Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Άσκοπη μεταφορά Ιρανών προσφύγων στην Αμυγδαλέζα



Ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη το βράδυ οι Ιρανοί πρόσφυγες που είχαν οδηγηθεί από την αστυνομία στην Αμυγδαλέζα την Τετάρτη, ύστερα από κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την Υπηρεσία Ασύλου σχετικά με την προβληματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. 

Αίσθηση προκαλεί η ενέργεια της αστυνομίας να μη διαθέσει όχημα για να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε κάποιο κεντρικό σημείο, έστω τους πιο ευάλωτους, υποχρεώνοντάς τους έτσι να περπατήσουν μέσα στα μεσάνυχτα στην ερημιά της Αμυγδαλέζας μέχρι να βρουν δημόσια συγκοινωνία. 

Ανάμεσά τους βρίσκονταν μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών με μικρά παιδιά, οι οποίες είναι θύματα βίας και κακοποίησης και μένουν σε ειδικό ξενώνα. 

Η αιφνιδιαστική μεταφορά των προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας προκάλεσε ανησυχία σε οργανώσεις και αλληλέγγυους, που βρέθηκαν στο πλευρό τους, και δημιουργεί ερωτήματα σκοπιμότητας, καθώς οι Ιρανοί είχαν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα και διεκδικούσαν να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, όπως δικαιούνται. 

Ανώτερες πηγές της αστυνομίας σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι οι πρόσφυγες έμειναν σε χώρο που προβλέπεται για την αναχώρηση όσων απελαύνονται και ότι η αστυνομία κατέγραψε τη θέλησή τους να ζητήσουν άσυλο, παραπέμποντάς τους αρμοδίως στην Υπηρεσία Ασύλου για να καταθέσουν το αίτημα. 

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Πληροφορίες από οργανώσεις αναφέρουν ότι στους πρόσφυγες δόθηκε υπηρεσιακό σημείωμα που τους ενημερώνει πως έχει βγει σε βάρος τους απόφαση απέλασης και τους δίνει περιθώριο 30 ημέρες να φύγουν από τη χώρα. 

Αν είχε καταγράψει η αστυνομία τη θέλησή τους να ζητήσουν άσυλο, το υπηρεσιακό σημείωμα θα έπρεπε να παραπέμπει τους πρόσφυγες στην Υπηρεσία Ασύλου. Τίποτα σχετικό δεν αναφέρεται στα υπηρεσιακά σημειώματα, γεγονός που ενισχύει τα ερωτήματα για την ενέργεια της αστυνομίας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου