Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Όταν ο “Κάτα φαντασίαν Αθενής” έφαγε στην ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ...


Της Εύης Τριανταφύλλου

Αφού κατάφερε να γεμίσει βράδυ Σαββάτου (στις 3 Σεπτεμβρίου,) το Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” απ΄ άκρη σ' άκρη, με δυστυχώς πολύ κοινό από τους μη προνοητικούς (όπως και η υπογράφουσα) να μένουν “μπουκάλα” κι εκτός παράστασης...

Αφού οι εκατοντάδες θεατές τους αποθέωσαν με το αυθόρμητο γέλιο και το παρατεταμένο χειροκρότημα ...



Αφού ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Γιάννης Νίκας που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης τους μετέφερε τις θερμές ευχές του Δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού και τα συγχαρητήριά του για την τεράστια επιτυχία,...



Αφού τα φώτα της σκηνής άρχισαν να σβήνουν με το κόσμο να τους αποχαιρετά και να τους ευχαριστεί, οι καταξιωμένοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί, εξαντλημένοι πλέον από τα ρέστα ερμηνείας κι ενέργειας που χάρισαν αφειδώς στο κοινό τους, κάπου έπρεπε να φάνε.


Δεν ήξεραν και ρώτησαν. Κι επειδή “Ρωτώντας πας στην πόλη” έτσι κι εκείνοι, βρέθηκαν στα καλύτερα!

Στην υπέροχη ταράτσα της ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑΣ που για μία ακόμη φορά, έδωσε δείγματα γραφής, στην άρτια φιλοξενία και το εξαιρετικό φαγητό.

Κι ο “ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ” καθώς, όπως προείπαμε, δεν είχε κλείσει θέση κι έτσι άδοξα είχε χάσει την παράσταση, παίρνοντας μόνο μια μικρή αλλά δυνατή γεύση (όρθιος στην άκρη της σκηνής) , κατάλαβε πως πρόκειται για μια 'πειραγμένη” πρωτοποριακή διασκευή που δεν έπρεπε με τίποτα να έχει χάσει... Κάπως έτσι αποφάσισε γύρω στα μεσάνυχτα να πνίξει τον πόνο του μ΄ένα καλό φαγητό και κάνα δυο ποτηράκια εκλεκτή ρακή, στο αγαπημένο του στέκι. Την ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ φυσικά!

Και τι χαρά ήταν αυτή! Εκεί σ' ένα μεγάλο, χαρούμενο τραπέζι, αντίκρισε τους Θανάση Τσαλταμπάση και Νίκο Ορφανό, μαζί με τους υπόλοιπους ταλαντούχους ηθοποιούς της παράστασης, που αποτελούν έναν νεανικό, υψηλής ενέργειας θίασο, ν' απολαμβάνουν, Κρητικούς και όχι μόνο, μεζέδες.

Ήταν αδύνατον ν' αντισταθώ! Τους ζήτησα ευγενικά κι αφού είχαν σχεδόν τελειώσει το φαγητό τους, να τους βγάλω μια φωτό. Και φυσικά επειδή οι σπουδαίοι καλλιτέχνες ξέρουν πάντα να τιμούν την δημοσιότητα και το κοινό τους, δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Όπως και ο εκ των ιδιοκτητών της υπέροχης οικογένειας της ΚΡΗΤΙΚΟΥΛΑΣ πάντα γελαστός Γιώργος Ζαφειράκης, ο οποίος είχε την χαρά και την τιμή για μια ακόμη φορά, να υποδεχθεί στον φιλόξενο χώρο του, ξεχωριστούς ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.


Εν ολίγοις, τέλος καλό όλα καλά, με την υπόσχεση όσοι δεν είδαμε τον “ Κατά Φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου σε αυτή του την εκδοχή και με αυτό το σχήμα, να σπεύσουμε πάραυτα, γιατί πραγματικά αξίζει, καθώς συνεχίζει την περιοδεία του. Για μας τους εντός Αττικής,  την Τετάρτη 07/09/22, 21:00 θα βρίσκεται στο

Κηποθέατρο Παπάγου και την Πέμπτη 08/09/22, 21:00 στο
Δημοτικό θέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό.

Ε! και μόλις τελειώσει η παράσταση αν θέλουμε να φάμε καλά, πάμε ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» είναι το εμβληματικό και τελευταίο έργο του δημοφιλούς δημιουργού και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή.

Μία από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, μια αξεπέραστη δημιουργία χαράς, με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με πολλούς ταλαντούχους νέους πρωταγωνιστές, ζωντανή μουσική, με έναν νεανικό, υψηλής ενέργειας θίασο.

Η παράσταση:

Στη Γαλλία του 1673, ο θίασος του διάσημου ηθοποιού Μπεζάρ βρίσκεται σε αναζήτηση θεατρικής στέγης και έργου. Ένας νέος συγγραφέας τολμάει να του παρουσιάσει το τελευταίο του έργο. Το όνομά του: Μολιέρος. Το έργο; μια ιστορία για κάποιον υποχόνδριο φιλάσθενο. Καθώς ο Μολιέρος διαβάζει το έργο στο θίασο του Μπεζάρ, αυτό ζωντανεύει μαζί με την εποχή του.

Η υπόθεση:

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασία άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνικά/κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Παίζουν οι Ηθοποιοί:

Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μπεζάρ ηθοποιός της εποχής: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Μπελίν, δεύτερη γυναίκα του Αργκάν, πρώτη κόρη του Μπεζάρ: Αγοραστή Αρβανίτη

Ανζελίκ, πρώτη κόρη του Αργκάν, δεύτερη κόρη του Μπεζάρ: Νάστια Βραχάτη

Λουϊζόν, δεύτερη κόρη του Αργκάν, τρίτη κόρη του Μπεζάρ: Στεφανία Καλομοίρη

Τουανέτ, υπηρέτρια του Αργκάν, σύζυγος του Μπεζάρ: Νικολέτα Βλαβιανού

Μπεράλντ, αδερφός του Αργκάν, Φιλίπ σωματοφύλακας του Μπεζάρ: Δημήτρης Καλαντζής

Κλεάντ, ερωτευμένος με την Ανζελίκ, Ιππότης της Μοντένα: Ορφέας Παπαδόπουλος

Γιατρός Ντιαφουαρύς, Πουντσινέλο, αφηγητής: Νίκος Ορφανός

Τομά Ντιαφουαρύς, Μολιέρος: Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr


Τέλος, μια  γεύση για το τι έγινε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"  

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου