Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Γ. Καρέτσος: Στάχτη 70.000 στρέμματα, στην Πάρνηθα – Άμεση ανάγκη αποκατάστασης


Πηγή: https://www.athina984.gr/2

Την αποτίμηση της καταστροφής που επήλθε από το δεύτερο πλήγμα στην Πάρνηθα, μετά τη φωτιά που κατέκαψε το 2007 το οικοσύστημα – στολίδι του Εθνικού Δρυμού, έκανε στον Αθήνα 984 ο Γιώργος Καρέτσος, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.

«Οι απώλειες αγγίζουν τα 70.000 στρέμματα. Κάηκε όλο το δάσος των βασιλικών κτημάτων συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, το υπόλοιπο δημόσιο δάσος και διάφορα άλλα τμήματα που ανήκουν στις τοπικές κοινότητες.

Η καταστροφή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι κάηκε η λεγόμενη buffer zone, το τμήμα δηλαδή του εθνικού Δρυμού, που παίζει ρυθμιστικό ρόλο. Η φωτιά προσέγγισε και τον φυσικό βιότοπο του κόκκινου ελαφιού, αλλά ευτυχώς την πρόλαβαν την τελευταία στιγμή».

Μιλώντας στον Γιώργο Αποστολίδη για αυτό το ντόμινο πρωτόγνωρου τρόμου, υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής συστηματικών μελετών για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Ειδικά για την αποκατάσταση του ελατοδάσους που κάηκε τον Αύγουστο του 2007, οπότε πέθαναν έλατα, ηλικίας μεγαλύτερης των 200 ετών.

«Χάθηκε ένα διαμπερές τμήμα από τα Δερβενοχώρια έως το Καζίνο της Πάρνηθας.

Έγιναν προσπάθειες, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής για την παραγωγή δενδρυλλίων ελάτης από σπόρο της περιοχής και συνεχίζονται οι αναδασώσεις- συμπληρώσεις παλιότερων αποτυχιών. Ωστόσο απομένουν σημεία χωρίς πρόσφορο, γόνιμο έδαφος για την αποκατάσταση των φυτών της περιοχής».

Επέμεινε για την προτεραιότητα «λεπτομερούς χαρτογράφησης – καταγραφής των εδαφικών συνθηκών και ετερογένειας κάθε περιοχής, προκειμένου να επιλεγεί το σωστό φυτό για τη σωστή θέση. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα φυτευτικού υλικού, που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, ενώ το προσωπικό στα φυτώρια της Δασικής Υπηρεσίας είναι ελάχιστο. Όπως πχ στο φυτώριο Αμυγδαλέζας, όπου απασχολούνται 3 με 4 άτομα, αντί των 50 που ήταν στο παρελθόν».

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν αυτά που πρέπει. Συλλογή, διαλογή σπόρων και άλλα. Η διαδικασία της αναδάσωσης χρειάζεται συστηματική προεργασία. Πρέπει να ενισχυθούν τα φυτώρια με υλικό και προσωπικό, ώστε να μπορέσει να δρομολογηθεί η διαδικασία της αναδάσωσης με σωστό τρόπο».

...Χαρακτηριστικό της Πάρνηθας με τα 300 χιλιάδες στρέμματα δάσους είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα. Στο έδαφός της εντοπίζονται 1600 διαφορετικά είδη, τα 90 από αυτά ενδημικά της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Το 2007 ιδρύθηκαν 26 φορείς διαχείρισης για την προστασία και συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στη φροντίδα και προστασία των περιοχών του δικτύου Natura, με αντικείμενα το θαλάσσιο ή ορεινό περιβάλλον, τα λιμναία οικοσυστήματα κλπ».

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου