Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Γιατί ο Κασσαβός «ξήλωσε» τη Μαρία πριν την ώρα της

Θ. ΑΦΟΥΞΕΝΙΔΗΣ-Μ. ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ
Είναι να απορεί κανείς. Ο Κασσαβός αντικατέστησε τη Μαρία Χαριτίδου δεκαπέντε μέρες πριν λήξει η θητεία της. Δεν είχε την υπομονή να περιμένει την πρώτη Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή την 5η Μαρτίου 2017 οπότε,  σύμφωνα με τον Καλλικράτη, έληγε η θητεία του Προεδρείου. Ήταν απλά ανυπόμονος ή υπήρξε άλλος λόγος;
Η εκτίμηση του ΜΕΝΙΔΙΑΤΗ είναι ότι με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει την έντονη αποδοκιμασία του στο αυτοδιοικητικό ζεύγος Αφουξενίδη-Χαριτίδου, για τη στάση που τήρησε απέναντί του. Μπορεί η φράση «πιάστηκε κορόιδο» να μην είναι κόσμια, όμως πιστεύουμε ότι αποδίδει, τη συνεργασία τους.  
Κάποιοι λένε ότι ο Κασσαβός «χαλάστηκε» από πολύ νωρίς.  Πριν ακόμα εκλεγεί Δήμαρχος, δηλαδή γύρω στο Μάρτη του 2014. Θυμούνται ότι εκείνη την εποχή βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί τους και του «έψησαν το ψάρι στα χείλη», μέχρι να του απαντήσουν αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι. Περίμεναν, επιμένουν οι άσπονδοι φίλοι του ζεύγους, μέχρι την τελευταία στιγμή, να δουν προς τα που γέρνει η πλάστιγγα. Και προσθέτουν ότι, παρόλο που η πλειοψηφία του συνδυασμού αντέδρασε, ο Κασσαβός τους πήρε μαζί του.
H εκλογική απήχηση του ζεύγους δικαίωσε εκείνους που διαφώνησαν με τον Κασσαβό. 462 σταυρούς πήρε ο Θεόφιλος και 366 η Μαρία, κάτι που σημαίνει ότι (με δεδομένη τη διπλοσταυρία) τους ψήφισαν το πολύ 462 δημότες, δηλαδή κάτω από το 1% των ψηφισάντων στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014.
Κι όμως, με μια τέτοια εκλογική επίδοση το ζεύγος αποκόμισε δύο κορυφαία αυτοδιοικητικά αξιώματα, όπως της Προέδρου και του Αντιδημάρχου συνοδευόμενα μάλιστα με αντιμισθίες. Πολύ καλό deal, αλλά αυτός που πρόσφερε πολύ περισσότερα απ’ όσα πήρε, είναι ο Κασσαβός, χωρίς, φυσικά, να του φταίει κανείς…
Με ποιο σκεπτικό δηλώνει παλιά καραβάνα, αφού  δεν υπολόγισε το βασικότερο; Αν ο Θεόφιλος ανταπέδιδε αυτά που του έδιναν θα έπρεπε να έχει κατέβει με το Ντούρο, ο οποίος πλειοδότησε για να τον έχει μαζί του. Μην ξεχνάμε ότι τον είχε Πρόεδρο Δημοτικής Επιχείρησης για δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2010, αν και προερχόταν από αντίπαλο συνδυασμό…
Σύντομα ο Κασσαβός άρχισε να συνειδητοποιεί το λάθος του καθώς διαπίστωσε ότι ο Θεόφιλος και η Μαρία ακολουθούσαν τη δική τους προσωπική στρατηγική κι όχι τη δική του.
Από πλευράς απόδοσης στο δημοτικό έργο, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, ο Θεόφιλος δεν έφερε απτά αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα κι εκνεύριζε τον Κασσαβό επειδή έδειχνε δυσαρεστημένος που του ανέθεσε μόνο τα έσοδα κι όχι τα έξοδα, δηλαδή τις πληρωμές.
Αλλά και η Μαρία δεν ήταν τακτική στο Δημαρχείο. Πολλοί το αποδίδουν στη μητρότητα και μπορεί να έχουν δίκιο, όμως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα…
Αν στα παραπάνω προστεθεί και η επιθυμία του ζεύγους να δημιουργήσει, προσεχώς, δικό του αυτοδιοικητικό «μαγαζί», τότε δεν αποτελεί έκπληξη που ένιωθε φιλοξενούμενο στην παράταξη του Κασσαβού…
Το ήδη ραγισμένο γυαλί στη σχέση του Κασσαβού με το Θεόφιλο έσπασε, όταν ο Θεόφιλος αποστασιοποιήθηκε από το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, επιδιώκοντας να αποφύγει τη σύνδεση του προσώπου του με ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση. Η δυσαρέσκεια του Κασσαβού εκφράστηκε με την αφαίρεση της αντιμισθίας του, όταν απουσίασε απροειδοποίητα από το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει εκφράσει προηγουμένως την παραμικρή διαφωνία ή επιφύλαξη.  Μετά από αυτό ο Θεόφιλος αραίωσε ακόμα περισσότερο τις εμφανίσεις του στο Δημαρχείο και λίγο αργότερα κατέθεσε δήλωση ανεξαρτητοποίησης, κάτι που, σύμφωνα με τα παραπάνω, ούτως ή άλλως αναμενόταν.
Η Μαρία έκανε τα απίστευτα. Δήλωσε σχεδόν ενθουσιασμένη στο facebook, όταν παρέλαβε πρωτοκολλημένη την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Θεόφιλου, αλλά η ίδια απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα. Η λογική λέει πως όταν μια σύζυγος δηλώνει ενθουσιασμένη με τις επιλογές του συζύγου, τις ακολουθεί. Όταν δυσαρεστείται καταφεύγει στην …παντόφλα. Η Μαρία δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο, αφήνοντας τον κόσμο να υποθέτει ότι δεν θέλησε να λείψουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό οι δύο μήνες της αντιμισθίας.
Ο Κασσαβός απάντησε με μια επιστολή κόλαφο στο Θεόφιλο, αλλά απέφυγε να προκαλέσει οικογενειακό πρόβλημα στη Μαρία. Άλλωστε ήταν δεδομένο ότι θα την αντικαθιστούσε, σε δύο μήνες, με τον Κώστα Ρούσσα. Όμως έγινε θηρίο όταν η Μαρία αμφισβήτησε το δικαίωμά του να συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να επιχειρήσει ηρωϊκή έξοδο. Έτσι, για να εκφράσει την αγανάκτησή του, την απέπεμψε, εν μια νυκτί, από το Δημοτικό Συμβούλιο…
Θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη, αν δεν πιθανολογούσαμε τι θα κάνουν τα δύο μέρη, τώρα που χώρισαν οι δρόμοι τους. Για τον Θεόφιλο και τη Μαρία δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν πράξη το όνειρό τους. Πιστεύουν ότι είναι πολιτικοί παίκτες και λόγω της ποντιακής καταγωγής τους θα «ψάχνονται», εσαεί, με τα κοινά, επιδιώκοντας, πάντα, το καλύτερο. Καθόλου παράλογο αν σκεφτεί κανείς ότι το ίδιο κάνουν και άνθρωποι με πολύ λιγότερα τυπικά προσόντα από τα δικά τους…
Εξ ίσου απλή είναι η απάντηση για το τι θα κάνει ο Κασσαβός. Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στην παραταξιακή εστία, εγκαταλείποντας τις πολύφερνες αυτοδιοικητικές νύφες. Κάτι που ήδη έχει συνειδητοποιήσει, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλο το έμψυχο δυναμικό του. Άλλωστε αυτό που προέκυψε από τις διαφωνίες των «πρωτοκλασάτων», είναι ότι η ομάδα διαθέτει πάγκο.
Θα μπορέσει να διατηρήσει ή να επιβάλει νέες ισορροπίες, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια επίτευξης έργου και εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου;
Η ζωή θα δείξει…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου