Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Το Μενίδι στο ρυθμό του Μαγικού Αυλού της Κάρμεν Ρουγγέρη

Της Μπαρμπηλένας Τριανταφύλλου

 Τον πολιτισμικό θεσμό των Σοφοκλείων τίμησε και φέτος με τη συμμετοχή και παρουσία της η πολυαγαπημένη ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κάρμεν Ρουγγέρη. Με τη φαντασμαγορική όπερα για μικρούς και μεγάλους «Ο Μαγικός Αυλός» ξεσήκωσε, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, το Δημοτικό αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στήνοντας ένα ζωντανό παραμύθι μπροστά στα μάτια των θεατών.
    Όπως η ίδια τόνισε στη σύντομη ομιλία της της, πριν την έναρξη της παράστασης, επρόκειτο για ένα έργο του Γερμανού Εμμάνουελ Σικανέντερ σε μελωδία του πασίγνωστου μουσικού Βόλφγκανγκ Αμάντεους Μότσαρντ, ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ώστε το παιδικό αυτί και μυαλό να μυηθεί στη φιλοσοφία της όπερας και να εκπαιδευθεί στη λήψη ερεθισμάτων για την ενήλικη ζωή μέσα από την τέχνη και την ψυχαγωγία. Η ίδια δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την εκτίμηση που τρέφει στην τέχνη ως πηγή γνώσης και αρετής.


 Στη μουσική παράσταση ξετυλίγεται ένα παραμύθι που θέλει δυο αλληλοσυγκρουόμενους κόσμους, της αρετής και της κακίας, να έρχονται σε ολοκληρωτική ρήξη με τελική νικήτρια φυσικά την πρώτη. Ο πρίγκιπας Ταμίνος -σύμβολο αγνότητας και σοφίας- κερδίζει και παντρεύεται την καλή του πριγκίπισσα Παμίνα, κόρη φωτός και σκότους, σε μια απόπειρα να διδάξει πως αξίζει να πολεμούμε και να αντιστεκόμαστε σθεναρά  στα πάθη και τους φόβους μας, για να κατακτήσουμε όσα αγαπάμε είτε είμαστε μικρά είτε λίγο μεγαλύτερα παιδιά.
    Η Κάρμεν δε δίστασε να δώσει στους θεατές ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα, αυτή τη φορά όχι μέσα από τους ήρωες των παραμυθιών της. Επιθυμία της ήταν προκειμένου οι λυρικοί καλλιτέχνες να ψυχαγωγήσουν τους παρευρισκόμενους χορεύοντας και τραγουδώντας, να σταματήσει προσωρινά η κατανάλωση τροφίμων και αναψυκτικών σε ένδειξη πολιτισμού και σεβασμού στο πρόσωπο των ηθοποιών και των υπολοίπων θεατών, αλλά και για τη διατήρηση του αμφιθεάτρου σε καλή κατάσταση. «…Δεν είναι κακό να λέμε και όχι ορισμένες φορές στα παιδιά προκειμένου να μάθουν...» τόνισε η καλλιτέχνιδα και γονείς και παιδιά ασπάστηκαν το δίκαιο αίτημα της.
    Η αξιαγάπητη κυρία Ρουγγέρη μας αποκάλυψε ύστερα από τη λήξη του δρωμένου τα σχέδια της για την επόμενη σεζόν, ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει έναν-έναν τους ηθοποιούς-λυρικούς καλλιτέχνες και τους συντελεστές της παράστασης για να δεχθούν το ανάλογο χειροκρότημα από το ενθουσιασμένο κοινό. Φυσικά φωτογραφήθηκε με όσους μικρούς θαυμαστές της το επιθυμούσαν και υπέγραψε στα παραμύθια τους, που μπορούσαν να προμηθευτούν από την είσοδο του θεάτρου.
Τη νέα θεατρική σεζόν θα επιμεληθεί σκηνοθετικά το διάσημο παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» με μια απρόβλεπτη και λίγο διαφορετική όμως πλοκή αλλά και μια σειρά από παραστάσεις με θέμα την Αρχαία Ελλάδα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι τελευταίες περιστρέφονται γύρω από τη γέννηση του κόσμου μέσα από την αρχαιοελληνική αντίληψη του φαινομένου της ζωής, αλλά και γύρω από τις γνωστές και άγνωστες ιστορίες των θεών του Ολύμπου, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Ρουγγέρη «…είναι γεμάτοι ελαττώματα.»
    Ευχόμαστε ολόψυχα να αγαπηθούν και οι δύο επόμενες, όσο η φετινή δουλειά της, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως διεκδικεί βραβείο για τα εξαιρετικά και ευφάνταστα κοστούμια-αριστουργήματα της Χριστίνας Κουλουμπή, κόρης μάλιστα της Κάρμεν. Η παράσταση αποτέλεσε σαφώς οικογενειακή υπόθεση καθώς ο σύζυγος της Κάρμεν Ανδρέας Κουλουμπής ανέλαβε τους στίχους των τραγουδιών και τη μουσική επιλογή. Αναμένουμε να την ξανασυναντήσουμε στο Δήμο μας,  καθώς μας τιμά συχνά με την παρουσία της είτε και σε άλλα θέατρα όπου θα δίνει «το παρών»
    «Και πέρασαν αυτοί καλά και εμείς ακόμη καλύτερα…» έχουμε να προσθέσουμε εμείς!



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου