Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Αχαρνών υπό την σχεδιασμό και την επιμέλεια του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτισμού- Αθλητισμού και Κοινωφελών Δομών & της Δ/νσης Παιδείας, την υποστήριξη του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" και τη συνεργασία της ΙΛΕΑ και του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ.
Επί ένα δεκαήμερο σχολεία από κάθε γωνιά της πόλης αλλά και από την ελληνική επικράτεια συμμετείχαν σε μια διοργάνωση που αποτελεί θεσμό για τις Αχαρνές, προάγει τον πολιτισμό, «συστήνει» το αρχαίο θέατρο της πόλης στη νέα γενιά και αναδεικνύει την ανάγκη της πλήρους αποκάλυψής του από την αρχαιολογική σκαπάνη. Παράλληλα, μέσω του μαθητικού φεστιβάλ που επιμελούνται με ιδιαίτερη φροντίδα οι άνθρωποι του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου, οι Αχαρνές τοποθετούνται στο επίκεντρο του Πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ακούγονται για θετικές ειδήσεις και γίνονται γνωστές πανελλαδικώς για τον πολιτισμό που προάγουν.
Το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος άνοιξε τις πύλες του στις 17 Απριλίου και οι θεατές που βρέθηκαν στην πρεμιέρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή έκθεση από graffity, φιλοτεχνημένα από μαθητές σχολείων της πόλης καθώς και την έκθεση κόμικς «Oresteia Reversed» που παραχώρησε ευγενικά το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης καλλιτέχνες συνομίλησαν με τους μαθητές για το πως δημιούργησαν τα έργα τους ενώ σχεδίασαν με τα παιδιά κόμικς με θέμα το αρχαίο δράμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν οι ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια».
Στην έναρξη του Φεστιβάλ εκφωνήθηκε ο λόγος του Δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού, ακολούθησε η ομιλία της Αικατερίνης Σταμούδη, Προϊσταμένης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, η οποία τόνισε την πολύχρονη και εποικοδομητική συνεργασία της Εφορείας με τον Δήμο Αχαρνών και η ομιλία της επιμελήτριας της έκθεσης «Oresteia Reversed» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Καλλιόπης Λιαδή, στην οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα η σύνδεση των έργων με το αρχαίο δράμα και τις διαχρονικές του αξίες και ειδικότερα στη σημασία της έννοιας του Δικαίου.
Η τελευταία ημέρα του 6ου Μαθητικού φεστιβάλ έκλεισε με την εξαιρετική παράσταση του ΓΕΛ Φυλής και τις απονομές των επαίνων στα σχολεία που συμμετείχαν σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Την εκδήλωση λήξης παρακολούθησαν και πήραν τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό: η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Ράπτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέμης Οικονόμου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Χριστίνα Κατσανδρή, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Νίκας, η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, Ελένη Κασσωτάκη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτισμού, Νικόλαος Τσουκλίδης, ο οποίος είχε αναλάβει την παρουσίαση του προγράμματος.
Επίσης, έπαινοι απονεμήθηκαν στους εθελοντές της ΙΛΕΑ, του Επισκηνίου, στους εθελοντές φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, στους εθελοντές αρχαιολόγους, που βοήθησαν σημαντικά στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, όσο και στους μαθητές των σχολείων και στις σχολικές μονάδες, που συμμετείχαν (παραστάσεις- έκθεση κόμικς).
Όραμα και στόχος του Δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού είναι να βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος στην πόλη μας, η νεανική έκφραση, η παιδεία, ο πολιτισμός, η τέχνη και οι αξίες της. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους συντελεστές
Συμμετείχαν 8 σχολεία των Αχαρνών:
10ο Γυμνάσιο
14ο Δημοτικό
Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
10ο Δημοτικό
3ο ΕΠΑΛ
4ο Γυμνάσιο
1ο ΕΠΑΛ
6Ο ΓΕΛ
Σχολεία εκτός των Αχαρνών με τη σειρά εμφάνισης:
Καλλιτεχνικό σχολείο Αργολίδας
Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ελληνικού-APS Πειραιά
Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα CGS
ΓΕΛ Φυλής
Σχολεία που συμμετείχαν στην έκθεση Κόμικς του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» ORESTEIA REVERSED
14ο Δημοτικό Αχαρνών
Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ελληνικού-APS Πειραιά
10ο Γυμνάσιο Αχαρνών
6ο ΓΕΛ Αχαρνών
Στην εικαστική δραστηριότητα «Ζωγραφίζω τους τοίχους του σχολείου μου με θέματα εμπνευσμένα από το αρχαίο θέατρο» συμμετέχουν τα σχολεία:
1ο Δημοτικό Αχαρνών «Ειρήνη του Αριστοφάνη»
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Εικαστικών: κα Δουζενάκη Μαρία
10ο Δημοτικό Αχαρνών «Θεά Αθηνά»
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός Εικαστικών: κος Μπατσαούρας Τιμολέων
14ο Δημοτικό Αχαρνών δύο εικαστικές δημιουργίες σε χαρτί μέτρου με πρωτότυπη σχεδιαστική αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
κα Καραΐσκου Αδαμαντία, κα Κουντρομιχάλη Δανάη, κα Μουσμούτη Πλουσία, κα Γιδοπούλου Αναστασία
10ο Γυμνάσιο Αχαρνών «Μήδεια»
Υπεύθυνη καθηγήτρια Εικαστικών: κα Αμπάτη Αλεξάνδρα
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών «Ηλέκτρα»
Υπεύθυνη καθηγήτρια Εικαστικών: κα Αμπάτη Αλεξάνδρα
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αχαρνών «Αρχαίο Θέατρο»
Υπεύθυνοι καθηγητές: κος Μοσχοβάκης Ανδρέας, κος Γεράσιμος Ρεντίφης, κος
Άγγελος Καζάς και κος Γεώργιος Κοκκίνης.
4ο ΓΕΛ Αχαρνών δύο εικαστικές δημιουργίες με τίτλο α) «Το αρχαίο θέατρο συνομιλεί με το σύγχρονο», β) «Εμπνεόμαστε δημιουργικά από το αρχαίο θέατρο»
Υπεύθυνες καθηγήτριες: κα Παπαχριστοφίλου Σοφία και κα Γιολδάση Βασιλική
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας «Χορός προς τιμήν του Απόλλωνα».
Η τοιχογραφία εμπνεύστηκε από τον ερυθρόμορφο ελικωτό κρατήρα, 410-400 π.Χ., ο οποίος αποδίδεται στον Ζωγράφο των Καρνείων. Στο τμήμα του αγγείου το οποίο ενέπνευσε τους μαθητές και μαθήτριες, έχει απεικονιστεί χορός προς τιμήν του Απόλλωνα Καρνείου. Το αγγείο βρίσκεται στην ιταλική πόλη Τάραντας, στο Museo Archeologico Nazionale.
Υπεύθυνη καθηγήτρια Εικαστικών: κα Μάγδα Μάρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου