Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Με ή χωρίς lockdown, δεν σταματάμε να παλεύουμε για πραγματική ενίσχυση της υγείας και του εισοδήματός μας


Συνάδελφοι,οι μικροί επαγγελματίες μετά το μαρτύριο της σταγόνας, του «άνοιξε-κλείσε» που ζούμε εδώ και ένα χρόνο γυρίζοντας στη δουλειά μας νοιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους συναδέλφους μας στην εστίαση που συνεχίζουν να είναι κλειστοί χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη όντας άγνωστο το πόσο θα κρατήσει αυτό. Το άνοιγμα των καταστημάτων μας βρίσκει να μετράμε ήδη τεράστιες απώλειες ενώ το επόμενο διάστημα θα φανεί ακόμα περισσότερο η ανεπάρκεια των κυβερνητικών «μέτρων στήριξης». Ενώ εμείς θα περιμένουμε να ζήσουμε από το μαγαζί μας και τα μισοδανεικά των «επιστρεπτέων προκαταβολών», οι μεγάλοι όμιλοι θα εισπράττουν τα πακέτα στήριξης από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Όση όρεξη και να έχουμε για δουλειά, ανεβάζοντας τα ρολά αυτό που μας περιμένει είναι απλήρωτοι λογαριασμοί, χρέη στον ΟΑΕΕ, στην εφορία και στις τράπεζες. Με το άνοιγμα, αντί να ενισχυθούμε για να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας θα δούμε να αποσύρονται οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Θα κληθούμε να πληρώσουμε πάλι στο ακέραιο τα ενοίκια, την ίδια στιγμή που τίποτα δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα και αύξηση του τζίρου. Πόσο μάλλον που η ίδια η κίνηση της αγοράς είναι επισφαλής, γιατί η ίδια η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αντιμετώπιση της πανδημίας με κριτήριο την λογική του κόστους-οφέλους και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Όσοι αξιοποιούν ευχολόγια του στυλ «να στηριχτεί η τοπική αγορά», έντεχνα προσπαθούν να κρύψουν την ευθύνη της κυβέρνησης για την παντελή απουσία μέτρων ενίσχυσης προς τους μικρούς επαγγελματίες. Γιατί εμείς ξέρουμε πως δεν αρκεί η καλή πρόθεση των συνδημοτών μας, που περνάνε εξίσου δύσκολα. Πως μπορούμε να μην ανησυχούμε όταν οι παράγοντες που οδήγησαν στα αλλεπάλληλα lockdown όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν ενταθεί; Μπορεί η Κυβέρνηση να προχώρησε στην μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όμως επιμένει να μην παίρνει κανένα μέτρο που θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου κλεισίματος των μαγαζιών μας. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη όπου με κυβερνητική απόφαση δεν μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.

Γνωρίζουμε ότι την απόφαση αυτή δεν την επέβαλε η βελτίωση των υγειονομικών δεικτών αλλά τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής που είδαμε να εκδηλώνεται τόσο στην οικονομία όσο και στη δημόσια Υγεία. Γιατί εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μετέτρεψε το Θριάσιο Νοσοκομείο σε νοσοκομείο μίας νόσου ενώ φημολογείται ότι το ίδιο θα συμβεί και με το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» . Δεν ενίσχυσε το Κέντρο Υγείας Αχαρνών ώστε να αποσυμφορηθεί το Ε.Σ.Υ. Αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να μην θίξει στο ελάχιστο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών της υγείας, ενώ εκατοντάδες ασθενείς covid δεν έχουν πρόσβαση σε Μ.Ε.Θ και μοριακά test. Καθυστερεί τον μαζικό, γρήγορο και ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού. Αρνείται να πάρει μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ και στα σχολεία.

Επιμένουμε ότι πλάι σε ενισχυμένα έκτακτα μέτρα στήριξης, χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα όπως μείωση της φορολογίας, διαγραφές χρεών, αφορολόγητο όριο. Γιατί η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα αποκαλύψει ότι για τα τεράστια προβλήματά μας δεν ευθύνονται μόνο οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία αλλά και η βάρβαρη φορολογία, τα υψηλά τιμολόγια, και άλλα που με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων μας επιβάλλονται. Ενδεικτικά, πρόσφατη μελέτη των ΓΣΕΒΕΕ-ΕΕΑ προβλέπει ακόμα και για μετά το πέρας της πανδημίας αύξηση της ανεργίας από 18,9% έως 29,3% ανάλογα με τα λουκέτα που θα μπουν σε μικρές επιχειρήσεις.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουμε την καταστροφή μας!

Κατά την διάρκεια της πανδημίας δείξαμε ότι όταν μας πνίγει η αδικία δεν σωπαίνουμε. Δείξαμε ότι όταν θέλουμε, οργανωμένα μπορούμε να διεκδικούμε δυναμικά και με ασφάλεια όσα μας στερούν.

Η επόμενη μέρα να μας βρει πιο αποφασισμένους στην πάλη για υγεία και αξιοπρεπή ζωή. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Έχουμε πια πείρα και για να ακουστούμε ξέρουμε ότι πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, ότι εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση.

Απαιτούμε:
  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων (και αναδρομικά).
  • Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της εστίασης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Άμεση ένταξη των επαγγελματιών στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγειά να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Καλή επάνοδο και καλούς αγώνες!

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου