Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών



Τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και τους τρόπους καλύτερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαϊου, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών, το πρωί της Δευτέρας 15 Απριλίου. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών υπό την προεδρία του δημάρχου Σπύρου Βρεττού, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Σιδηρόπουλου καθώς και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα υπηρεσιακών παραγόντων και εθελοντών.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικές παράμετροι αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Δήμος, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΣΥΝΠΑ, Δασαρχείο, ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και εθελοντικές ομάδες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των ενεργειών τους προκειμένου να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμοι για τη θερινή περίοδο.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αχαρνών αναφέρθηκε στην προετοιμασία που ήδη έχει ξεκινήσει στον Δήμο όπως και στις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε ο Δήμος Αχαρνών ενισχύει σημαντικά τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας, καθιστώντας το μηχανισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας ακόμα πιο αποτελεσματικό. Παράλληλα, οι υπηρεσίες καθαρίζουν συστηματικά τα ρέματα της πόλης, τους κοινόχρηστους χώρους και τα οικόπεδα του Δήμου. Ο κ. Σπύρος Βρεττός αναφέρθηκε διεξοδικά στην σπουδαιότητα της πρόληψης , του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εποχή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διεύθυνση περιβάλλοντος και πρασίνου, έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Δήμου ώστε να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους καθώς ο δήμος φροντίζει να καθαρίσει τα δικά του σημεία. Επίσης, ο Δήμος θα καθαρίσει πέριξ των ρεμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης και θα ολοκληρώσει όλους τους απαραίτητους καθαρισμούς ώστε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να μην υπάρχουν εκκρεμότητες,

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου ήδη έχουν σταλεί 4230 επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδων ενώ, στο μέτρο του δυνατού, υπάρχει και προσωπική επαφή μαζί τους προκειμένου να τους ενημερώνουν σχετικά με την υποχρέωση που πηγάζει από τον νόμο και αφορά τον καθαρισμό της ιδιοκτησίας τους και την συλλογή και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών. Σε εφαρμογή του νόμου και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ο Δήμος υποχρεώνεται και οφείλει να επιβάλλει πρόστιμο.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αχαρνών ζήτησε τη συμβολή των δημοτών, τους οποίους κάλεσε να γίνουν συμμέτοχοι στην προστασία του περιβάλλοντος με κουλτούρα πρόληψης και αποφεύγοντας τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

Αντίστοιχα, στις ενέργειές τους και το σχέδιο δράσης τους αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς, υπογραμμίζοντας κυρίως τα σημεία εκείνα όπου απαιτείται συντονισμός όλων των πλευρών. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος και Πρασίνου Στάθης Τοπαλίδης, Δημοτικής Κοινότητας Θρακομακεδόνων Δημήτρης Κωφός, Δημοτικής Κοινότητας Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών, Αλέξιος Δανιάς, ο αστυνόμος Α τροχαίας Β/Α Αττικής Παντελής Καραγιάννης, ο Αντιπύραρχος 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ολυμπιακού Χωριού, Αχιλλέας Παπαχρήστος, ο Πύραρχος 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Παναγιώτης Μπαλτάς, η Δασάρχης Πάρνηθας Αλεξάνδρα Λυκούδη, η Αν. προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής Σωτηρία Μπάϊμπου, ο πρόεδρος του ΣΥΝΠΑ Βασίλειος Λαζάρου, ο εκπρόσωπος του ΟΦΥΠΕΚΑ Βασίλειος Φίλος, πρόεδρος Κοινότητας Θρακομακεδόνων Γιώργος Κωτσιανάς, ο πρόεδρος κοινότητας Αχαρνών Σταύρος Στρατιώτης, ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νικόλαος Νίκας, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Καθαριότητας Βασίλης Βαλκάνος, η προϊσταμένη του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας Ειρήνη Μπέη, ο γενικός γραμματέας του ΕΔΑΣΑ Ευθύμιος Μήτσος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πάρνα «Κίνηση Κατοίκων Θρακομακεδόνων» Νικόλαος Ματθαίου, ο Πρόεδρος  της εθελοντικής ομάδας «Προσφέρω» Παρασκευάς  Γαρυφάλλου, ο πρόεδρος των Εθελοντών Αχαρνών-Θρακομακεδόνων Νίκος Σιδηρόπουλος, ο σύλλογος πολιτικής προστασίας Ολυμπιακού Χωριού με τον Παναγιώτη Καλαμπάκα, ο Πρόεδρος Εθελοντικής Δράσης Πάρνηθας Φάνης Μπούκης ΕΔ.ΠΑ, ο πρόεδρος της επίλεκτης ομάδας Πολιτικής Προστασίας (Ε.Π.Ο.Π.Π) Χρήστος Σταύρου, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους Αθανάσιος Κασαπίδης, ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας ΕΔΥΔΑ Πέτρος Παπαδόπουλος. Επίσης παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιάννης Δημητρακόπουλος και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου, Γιάννης Αβραμίδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου