Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

ΕΝΦΙΑ, ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ

 

Με αφορμή την εξαγγελθείσα προσεχώς αλλαγή στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες προκειμένου να εξορθολογιστούν και εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αντικατέστησε επί τα χείρω τον άλλοτε φόρο ιδιοκατοίκησης, επιβλήθηκε ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι δε κατά γενική ομολογία ένας δυσβάσταχτος "άδικος" φόρος που στην ουσία τιμωρεί κυρίως όσους "νοικοκύρηδες" κατάφεραν με κόπους και θυσίες να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους και δεν προσπορίζονται κανένα έσοδο από αυτό.

Επι πλέον υπάρχουν ακίνητα σε θεωρούμενες ακριβές περιοχές, όπως π.χ. οι Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών, τα οποία όμως υπολείπονται ουσιαστικά σε αξία από τα όμορά τους. Τέτοια είναι τα σπίτια που επλήγησαν από το σεισμό του 1999 και χρειάστηκαν σοβαρές και πολυδάπανες επισκευές προκειμένου να γίνουν και πάλι κατοικήσιμα και συνεπώς δεν είναι λογικό να έχουν την ίδια αντικειμενική αξία με όσα έμειναν άθικτα ή είναι νεότευκτα.

Σημειώνω επίσης ότι όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες των υπόψη ακινήτων, δεν έχουμε τύχει ποτέ καμιάς απολύτως φορολογικής ελάφρυνσης παρά την τεράστια και οδυνηρή καταστροφή που υποστήκαμε ούτε καν όσον αφορά στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ κλπ). Τουναντίον τα κρατικά ανεπαρκή σεισμοδάνεια και τα συμπληρωματικά δυσβάσταχτα δάνεια που υποχρεωθήκαμε να συνάψουμε για να τα επισκευάσουμε συμπεριελήφθησαν στα φορολογητέα τεκμήρια λες και επιζητήσαμε να πληγούμε από τον καταστροφικό σεισμό!!

Το θέμα αυτό το έχω κατά καιρούς θέσει στην εκάστοτε πολιτική και δημοτική εξουσία χωρίς ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ να μπει στον κόπο να μου απαντήσει οτιδήποτε. Το ίδιο ισχύει και για όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Προφανώς το αξιολόγησαν ως παρονυχίδα, δεν είναι όμως έτσι. Ο σεισμός του 1999 που ξεθεμέλιωσε τις ζωές μας άνοιξε πληγές που παραμένουν εν πολλοίς ακόμη ανοικτές ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και την πανδημία.

Θέλω να πιστεύω ότι η παρούσα ηγεσία των αρμόδιων υπουργών θα λάβει υπόψη της αυτές μου τις παρατηρήσεις και, αν μη τι άλλο, δεν θα μας επιβαρύνει περεταίρω με επιπλέον άδικους φόρους. Και εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι ως φορολογούμενη πολίτις αυτού του τόπου δικαιούμαι μιας σχετικής απάντησης από κάποιον καθ’ ύλην αρμόδιο δεδομένου ότι το θέμα αυτό δεν είναι αποκλειστικά προσωπικό, αφορά χιλιάδες ομοιοπαθείς συμπολίτες μου της ευρύτερης περιοχής.

Βαρβάρα Ταβλαρίδου Μπακάλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου