Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Τα «Ανοιχτά Δεδομένα» στη μάχη κατά της Εγκληματικότητας στην Αττική

Του Σπύρου Κ. Βρεττού 
(υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ)

Προς: Ελληνική Αστυνομία ΓΑΔΑ

Α.Ε.Α/Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας

Θέμα: Τα «Ανοιχτά Δεδομένα» στη μάχη κατά της Εγκληματικότητας στην Αττική

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα που δημοσιεύει με τη μορφή Ανοιχτών Δεδομένων (OPEN DATA) η Ελληνική Αστυνομία, είναι πολύ χρήσιμα για την γενική παρακολούθηση της εξέλιξης ενός σημαντικού προβλήματος με έντονη επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη. 
 Στην περίπτωση της Αττικής, η αξία τους θα πολλαπλασιαζόταν αν αυτά δημοσιεύονταν σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος και όχι γενικής Διεύθυνσης (ΓΑΔΑ) όπως γίνεται σήμερα, στο site της Αστυνομίας (http://www.hellenicpolice.gr/) και το κεντρικό αποθετήριο Ανοιχτών Δεδομένων (www.data.gov.gr) .

Ο λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την αξιόπιστη κοινωνική αξιολόγηση σε επίπεδο Δήμου/Γειτονιάς , καθιστώντας περισσότερο ενήμερο και συμμέτοχο τον πολίτη στις προσπάθειες μείωσης της εγκληματικότητας. Μείωση που ταυτόχρονα πρέπει να συνδυάζεται με την αποφυγή δημιουργίας περιοχών συσσώρευσης της εγκληματικής δράσης («γκέτο»-«άβατο» κ.α). 

Επιπλέον, η δημοσίευση των δεδομένων σε αναλυτικότερη γεωγραφική μορφή και σε μεγαλύτερη συχνότητα (εξάμηνο-τρίμηνο-μήνας) θα επιτρέψει τον ευκολότερο συνδυασμό τους με άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην βελτίωση μιας σειράς κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται σήμερα. 

Αυτού του είδους η χρησιμοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, έχει καταστεί σημαντική προτεραιότητα διεθνώς και είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης, πότε και πως σκοπεύει η Ελληνική Αστυνομία να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της σ΄αυτό τον τομέα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου