Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Άθλιοι έκλεψαν την προτομή του Μητρολέκκα από την Πλατεία του Μενιδίου



 
Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά δεν είναι ούτε ψέμα, ούτε Πρωταπριλιά. Από σήμερα, Σάββατο 09-03-2024 ένα εμβληματικό τοπόσημο του Μενιδίου, που βρισκόταν στην είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου, στην κεντρική Πλατεία της πόλης και συμβόλιζε, για δεκαετίες, τον αγώνα των Μενιδιατών κατά της Τουρκοκρατίας, δεν βρίσκεται στη θέση της.
Σε μια εποχή πλήρους έκπτωσης των αξιών, άθλιοι την αφαίρεσαν από τη θέση της το βράδυ της Παρασκευής 08-03-2024 και πιθανότατα θα βρίσκεται στο δρόμο για κάποιο από τα παράνομα σκραπατζίδικα.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου που διαπιστώθηκε η αφαίρεση της προτομής, άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία των Αχαρνών, αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν κινητοποίηση της Αστυνομίας για την επιστροφή της προτομής στη θέση της και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΛΕΚΚΑΣ
Ο Μήτρο Λέκκας γεννήθηκε στο Μενίδι το 1796. Ήταν γιος του Νικολάου Λέκκα και αδελφός των μεγάλων καπεταναίων Ανάσταση και Γιώργη, αναδείχθηκε δε ως ένας από τους μεγαλύτερους πολέμαρχους της Αττικής κατά τη διάρκεια του Ιερού Αγώνα.
Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Αττική, στην Ανατολική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, διακριθείς για τη γενναιότητα του και τιμήθηκε με τους βαθμούς Πεντηκοντάρχου (1822), Χιλιάρχου (1824) και Αντιστράτηγου (1824). Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή διακρίθηκε στη μάχη του Χαϊδαρίου επικεφαλής 110 στρατιωτών. Ακολούθως στις 11 Οκτωβρίου μαζί με τους στρατιώτες του και υπό τις διαταγές του Νικολάου Κριεζώτη οδήγησε σώμα 300 ανδρών στην παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση εισόδου στην πολιορκούμενη Ακρόπολη. Όλοι μπήκαν "αβλαβείς" διασπώντας τον κλοιό των Τούρκων και εφοδιάζοντας με πολεμοφόδια τους πολιορκημένους.
Ο Μήτρο Λέκκας πληγώθηκε πέντε φορές σε ισάριθμες μάχες.
Το 1828 μετά από διαταγή του κυβερνήτη Καποδίστρια προσπάθησε να ξεσηκώσει τα υποταγμένα στους Τούρκους χωριά της Αττικής. Έχοντας πετύχει το σκοπό του και ενώ επέστρεφε στην Ελευσίνα για να προετοιμάσει την εξέγερση, προδόθηκε από κάποιον καλόγερο, έπεσε σε ενέδρα των Τούρκων και συνελήφθη ζωντανός, μαζί με τον Αθηναίο οπλαρχηγό Νικόλαο Δανίλη και ολιγομελή συνοδεία. Όλοι οδηγήθηκαν στο φοβερό κάστρο του Ευρίπου (της Χαλκίδας) και με διαταγή του Ομέρ Πασά, τον μεν Νικόλαο Δανίλη οι Τούρκοι τον παλούκωσαν, τον δε Μήτρο Λέκκα τον έγδαραν ζωντανό και τον κρέμασαν σε τεράστια τσιγκέλια από τα τείχη του κάστρου.
Έτσι λοιπόν ο Μενιδιάτης Μήτρο Λέκκας εισήλθε ως ήρωας στο πάνθεο των αθανάτων σε ηλικία 32 ετών, αφήνοντας ορφανό τον μοναχογιό του Ιωάννη, μετέπειτα Στρατηγό, πρώτο Πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και για σειρά ετών βουλευτή Αττικοβοιωτίας και Αττικάρχη.
Ο Μήτρο Λέκκας ήταν παντρεμένος με την Μαρία το γένος Μπαλή, της οποίας τα δύο αδέρφια Σπύρος και Γεωργάκης εφονεύθησαν κατά την πολιορκία της Ακρόπολης, το 1826. Η λαϊκή μούσα ύμνησε το Μήτρο Λέκκα με τους στίχους του άγνωστου ποιητή όπως δημοσιεύτηκαν στην «Νέα Πανδώρα» τόμος στ’, σελίδα 16 :
«…Βλαχαίοι το κάστρο εκράτηγαν, Σαρής Λέκκας το παίρνουν∙
Είν’ ο Σαρής από του Ψυρρή και ο Λέκκας Μενιδιάτης ...»

ΠΗΓΗ: Δημητρίου Γιώτα «Οι Μενιδιάτες κατά τον 18ο αιώνα και την Επανάσταση του 1821

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου