Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα αναδείχθηκε από την παρουσίαση των εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στο μάθημα "Προσεγγίσεις του εφαρμοσμένου σχεδιασμού στην Ελλάδα" που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 11 Ιουλίου 2015, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αναρνών: Ότι η συνεργασία με το κορυφαίο Τεχνολογικό Πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας αποτελεί δεξαμενή ιδεών στον τομέα του αστικού σχεδιασμού, στο Μενίδι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκ των διδασκόντων Κώστας Σερραίος, στα έξι χρόνια της παρουσίας του προγράμματος, πάνω από 120 απόφοιτοι του Πολυτεχνείου, έχουν δουλέψει, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους πάνω στο Μενίδι, παρουσιάζοντας ιδέες και προτάσεις. Προτάσεις, που όπως είπε αξίζει να εφαρμοστούν «γιατί χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να γίνουν πράγματα». Ο Κώστας Σερραίος υπενθύμισε ότι οι προτάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΠ, αλλά έριξε την ιδέα να παρουσιαστούν συνολικά το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια ειδικής Ημερίδας, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την εφαρμογή κάποιων από αυτές.
Την πρόταση χαρακτήρισε χρήσιμη ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέργιος Πεδιαδίτης, ο οποίος παρακολούθησε την παρουσίαση, μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αχαρνών Θανάση Κατσιγιάννη. Οι δύο άντρες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εργασίες, που παρουσίασαν κατά ομάδες οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ειδικά ο Στέργιος Πεδιαδίτης, ως ποδηλάτης, στάθηκε στην παρουσίαση της ομάδας για την βιώσιμη κινητικότητα στις Αχαρνές, δηλαδή στην παρουσίαση λύσεων μετακίνησης με τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με το ποδήλατο και με τα πόδια. Βασικοί άξονες της πρότασης ήταν η δημιουργία λεωφορειακού κορμού στο Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) και πράσινου δρόμου (για ποδηλάτες και πεζούς) που θα ενώσει το ΣΚΑ με την Πάρνηθα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι προτάσεις για την κατάργηση των γκέτο της πόλης με συνδυασμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις, για την αξιοποίηση της αγροτικής γης με τη δημιουργία καλλιεργειών και για την ενοποίηση του αστικού, με τον περιαστικό χώρο και τον Εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.
Όπως ανέφεραν οι ομάδες παρουσίασης κοινός τόπος των μελετών ήταν το χαμηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος, που στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή τους.
Ιδανικός οικοδεσπότης ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αχαρνών, Νίκος Γεωργακόπουλος, ο οποίος αποτελεί, με την ιδιότητα του υποψηφίου διδάκτορα, το συνδετικό κρίκο του Δήμου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου κι έχει εισφέρει πολλά για την παραμονή του προγράμματος στο Μενίδι, την τελευταία εξαετία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου