Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

O Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός στο «Π»: Θα κερδίσουμε τη μάχη με τον Covid-19

 


Πηγή: https://www.paraskhnio.gr/

Για την εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου μίλησε στο «Π» ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός. Επίσης, ο κ. Βρεττός αναφέρθηκε στα έργα που είναι απαραίτητα για τον δήμο του αλλά και στον προγραμματισμό του για το μέλλον. 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» όλη τη χώρα. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Αχαρνών, που οδήγησε στην εφαρμογή αυστηρών περιορισμών; Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις τοπικές κοινωνίες και στους ΟΤΑ; 

Έχει περάσει ένας χρόνος από τη στιγμή που όλη η υφήλιος άρχισε να πλήττεται από την πανδημία. Σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για τον Δήμο Αχαρνών. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας και εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, για να είναι όσο πιο σύντομο το διάστημα αυτό. Έχουμε απευθυνθεί στους δημότες, ζητώντας την απόλυτη τήρηση των μέτρων, έχουμε προβεί σε κάθε είδους ενέργεια που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε σύντομα να επιστρέψουμε στο ίδιο πλαίσιο με τους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Αττικής. 

Ξέρετε, ο Δήμος Αχαρνών είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος της Αττικής και ως εκ τούτου μια τέτοια απόφαση έχει σημαντικές επιπτώσεις. Πόσω μάλλον σε μια πόλη που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια και με έναν πληθυσμό που είναι κυρίως άνθρωποι του μεροκάματου. Μετά από τόσους μήνες, καταλαβαίνετε πως οι αντοχές έχουν λιγοστέψει και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες. Οι επιπτώσεις επομένως είναι δίχως άλλο πολύ σημαντικές και θα φανούν τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν όμως, το αποκλειστικό μέλημα όλων μας πρέπει να είναι να βγούμε υγιείς από αυτή την κρίση και να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με τήρηση των μέτρων, συνέπεια και σοβαρότητα από τον καθένα μας. 

Τι κάνετε ως δήμος για να βρίσκεστε δίπλα στους συμπολίτες σας που έχουν ανάγκη; 

Ήδη, από το πρώτο στάδιο της κρίσης, οι υπηρεσίες του δήμου κινήθηκαν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Κοινωνική πολιτική, τεχνικές υπηρεσίες, καθαριότητα, Πολιτική Προστασία, Δημοτική Αστυνομία στην πρώτη γραμμή και από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες συνέδραμαν σε προσωπικό και μέσα. Γενικά, όλος μας ο σχεδιασμός ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Κατά περιόδους δε, άλλαζε η βασική προτεραιότητα και προσαρμοζόμασταν ανάλογα με τις ανάγκες. Ηλικιωμένοι, άποροι, ευπαθείς ομάδες ούτως ή άλλως είναι πάντα στο μυαλό μας και προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους για να τους διευκολύνουμε στην καθημερινότητά τους. Άλλωστε θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το μεγαλύτερο αποκούμπι για κάθε δημότη. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζει, είναι οι άνθρωποι από τους οποίους περιμένει συμπαράσταση. Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ. 

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας; Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί και ποια έχετε προγραμματίσει; 

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο σχεδιασμός μας ή μάλλον η υλοποίησή του έχει καθυστερήσει αρκετά. Τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά και η πανδημία επέδρασε καταλυτικά στο να δώσουμε αλλού προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά εκμεταλλευτήκαμε το διάστημα αυτό, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον προγραμματισμό μας και να είμαστε έτοιμοι για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων. Όπως γνωρίζετε, ο δήμος μας πάσχει στον τομέα των υποδομών και εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία τόσο με τα αρμόδια υπουργεία όσο και με την Περιφέρεια και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για σπουδαία έργα. Αντιπλημμυρικά, αναπλάσεις, αθλητικοί χώροι, οδοποιία… σε όλους τους τομείς έχουμε κάνει πολλή δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας θα αρχίσουν να φαίνονται από τους επόμενους μήνες. 

Να σταθώ ιδιαίτερα στα αντιπλημμυρικά έργα. Πόσο αναγκαία είναι για τον δήμο σας; Πώς θα «θωρακιστεί» η περιοχή; 

Κι εσείς ο ίδιος το ξέρετε πως σε κάθε έντονη βροχόπτωση θα δείτε, τηλεοπτικά ή στο διαδίκτυο, πλάνα από τις Αχαρνές. Συζητάμε για προβλήματα δεκαετιών, από όταν εγώ κι εσείς ήμασταν μικρά παιδιά. Απαιτούνται σημαντικά έργα για να επιλυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα. Είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι, γιατί τους επόμενους δυο-τρεις μήνες θα έχουν ξεκινήσει τα δύο τουλάχιστον από αυτά, ενώ άλλα τρία χρειάζονται μερικούς μήνες επιπλέον. Σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια, θεωρούμε πως, με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, σε δυο-τρία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος θα έχει επιλυθεί. Καταλαβαίνω τον κόσμο που αδημονεί, αλλά τολμώ να ζητήσω λίγη υπομονή ακόμη. Δεν είναι έργα τα οποία γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι έργα που θα αλλάξουν την πόλη μας ριζικά. 

Ο Δήμος Αχαρνών έχει βρεθεί στο επίκεντρο το προηγούμενο διάστημα, για τα ζητήματα ασφάλειας. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Ποιες κινήσεις έχουν γίνει από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών; 

Είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που ταλαιπωρούν την πόλη μας. Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε ξανά στα όσα –πολλά– έχουν γίνει. Η κατάσταση βεβαίως και έχει βελτιωθεί, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι που ενδιαφέρουν τους δημότες, καθώς στην τελευταία μας επίσκεψη στο Υπουργείο είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Χρυσοχοΐδη, που έχει σταθεί δίπλα μας εμπράκτως, αλλά και με τους επιτελείς του. Έχω τη διαβεβαίωσή τους ότι σύντομα θα εφαρμοστεί ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, ούτως ώστε να υπάρξει μια «ομπρέλα» προστασίας πάνω από τις Αχαρνές. Εγώ προσωπικά ζήτησα εντατικοποίηση των μέτρων, συνεχείς ελέγχους, ακόμη και αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Βέβαια, θα πρέπει να σας πω πως τα στοιχεία που γνωρίζουμε δείχνουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση. Δεν θα σταματήσουμε όμως, μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος. 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμαρχο Σπύρο Βρεττό για το 2021 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας; 

Προσωπικά, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να φανώ συνεπής στα όσα υποσχέθηκα στον κόσμο. Δεν λογαριάζω αν θα είναι σε έξι μήνες ή σε δώδεκα, δεν με νοιάζει πόσος κόπος χρειάζεται γι’ αυτό. Εγώ έχω υποσχεθεί στους δημότες πως θα γίνουν ξανά υπερήφανοι για τον δήμο τους. Πως θα είναι υπερήφανοι για την πόλη τους, την οποία θα δουν να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Αυτός είναι ο στόχος μας και παλεύουμε με όλη τη Δημοτική Αρχή για να τον πετύχουμε. Βήμα-βήμα, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, προχωράμε και θα τα καταφέρουμε. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου