Τι ενώνει τον Δήμο Φυλής , τους Θρακομακεδόνες και τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης;
Για 7 συναπτά έτη η θεατρική Ομάδα “Υπερφωτισμένοι" του Σταφιδοκαμπίτη συντοπίτη μας, θεατρικού συγγραφέα και Σκηνοθέτη Γιάννη Γαλανόπουλου.
Με εξαίρετους ηθοποιούς, καλλιτέχνες και συντελεστές από τον Δήμο Φυλής, τον Δήμο Αχαρνών αλλά και άλλες γωνιές της Αττικής, οι Υπερφωτισμένοι Άνω Λιοσίων, όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας τους έχουν καταφέρει θεατρικά θαύματα και σημαντικές διακρίσεις που έχουν βγάλει προς τα έξω, το όμορφο “πρόσωπο” του Δήμου Φυλής, σε πολλές σκηνές της Αττικής και σημαντικά Φεστιβάλ θεάτρου της Περιφέρειας.
Άλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια οι Υπερφωτισμένοι έχουν βρει φιλόξενη και μόνιμη όπως φαίνεται θεατρική στέγη στο Αρχελάου Θεάτρο στους Θρακομακεδόνες όπου γίνουν με μεγάλη επιτυχία και διαρκή sold out τις παραστάσεις τους.
Και αυτό το καλοκάιρι με την ολοκλήρωση των παραστάσεών τους εδώ και για 7η συνεχή χρονιά με την στήριξη του Δήμου Φυλής που μετέφερε τα σκηνικά, βρέθηκαν στο ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας, τη γενέτειρα του σκηνοθέτη Γιάννη Γαλανόπουλου και συμμετείχαν στο 14ο Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης όπου και παρουσίασαν το βράδυ του Σαββάτου 19 Ιουλίου 2025, το διαχρονικό έργο La Locandiera του Κάρλο Γκολντόνι και όχι μόνο!
Αυτή τη φορά η παράσταση είχε κι άλλα κόλπα, καθώς οι Υπερφωτισμένοι κατά την έναρξη της βραδιάς παρουσίασαν το δικό τους απόσπασμα - αφιέρωμά στον Ελληνικό Κινηματογράφο που είχε ανέβει και στο ΒΟΡΕΙΝΟ στο πλαίσιο της υπέροχης πολιτιστικής βραδιάς του Δημοτικού Ωδείου Φυλής και του “Μουσικού Οράματος” με τίτλο: "Ένας Ουρανός μ' Αστέρια".
Έτσι στον Σταφιδόκαμπο το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το Σινέ Ρόδον απόλαυσε μερικές κορυφαίες στιγμές του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου από τις αγαπημένες ταινίες: "Δεσποινίς Διευθυντής", "Η Παριζιάνα", "Της Κακομοίρας", "Πολυτεχνίτης & Ερημοσπίτης", "Τα κίτρινα γάντια".
Ακολούθησε ένα έξοχο μελωδικό διάλειμμα με την Γεωργία Δροσινού στο πιάνο κι από κει και πέρα η Locandiera σάρωσε τη σκηνή, προκαλώντας άφθονο γέλιο αλλά και σκορπίζοντας ηχηρά μηνύματα, που την καθιστούν διαχρονική κι επίκαιρη όσο ποτέ!
Αμέσως μετά την υπόκλιση των ηθοποιών που αποθεώθηκαν από το κοινό και χειροκροτήθηκαν με θέρμη, ο Γιάννης Γαλανόπουλος ευχαρίστησε από καρδιάς άπαντες για τη συμμετοχή τους, όπως επίσης , τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, τον Δήμο Φυλής και την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΛΕΞΑΣ για την διοργάνωση και τη φιλοξενία!
Ο Σκηνοθέτης μάλιστα ανέβασε επί σκηνής όπως κάθε χρόνο τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Φυλής Αργύρη Αργυρόπουλο, επισημαίνοντας ότι με τα τόσα χρόνια παρουσίας του στον τόπο του, έχει πλέον γίνει και Σταφιδοκαμπίτης!
Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στον Γιάννη και στους ηθοποιούς του, υπογραμμίζοντας πως ήδη έχουν κάνει πολλά και αναμένουμε πολλά ακόμη αφού φέτος μερικούς από αυτούς όπως τον ίδιο τον σκηνοθέτη όπως και τον συντοπίτη μας Δημήτρη Μαρτάκο είχαμε τη χαρά να τους απολαύσουμε σε ιδιαίτερα πετυχημένες και δημοφιλείς ελληνικές σειρές όπως “η Παραλία” κ.α,
Την βραδιά χαιρέτησε με θερμά λόγια και ο πάντα φιλόξενος και "ψυχή" του Σινέ Ρόδον από το 1990 Γιώργος Αλεβιζόπουλος που είναι και ο έτερος υπαίτιος μετά τον Γιάννη Γαλανόπουλο, για τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς των δυο Δήμων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την παράσταση τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Κλαμπάνος ενώ όπως κάθε χρόνο την πρόβαλαν και την κάλυψαν δημοσιογραφικά, τα Τοπικά Μέσα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως φέτος σε πολλές πόλεις της Ελλάδας περιοδεύει και γεμίζει θέατρα, η επιτυχημένη κωμωδία του Γιάννη Γαλανόπουλου «Καραμέλες Ούζου». Η σκηνοθεσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκουν στον ταλαντούχο Σταύρο Νικολαΐδη, με τον εξαιρετικό Βασίλη Κούκουρα στον δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Δημήτρη Χριστοφορίδη να συμπληρώνει το καστ σε ένα ρόλο – έκπληξη. Στην παραγωγή συμμετέχει και η Κατερίνα Ζαρίφη, μέσα από μια “ραδιοφωνική” ηχητική παρουσία. Όπως λοιπόν ανακοίνωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος τον φετινό Σεπτέμβρη, η παράσταση θα ανέβει με Ελεύθερη Είσοδο και στον Δήμο Φυλής, πράγμα που σημαίνει πως τα ωραία, συνεχίζονται!
Για να επιστρέψουμε όμως στον Σταφιδόκαμπο, και στα εκεί τεκταινόμενα αξίζουν επίσης λίγα λόγια για την Locandiera και τους συντελεστές της.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Περιγραφή
Σε ένα μικρό πανδοχείο της Βενετίας, κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού του 1753, η ιδιοκτήτρια Μιραντολίνα κινείται ανάμεσα σε ερωτευμένους ευγενείς και έναν Ιππότη που δηλώνει μισογύνης. Ένας Μαρκήσιος και ένας Κόμης πολιορκούν τη Μιραντολίνα με δώρα και μεγαλοστομίες, ενώ εκείνη τους χειρίζεται με μαεστρία. Η πρόκληση έρχεται όταν ο Ιππότης δηλώνει ότι καμιά γυναίκα δεν μπορεί να τον αγγίξει, και η Μιραντολίνα αποφασίζει να του δώσει ένα μάθημα. Η παράσταση σχολιάζει τη ματαιοδοξία, την κοινωνική υποκρισία και την εξουσία του φύλου και του χρήματος, δημιουργώντας έναν μικρόκοσμο γεμάτο ρόλους και μεταμορφώσεις.
Συντελεστές:
Κείμενο: Κάρλο Γκολντόνι
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια / Μουσικές: Γιάννης Γαλανόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Γιακουμέλου
Χορογραφίες: Μαρία Μπούκουρη
Κατασκευή Σκηνικών: Δημήτρης Δάλλης, Δήμητρα Ολυμπία Γαλανοπούλου
Αφίσα & Πρόγραμμα Παράστασης: Μαρία Μυστριώτη
Φωτογράφιση: Νίκος Ζαχαρόπουλος
Κονσόλα Ήχων: Ελένη Πετροπούλου
Κονσόλα Φώτων: Γιάννης Γαλανόπουλος
Στούντιο Ηχογράφησης: S-LAB STUDIO / Νέα Σμύρνη
Ηλεκτρολόγος: Χρήστος Λαγουτάρης
Παίζουν:
Μάριαν Κατσίγιαννη (Μιραντολίνα), Βασίλης Σάβλας (Ιππότης), Δημήτρης Μαρτάκος (Μαρκήσιος), Αντώνης Μόσχος (Κόμης), Χρήστος Λαγουτάρης (Φαμπρίτσιο), Βίκυ Δημητρακοπούλου (Ορτένσια), Εύα Καρονίδου (Ντετζάνιρα), Σοφία Γκαραβέλα (Μπιάνκα), Νίκη Πλαβούκου (Κάρλα), Αριάδνη Τσικαλάκη (Υπηρέτης).
Εκτός από τους προαναφερόμενους ηθοποιούς στο πλαίσιο των αποσπασμάτων του Ελληνικού Κινηματογράφου συμμετείχαν επίσης οι: (ο μικρός) Οδυσσέας Χριστοδουλάκης, ο Θανάσης Κορδάτος και η Γεωργία Δροσινού, ενώ στην κονσόλα ήχων και φώτων συνέδραμε τον Γιάννη Γαλανόπουλο η Δήμητρα – Ολυμπία Γαλαννοπούλου.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την βραδιά
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου