Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης: «Κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών στην Ανατολική Αττική με σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες»


 Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης


Θέμα: «Κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών στην Ανατολική Αττική με σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες»


Είναι γεγονός πως επρόκειτο για μια γενικευμένη πολιτική που ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και με μεγάλη και ανησυχητική ένταση στην Ανατολική Αττική, τα τελευταία 5 χρόνια, μολονότι η περιοχή γνωρίζει πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα έκλεισαν ή προοδευτικά κλείνουν τραπεζικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Μαραθώνα, Καλύβια, Γλυκά Νερά, Πικέρμι, Αχαρνές (Λ.Πάρνηθος), Βουλιαγμένη, Κερατέα και Γέρακα. Επιπλέον στο Μαραθώνα έχει κλείσει και το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στα Σπάτα της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, ενώ στην ίδια περιοχή που αποτελεί και την 3η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε συγχώνευση των καταστημάτων της Alpha Bank. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά ενός συνολικού και συστηματικού επανασχεδιασμού των Τραπεζών ως προς τη μετάβαση σε ένα σημαντικά μικρότερο φυσικό δίκτυο στην περιοχή, ο οποίος προξενεί ολοένα και περισσότερο προβληματικές καταστάσεις για όλη την κοινωνία.

Τις τελευταίες ημέρες δε ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της αγοράς του Ωρωπού, η είδηση του επερχόμενου «λουκέτου» στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Σκάλα Ωρωπού. Πρόκειται για το κεντρικότερο τραπεζικό κατάστημα του Δήμου Ωρωπού (πληθυσμού 33.000 πολιτών), σε μια μάλιστα περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες, όποτε και ο πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάζεται. Μάλιστα, θα πρέπει να αναφερθεί πως το υποκατάστημα αυτό εξυπηρετεί και πολίτες από την Ερέτρια που μεταβαίνουν καθημερινά στον Ωρωπό, από την αντίπερα δηλαδή όχθη της Εύβοιας με το FerryBoat.

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας έρχεται λίγους μήνες μετά το κλείσιμο και της Alpha Bank στη Σκάλα Ωρωπού για να επιβεβαιώσει στη γενική κατεύθυνση όσα αναφέρονται παραπάνω. Το γεγονός αυτό προοιωνίζει τη μεγάλη ταλαιπωρία κατοίκων, ειδικά ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αλλά και επαγγελματιών που θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να μεταβούν στο πλησιέστερο κατάστημα που είναι είτε στη Χαλκίδα, είτε στον Άγιο Στέφανο, είτε ακόμα στο Σχηματάρι.

Εάν συνυπολογιστεί δε και η έλλειψη δομών τακτικής συγκοινωνίας γίνεται αντιληπτό πως η εξυπηρέτηση των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών και αναγκών των πολιτών γίνεται πλέον ανυπόφορη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, για τους δημότες του Ωρωπού και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Επειδή τα αποτελέσματα των ως άνω πρακτικών γίνονται αντιληπτά με μια απλή επίσκεψη στα κεντρικά τραπεζικά καταστήματα, όσα έχουν απομείνει, της Ανατολικής Αττικής όπου παρατηρούνται άνθρωποι ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας να καταφθάνουν από πολύ μακριά, με υψηλό κόστος (ταξί) στην τράπεζα περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις για ώρες σε ουρές μέχρι να εξυπηρετηθούν

Επειδή η κατάσταση αυτή μόνον ταλαιπωρία προκαλεί στους πολίτες και αναδεικνύει την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει η Ανατολική Αττική που από την κεντρική εξουσία λογίζεται ως περιοχή Β΄ προτεραιότητας, εγκαταλελειμμένη σε «δεύτερη μοίρα» τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα όργανα της Περιφέρειας

Επειδή στην συρρίκνωση αυτή δεν παραβλέπουμε και τους τραπεζοϋπαλλήλους οι οποίοι χάνουν τις δουλειές τους σχεδόν εκβιαστικά μέσω προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης (ως το τέλος του χρόνου, ο στόχος στην Εθνική Τράπεζα αφορά σε περαιτέρω μείωση 500 εργαζομένων από το δίκτυο καταστημάτων) ή εναλλακτικά αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους, συχνά και εκτός του οικείου τους νομού, για να εργαστούν

Επειδή ναι μεν ο στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, ωστόσο δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ (λ.χ. rebranding, προσλήψεις υψηλά αμειβομένων ειδικών συνεργατών από την αγορά, εργολάβοι που κερδοφορούν σε κάθε υπηρεσία της τράπεζας)

Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που υποτίθεται πως η χώρα μας αναπτύσσεται οικονομικά με γοργούς ρυθμούς και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αναβάθμιση της επενδυτικής της βαθμίδας και τις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ωρωπό;

  2. Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε συνεργασία με τον Α’ και τον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το εξελισσόμενο πλάνο συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων στην Ανατολική Αττική; Και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει σχετικά με τις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των Τραπεζών για μικρότερο δίκτυο καταστημάτων στο βωμό της μείωσης των λειτουργικών εξόδων αλλά και της ουσιαστικής απόλυσης εργαζομένων;

  3. Προτίθεται να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού στην περιοχή που βασανίζονται στην κυριολεξία προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες; Και πως αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα το πρόβλημα πλέον της φυσικής εξυπηρέτησής τους από τα ελάχιστα υπάρχοντα καταστήματα, δεδομένης της αδυναμίας χρήσης των Νέων Τεχνολογιών και των ηλεκτρονικών συναλλαγών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Καραμέρος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου