Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Τη διαχρονικά επίκαιρη «Μαντζουράνα» του Γ. Αρμένη ανέβασε το 7ο ΓΕΛ

«Μαντζουράνα στο κατώφλι – Γάιδαρος στα κεραμίδια» από τη θεατρική Ομάδα του 7ου Λυκείου Αχαρνών 
Η θεατρική Ομάδα του 7ου ΓΕΛ Αχαρνών με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Ελένη Μόσχου και Παναγιώτα Παπαπέτρου 














 Συγχαρητήρια του Λυκειάρχη και του κόσμου στις συντονίστριες της θεατρικής παράστασης Ελένη Μόσχου και Παναγιώτα Παπαπέτρου 
Την επίκαιρη όσο ποτέ, κωμωδία του σπουδαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα – ηθοποιού και δασκάλου Γιώργου Αρμένη ανέβασε φέτος η θεατρική Ομάδα του 7ου  Γενικού Λυκείου Αχαρνών.
Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το υψηλό της επίπεδο, του οποίου την υπογραφή φέρουν οι υπεύθυνες καθηγήτριες  Ελένη  Μόσχου και Παναγιώτα  Παπαπέτρου, η θεατρική Ομάδα έκανε μια σπουδαία επιλογή, ανεβάζοντας την παράσταση «Μαντζουράνα στο κατώφλι – Γάιδαρος στα κεραμίδια».
 Μετά από σκληρές πρόβες κι εντατική προετοιμασία, το βράδυ της Παρασκευής 15 Απριλίου όλα ήταν έτοιμα, με τους μαθητές και μαθήτριες, να δίνουν στη σκηνή της κατάμεστης από κόσμο αίθουσας εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Αχαρνών, τον καλύτερό τους εαυτό.
Στο τέλος της εξαίσιας θεατρικής παράστασης,  οι ταλαντούχοι συντελεστές της, αλλά και οι συντονίστριες – καθηγήτριες εισέπραξαν αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν 8 ολόκληρους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβρη ως και τα μέσα Απρίλη… Τον θαυμασμό, την αγάπη και το θερμό χειροκρότημα του κοινού τους. Ότι καλύτερο δηλαδή!
Λίγα λόγια για το έργο

Σκιαγραφώντας την Ελλάδα του 20ού αιώνα

«Ο χρόνος τρέχει λες και τον κυνηγάνε. Μεγαλώνουμε, γερνάμε, οι γενιές αλλάζουν, άλλοι έρχονται και άλλοι φεύγουν. Πρόσωπα, γεγονότα, κλάματα, πόθοι, χαρές και όνειρα τρέχουν πιασμένα χέρι χέρι με τον χρόνο. Τρέχουν και ζωγραφίζουν χιλιάδες εικόνες. Μερικές από αυτές μένουν και, όσο και αν θέλουμε να τις ξεχάσουμε, να τις σβήσουμε, στέκεται αδύνατον. Θα τις βρούμε πεταμένες στο πρώτο πεζοδρόμιο, ανεβασμένες στα βουνά, στα βιβλιοπωλεία, στις βαθιές ρυτίδες, στα γυαλιστερά παράσημα, στις παλάμες του μετανάστη, στο αίμα που αχνίζει από τα λάθη. Αυτές τις εικόνες που έζησα, που έμαθα, προσπάθησα να τις εντάξω μέσα σε μια θεατρική λαϊκή φόρμα».
Με τις παραπάνω φράσεις ο Γιώργος Αρμένης δίνει το στίγμα του έργου του με τίτλο «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» που ανέβασε φέτος η θεατρική Ομάδα του 7ου ΓΕΛ Αχαρνών.
Το έργο γράφτηκε πριν από περίπου 38 χρόνια και παραμένει διαχρονικά επίκαιρο,  χαρακτηρίζεται έντονα, όπως ο ίδιος ο Γιώργος Αρμένης έχει ομολογήσει, «από τον νεανικό αυθορμητισμό του συγγραφέα του».
Κωμωδία που εμπεριέχει έντονο μέσα της το στοιχείο της λαϊκής επιθεώρησης, η«Μαντζουράνα» επιχειρεί μια συμπυκνωμένη αφήγηση των κυριότερων γεγονότων που σημάδεψαν την Ελλάδα του 20ού αιώνα
Βασικοί ήρωες του έργου είναι τρεις φίλοι που ξεκινούν από κάποιο χωριό της Ελλάδας χαράζοντας ο καθένας τη δική του διαφορετική πορεία. Ο πρώτος αναζητεί την τύχη του ως μετανάστης στο εξωτερικό, ο δεύτερος βγαίνει αντάρτης στο βουνό κυνηγώντας το ιδανικό της ελευθερίας, ενώ ο τρίτος περνά από διάφορα στάδια ώσπου να επιτύχει την αναρρίχησή του στην κυβέρνηση. Χρόνια αργότερα οι τρεις φίλοι συναντιούνται. Ο πρώτος έχει προκόψει πολύ και σκέφτεται τις νέες κερδοφόρες επενδύσεις του ενώ ο δεύτερος ζει με την αντιστασιακή του σύνταξη και περνά τον χρόνο του βλέποντας τηλεοπτικές σαπουνόπερες εισαγωγής ζητώντας επίμονα «τα χρόνια του πίσω» καθώς νιώθει προδομένος. Τα χρόνια του αυτά θα του τα «δώσει» κάποια στιγμή ο τρίτος της παρέας, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει γίνει υπουργός, όταν κυριολεκτικά θα τον αρπάξει «αγκαλιά» προκειμένου να τον βγάλει στα τηλεοπτικά παράθυρα…
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παράσταση του 7ου ΓΕΛ Αχαρνών καθώς και τα ονόματα των συντελεστών της 
 
 






































































 ...και μερικές αναμνηστικές 











 Λίγα λόγια για τον Γιώργο Αρμένη
Ο Γιώργος Αρμένης γεννήθηκε στην Κληματιά Ιωαννίνων. Ήρθε στην Αθήνα την εποχή του '60. Το '67 μπήκε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν απ' όπου και αποφοίτησε το '70. 
Ερμήνευσε πολλά κλασικά και σύγχρονα έργα στα εικοσιδύο χρόνια συνεργασίας με το Θέατρο Τέχνης.

Δίδαξε για σειρά ετών αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Έγραψε για το Θέατρο τα έργα: «Πρόβα», «Μαντζουράνα στο κατώφλι-γάιδαρος στα κεραμιδιά», «Το σόι», «Λήσταρχος Νταβέλης», «Βασικά με λεν Θανάση», «Ο θείος Σάκης και το Κόμμα», «Τέσσερα πρόσωπα και ο Θεός απ' έξω».
Τα μονόπρακτα: «Αύριο πάλι», «Ακάλυπτοι χώροι», «Νυχτερινό μελό», «Το σαξόφωνο». Δύο παιδικά: «Ο Τζιτζιρής» και «Ο Λάκης ο αρχηγός».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου