλευτές πρέπει να είναι πέντε, αλλά εξαρχής ήταν δύο. Το ιατρείο ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Αυτή ανήκει στο υπουργείο Υγείας, έχει στην ευθύνη της τα κέντρα κράτησης και προκηρύσσει τις θέσεις.

Όσον αφορά τα φάρμακα, το θέμα αυτό το χειρίζεται διαχειριστική αρχή της Αστυνομίας που κάθε χρόνο κάνει διαγωνισμό γι' αυτό το θέμα. Πέρσι δεν έγινε διαγωνισμός τον Σεπτέμβρη. Υπάρχουν ελλείψεις. Έτσι το ιατρείο παίρνει φάρμακα και από κοινωνικά φαρμακεία. Κάθε μέρα περνούν από αυτό πάνω από 50-60 άτομα. Πολλές φορές επισκέπτονται το ιατρείο και περισσότερα γιατί η Αμυγδαλέζα λειτουργεί και σαν κέντρο υποδοχής.

Στο γραφείο ασύλου του κέντρου οι αιτήσεις εξετάζονται γρήγορα. Καθημερινά δέχεται αιτήσεις. Οι υπάλληλοι προσπαθούν όσο γρήγορα γίνεται οι βουλήσεις να γίνουν καταγραφές. Μέσα σε μία - δύο εβδομάδες. Υποβάλλονται περίπου 40 αιτήσεις την μέρα από μεταγωγές που γίνονται από Αστυνομικά Τμήματα και αλλού. Γίνεται προσπάθεια όσο πιο γρήγορα να ορίζεται η συνέντευξη γιατί είναι κρατούμενοι. Να εκδίδεται σύντομα η απόφαση για χορήγηση ή μη διεθνούς προστασίας και να γίνεται η επίδοση. Αυτό κρατά περίπου 1,5 μήνα. Στο κέντρο υπάρχουν κρατούμενοι από τα Αστυνομικά Τμήματα. Αν απορριφτεί το αίτημά τους έχουν δικαίωμα προσφυγής. Υπάρχει νομική προστασία που είναι δωρεάν. Οι υπάλληλοι που κάνουν την επίδοση, κάνουν και την αίτηση νομικής συνδρομής.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου