Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πικρία κι έλλειψη πολιτικής κουλτούρας οι αιτίες των καβγάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Σκηνές ντροπής, σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κι έκαναν, το γύρο της Ελλάδος δεν είναι πρωτόγνωρες στο Μενίδι. Έχουν συμβεί και στο παρελθόν επεισόδια, μεταξύ δημοτικών συμβούλων, που πρόσβαλαν τους ίδιους και την πόλη. Έχουν επίσης γραφτεί ανακοινώσεις που καταλόγισαν ευθύνες κι αναζήτησαν τρόπους ώστε να μην επαναληφθούν τα έκτροπα.
Μάταιος κόπος. Γιατί η βαθύτερη αιτία αυτών των επεισοδίων είναι η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας. Πολιτική κουλτούρα σημαίνει να κατανοεί κανείς τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού μοντέλου που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για το λεγόμενο δημαρχοκεντρικό μοντέλο που δίνει υπερεξουσίες στο Δήμαρχο και καθιερώνει την απόλυτη κυριαρχία του στη συνολική λειτουργία του Δήμου. 
Μπορεί, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο Δήμαρχος να εφαρμόζει τις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως στην πράξη είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού, αφού από τη μια στηρίζεται στην τρομακτική πλειοψηφία των 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό που πήρε η παράταξή του στις εκλογές κι αφετέρου είναι εκείνος που προτείνει τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κι επιλέγει τους Αντιδημάρχους. Ο Κώδικας του δίνει επίσης την πρωτοκαθεδρία στις συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφού είναι ο μόνος που μπορεί να μιλάει σε κάθε φάση της συζήτησης, όσες φορές το κρίνει σκόπιμο.
Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από τη μειοψηφία για μπορέσει να παίξει το ρόλο της στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα δημοτικά δρώμενα γενικότερα. Να αντιληφθεί δηλαδή ότι ο Κώδικας της δίνει το δικαίωμα του ελέγχου κι ότι της διοίκησης του Δήμου, την ευθύνη της οποίας δίνει στην πλειοψηφία.
Από την άλλη, η πλειοψηφία πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κυρίαρχος ρόλος της δεν φτάνει μέχρι την εξαφάνιση της μειοψηφίας και γενικότερα κάθε αντίθετης άποψης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η έκφραση της αντίθετης γνώμης αποτελεί στοιχειώδη κανόνα της δημοκρατίας κι επομένως πρέπει να διασφαλίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου κι από τον τρόπο διεύθυνσης της διαδικασίας.
Ως προς τον κανονισμό λειτουργίας αποτελεί αντίγραφο των υποδειγμάτων του Κώδικα που στηρίζονται στη λογική της κυρίαρχης πλειοψηφίας και της πρωτοκαθεδρίας του Δημάρχου στη συζήτηση.
Ως προς τη διεύθυνση της συζήτησης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως, είναι αυτονόητο ότι εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Πρόεδρος πρέπει να διαθέτει ανεξαρτησία γνώμης, αμεροληψία, κοινωνικότητα και διάθεση να εφαρμόσει δίκαια τον κανονισμό λειτουργίας. Αντίστοιχα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να τον βοηθούν να φέρει σε πέρας τη διαδικασία. Να αντιληφθούν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι όργανο λήψης αποφάσεων για τη διοίκηση του Δήμου κι όχι δημόσιας διαβούλευσης. Άλλωστε ο Καλλικράτης προβλέπει, στο άρθρο 76, τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης , όπου μπορούν να κατατίθενται οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων και των πολιτών για τα σημαντικά θέματα του Δήμου.
Το κυριότερο είναι ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι βήμα προβολής κανενός. Κι ότι για την προβολή θέσεων και απόψεων υπάρχει ο Τύπος και το διαδίκτυο. Άλλωστε οι ηρωικές συμπεριφορές και η έκφραση δημόσιας οργής στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάλι από τον Τύπο θα γνωστοποιηθούν, αφού οι δημότες που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ελάχιστοι.
Φυσικά, εκτός από την πολιτική κουλτούρα που θα πάρει χρόνο να αποκτηθεί, θα μπορούσαν να ληφθούν και πρακτικά μέτρα, όπως:
-Η πιστή εφαρμογή του κανονισμού και ιδίως σε σχέση με το χρόνο ομιλίας
-Η άμεση αποβολή από την αίθουσα, ακόμα και με την επέμβαση της Αστυνομίας, των Δημοτικών Συμβούλων, παραγόντων και ακροατών που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Η απομάκρυνση του Προεδρείου (Προέδρου-Αντιπροέδρου-Γραμματέα) από το Δήμαρχο και η τοποθέτηση των καθισμάτων του σε χωριστό έδρανο, που να διαθέτει πλήρη εποπτεία του χώρου συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και να διασφαλίζει τη λειτουργική του ανεξαρτησία
-Η αυστηροποίηση της διαδικασίας με καθορισμό συγκεκριμένης θέσης για κάθε Δημοτικό Σύμβουλο στα έδρανα, απαγόρευση του πηγαινέλα των ακροατών κι απομάκρυνση από τα έδρανα αυτών που δεν διαθέτουν την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου.
-Καθιέρωση ειδικών εδράνων για τα μέλη της διοίκησης των νομικών προσώπων που δεν φέρουν την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τον καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας από το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι σκεφτούν τα παραπάνω, ίσως βελτιωθεί η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλοι, ανεξαιρέτως, θα πρέπει να ξεπεράσουν τις πικρίες των εκλογών του 2014. Άλλωστε δε χρειάζεται σοφία για να καταλάβει κανείς ότι το χθες δεν μπορεί να αλλάξει.
Μπορεί όμως κάλλιστα να αλλάξει το σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου