Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (μέλος της Ο.Γ.Ε) Για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

 


Για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Στον απόηχο της 25ης Οκτώβρη που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, «περίσσεψαν» οι ανούσιες διακηρύξεις, την ίδια στιγμή που χιλιάδες γυναίκες στις λαϊκές γειτονιές όπως είναι και οι δικές μας στο Μενίδι ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον προληπτικό τους έλεγχο. Συγκεκριμένα, στο δήμο Μενιδίου, υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, ωστόσο δε λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει γιατρός και προσωπικό.

Κατανοούμε επομένως πως όσες διακηρύξεις κι αν ακούσουμε, αυτές απλώς αποπροσανατολίζουν από την πραγματική κατάσταση χωρίς να αναδεικνύουν τη χρόνια ανυπαρξία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των υποδομών καθώς και των υπηρεσιών για την υγεία των γυναικών και των οικογενειών μας. Υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η τωρινή της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει μεγάλο αριθμό γυναικών, ενώ σε μικρότερες ηλικίες αποτελεί συχνή αιτία θανάτου μεταξύ των καρκινοπαθών και τη δεύτερη μεταξύ των γυναικών στην Ευρώπη. Μολονότι έχουν σημειωθεί επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στο τομέα της υγείας, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, χιλιάδες γυναίκες είτε πληρώνουν από την τσέπη τους για τον προληπτικό έλεγχο της μαστογραφίας είτε δεν τον κάνουν καθόλου.

Η πρόληψη δεν είναι προσωπική υπόθεση της γυναίκας όπως η κυβέρνηση και διάφορες ΜΚΟ προσπαθούν να περάσουν. Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για τις περικοπές των δαπανών στο τομέα της πρόληψης και της υγείας. Θέλει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη που φέρει, ενώ την ίδια στιγμή προτιμά να δίνει 4 δις στον στρατιωτικό εξοπλισμό για το ΝΑΤΟ και όχι για να τα επενδύσει στο τομέα της υγείας. Προφανώς η πρόληψη, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεν φέρνει κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος μας συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου - μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Ελευσίνας - στην παρέμβαση στη 2η Υ.Π.Ε. (Θηβών 196, Αγ. Ιωάννης Ρέντης), μαζί με το σωματείο εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου για προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου, ψηφιακού υπερηχοτομογράφου και συστήματος αυτόματης σάρωσης του μαστού (που θα έδινε τη δυνατότητα για προληπτικό έλεγχο, χωρίς την έκθεση σε ακτινοβολία, ακόμα και σε πολύ νεαρές κοπέλες). Παρά τις σχετικές παρεμβάσεις του Σωματείου εργαζομένων του μοναδικού νοσοκομείου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής στη Διοίκηση και στην Περιφέρεια, εξακολουθεί να μην υπάρχει ανταπόκριση.

Σαν σύλλογος πιστεύουμε πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πως το κράτος πρέπει να παρέχει δωρεάν σε όλους, αυτές τις υπηρεσίες μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Να εξοπλισθεί και να στελεχωθεί το τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο των γυναικών της περιοχής μας.
  • Να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία.
  • Να γίνεται μοριακός έλεγχος σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
  • Να στελεχωθεί με γυναικολόγους η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου