Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης, Αχτσιόγλου άναψαν φωτιές σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Τι ενοχλεί στην κοινή εκδήλωση για Κεντροαριστερά


Πηγή: Αναδημοσίευση "https://www.iefimerida.gr"

Μάλλον με οργή αντιμετώπισαν σε Χ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου την είδηση της εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά, στην οποία θα μετάσχουν τρία κορυφαία στελέχη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Διονύσης Τεμπονέρας και Έφη Αχτσιόγλου.

Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο «Άλφα», επί της οδού Πατησίων, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, ενώ
ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι δεν γνώριζαν τη διεξαγωγή της, κάτι που πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Τι προκάλεσε την οργή στα επιτελεία Κουμουνδούρου - Χ. Τρικούπη

Επισήμως, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ούτε από Κουμουνδούρου ούτε από Χ. Τρικούπη, καθώς προτιμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, τα οργίλα σχόλια στους διαδρόμους ξεκίνησαν από τον... τίτλο της εκδήλωσης: «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;» και με υπότιτλο: «Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων».

Με άλλα λόγια, τα τρία στελέχη θα κληθούν να πάρουν θέση στις ωσμώσεις και συζητήσεις (που γίνονται στο παρασκήνιο) για πιθανή μετεκλογική σύμπραξη/συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων», αλλά «χωρίς να έχουν γνώση οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών». Ουδείς αναμένει, φυσικά, από τον κ. Χριστοδουλάκη, τον κ. Τεμπονέρα και την κ. Αχτσιόγλου να αμφισβητήσουν τους Ανδρουλάκη, Κασσελάκη, Χαρίτση (ο τελευταίος έστω υπό την αίρεση ότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη σε κόμμα η Νέα Αριστερά και επί του παρόντος είναι επικεφαλής της ΚΟ). Ωστόσο, από Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τη συμμετοχή στελεχών τους στην εν λόγω συζήτηση, για ένα ζήτημα, μάλιστα, που είναι κεντρικής πολιτικής στρατηγικής.

Το δεύτερο που ενόχλησε είναι αυτή καθαυτή η σύνθεση του πάνελ: Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου. Τρία στελέχη στα οποία «χρεώνουν» ηγετικές φιλοδοξίες. Άλλωστε, η κυρία Αχτσιόγλου ήταν υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας το σκεφτόταν αρκετό καιρό.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανήκει στη νέα γενιά 40άρηδων του ΠΑΣΟΚ. Έγινε γραμματέας του κόμματος επί Φώφης Γεννηματά, έχει τη στήριξη «παπανδρεϊκών» στελεχών και εξελέγη βουλευτής Ανατολικής Αττικής, ενώ είχε σαρώσει και στη σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Τρίτος λόγος οργής σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι η συζήτηση των τριών προβεβλημένων στελεχών έρχεται σε μια συγκυρία αρκετά «ύποπτη»: Αφενός, λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (23-25 Φεβρουαρίου), αφετέρου, πριν από τις ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ψηλά τον πήχη, να είναι δεύτερο κόμμα, διακριτά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έναν στόχο που με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να τον κατακτά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν και για έναν ακόμη λόγο: Ότι στέλεχος του κόμματος συζητά με ένα στέλεχος της Νέας Αριστεράς, που διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς (Action24) φάνηκε εχθρικός απέναντι στην εκδήλωση. «Θα είμαι στο εξωτερικό, αλλά και να ήμουν εδώ δεν θα πήγαινα» δήλωσε, όταν ρωτήθηκε αν θα παραστεί στην εκδήλωση των τριών στελεχών. «Μας αφορά αυτός ο διάλογος, αλλά πρέπει να γίνει από τις συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις και δεν είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές» πρόσθεσε, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ήταν λάθος του κ. Χριστοδουλάκη να μετάσχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς αυτή η συζήτηση αφορά τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, «που έχουν να λύσουν τα δικά τους», και όχι το ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι η πρωτοβουλία συνεννόησης για την εκδήλωση ανήκει κατά μείζονα λόγο στον Δ. Τεμπονέρα, δευτερευόντως στον Μ. Χριστοδουλάκη και χωρίς να έχει συμμετοχή η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ενημερώθηκε και αποδέχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ONE, άνοιξε την πόρτα του διαλόγου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. «Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα εμείς θεωρούμε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ασφυκτιούν μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ», είχε τονίσει. Ωστόσο, είχε σπεύσει να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε συγκόλληση κομμάτων, δεν πρόκειται να κάνουμε, ούτε παζάρι, είτε κάτω είτε πάνω στο τραπέζι», αλλά πως η κεντροαριστερά θα ανασυγκροτηθεί με όρους πολιτικούς και νέα πρόσωπα.

Στον αντίποδα, ένα αντεπιχείρημα που ακούγεται από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση είναι ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές και προδίδουν ανασφάλεια, καθώς δεν κινδυνεύει κανείς από έναν διάλογο ανάμεσα σε εκπροσώπους τριών κομμάτων που είναι συγγενή πολιτικά.

Εφσυν: Είναι μια συζήτηση που επείγει
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας προσέγγισε την «Εφημερίδα των Συντακτών» προκειμένου το φιλοΣΥΡΙΖΑ έντυπο να γίνει τυπικά η «ομπρέλα» για την εκδήλωση, κάτι που εξασφάλισε αρχικά. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που ακολούθησε στην «ΕΦΣΥΝ» υπήρξαν αντιδράσεις, λόγω της χρονικής συγκυρίας (Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ).

Πάντως η «Εφ.Συν.» σε άρθρο της δηλώνει ότι «θα είναι παρούσα μέσω του Δημήτρη Τερζή που θα συντονίσει τη συζήτηση» και διερωτάται: «Αλήθεια, γιατί τόση αναταραχή και τόσες μάχες ερμηνειών; Εχει κανείς αντίρρηση στην όλη Αριστερά και Κεντροαριστερά ότι αυτή είναι ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΙΓΕΙ;».

Νέα Αριστερά: Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο για το μέλλον του ευρύτερου χώρου
Το μόνο κόμμα που δεν έδειξε να επηρεάζεται, ίσως, είναι η Νέα Αριστερά. Και τούτο διότι πηγές του κόμματος σημείωναν πως η «Νέα Αριστερά προσκλήθηκε στην εν λόγω εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ''Εφημερίδας των Συντακτών''. Ανταποκριθήκαμε θετικά, καθώς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο, ιδίως όταν αφορά το μέλλον του ευρύτερου χώρου».

Για να προσθέσουν με νόημα πως «η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς, άλλωστε, έγινε αναγνωρίζοντας το κενό εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στα επιτελεία είναι ότι κυκλοφόρησαν πληροφορίες που θέλουν να ακυρώνεται η εκδήλωση. Ωστόσο, παρότι ασκούνται παρασκηνιακά έμμεσες πιέσεις, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου