Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Τιμήθηκε η προσφορά των Ποντίων στους Λαϊκούς Αγώνες

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση 
Πηγή: rizospastis.gr 
Κοσμάς Σερδερίδης, Ηλίας Ελευθεριάδης, Ναπολέοντας Σουκατζίδης. Τρεις από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Και οι τρεις ήταν ποντιακής καταγωγής, όπως και χιλιάδες άλλοι Πόντιοι που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο των λαϊκών αγώνων στη χώρα μας. Η προσφορά τους τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ΤΟ Αχαρνών - Φυλής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Μπ. Χολίδης» στο Μενίδι. Ομιλήτρια ήταν η Ρούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμμετοχή των Ποντίων στην αντιφασιστική πάλη, στον ένοπλο αντάρτικο αγώνα μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, αλλά και στο εργατικό κίνημα. 
Αμέτρητα τα ονόματα. Χωριά που έδωσαν πολλούς νεκρούς στο κίνημα της Αντίστασης κατά του φασισμού με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και κατόπιν στον αγώνα κατά του μοναρχοφασισμού με τον ΔΣΕ. Το Γερακαριό, η Κοκκινιά, το Μεταλλικό, η Μεταμόρφωση, όπου βρήκαν γόνιμο έδαφος οι ιδέες του σοσιαλισμού και αναδείχτηκαν άξια στελέχη του ΚΚΕ. Χωριά που σήκωσαν στις πλάτες τους τους αγροτικούς αγώνες και κατόπιν τον αγώνα κατά του φασισμού. Το Γερακαριό έδωσε θυσία στους αγώνες του λαού 35 αγωνιστές. Το 1941 οι ναζί έκαψαν τρία ποντιακά χωριά, το Κλειστό, την Κυδωνιά και το Αμπελόφυτο, όπου σκότωσαν 96 Πόντιους πατριώτες. Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συμμετοχή των Ποντίων στην αντίσταση κατά των φασιστών, που αποτελεί παράδειγμα για τις νέες γενιές. Εκτός από τα παραπάνω χωριά έγιναν εκτελέσεις και σε άλλα χωριά, όπως η Ξηρόβρυση, η Μεγάλη Στέρνα και η Αμφίπολη. 
Η Ρούλα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε και στην παρουσία των Ποντίων στην ΕΣΣΔ, όπου μαζί με το σοβιετικό λαό υπεράσπιζαν τα ιδανικά του σοσιαλισμού, την εργασία για όλους, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία και όλες τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις που είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο. 
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσίαση ποντιακών χορών από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών και αντάρτικων αντιφασιστικών ποντιακών τραγουδιών και στη συνέχεια προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των Ποντίων στον αντιφασιστικό αγώνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή στα ποντιακά. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Μενίδι, Βασίλης Τοπαλιανίδης και Γιούλη Αγγελοπούλου και στη Φυλή, Δημήτρης Τσιουμπρής. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου