Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

50 αποχρώσεις του κόκκινου στο Μενίδι του Κορωνοϊού

Της Ελευθερίας Τριανταφύλλου

Επικοινωνία και ΜΜΕ, Πανεπιστήμο Αθηνών






Το Μενίδι έχει τεθεί από τις 16/01 έως και τις 25/01 σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων από τις 6 μ.μ., καθώς «η εξάπλωση της πανδημίας είναι στα κόκκινα».

Η οικονομική και η ψυχολογική φθορά του πολύμηνου εγκλεισμού είναι δεδομένη, όπως και η προτεραιότητα της προστασίας της υγείας όλων. Χρειάζεται λογική και νηφαλιότητα τη στιγμή ακριβώς που η υπομονή έχει αρχίσει προ πολλού να εξαντλείται.

Το να λαμβάνονται μέτρα λογικά και νηφάλια είναι απαραίτητο για να είναι αποδοτικά, να φανούν αποτελεσματικά αποτρέποντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως την απώλεια της ζωής συμπολιτών μας ή την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Όμως, η κατάσταση αυξημένου κινδύνου που επιβλήθηκε στις Αχαρνές με τα 166 ενεργά κρούσματα και τις 242 στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών σε καραντίνα, δεν μπορεί να θεωρηθεί λογική, τουλάχιστον με τα δεδομένα που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρμόδιες αρχές. 

Δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής που ανέρχεται σε 99.346 κατοίκους. Στον Ασπρόπυργο που βρίσκεται σε καθεστώς επιπλέον περιοριστικών μέτρων (όπως πλέον και το Μενίδι) ήδη από τις 18/12, αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 102 ενεργά κρούσματα και 188 στενές επαφές σε κατ’ οίκον περιορισμό σε συνολικό πληθυσμό 30.251 κατοίκων.

Το Μενίδι έχει 64 παραπάνω ενεργά κρούσματα και 70.000 περισσότερους κατοίκους (τα στοιχεία για τους πληθυσμούς των Δήμων υπάρχουν στη Βικιπαίδεια με βάση την απογραφή του 2011). 

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από την Πολιτική Προστασία και τις αρμόδιες αρχές. Αν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών και επιβάλουν τη λήψη περισσότερων περιορισμών ίσως πρέπει οι πολίτες να το γνωρίζουν ώστε να δράσουν ακόμη πιο υπεύθυνα και συντονισμένα, δεδομένης της κόπωσης που προκαλούν οι συνθήκες.

Αν και δεν εφησυχάζονται σε καμία περίπτωση, η απόφαση εξέπληξε δυσάρεστα τους δημότες των Αχαρνών για έναν ακόμη λόγο: Στα 321 drive through rapid-test που έγιναν συνολικά από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στον Δήμο Αχαρνών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, μόλις 4 βρέθηκαν θετικά.

Οπωσδήποτε η τήρηση των μέτρων είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία και γίνεται για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ο καθένας μας, έχει κοντά του και αγαπά. 

Ο τρόπος μετάδοσης της πανδημίας και η καταγραφή του είναι μια διαδικασία περίπλοκη, που απαιτεί μεγάλη ταχύτητα, ακρίβεια και αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Δεν μπορεί όμως να μη λαμβάνονται υπόψη, πληθυσμιακά ή άλλα κοινωνικά κριτήρια, όπως το αν και το πού εργάζονται τα ενεργά κρούσματα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η εστία μετάδοσης να είναι ο χώρος εργασίας τους (που ενδεχομένως βρίσκεται και εκτός της περιοχής κατοικίας τους).

Τα περιοριστικά μέτρα τη στιγμή που το λιανεμπόριο επανεκκινεί μετά από δύο και πλέον μήνες, προκαλούν ισχυρό πλήγμα στην τοπική αγορά γενικότερα, αφού μετά τις 5 και 30 μ.μ. δεν λειτουργούν ούτε υπηρεσίες φαγητού delivery (θανάσιμο πλήγμα για την ήδη ρημαγμένη λόγω συνθηκών εστίαση).

Τα επιπλέον μέτρα ισχύουν ως τις 25 Ιανουαρίου οπότε και θα επαναξιολογηθούν για να αποφασιστεί είτε η συνέχιση είτε η άρση τους. Ποια είναι η επιθυμητή επιδημιολογική εικόνα που πρέπει να παρουσιάζει ως τότε η πόλη για να μην παραταθούν οι περιορισμοί που πλήττουν την τοπική οικονομία και τη ψυχική υγεία των πολιτών;

Ας ελπίσουμε ότι τόσο η προσπάθεια των πολιτών όσο και η Δημοτική Αρχή θα καταφέρουν να μην παραταθεί η κατάσταση, όπως στον Ασπρόπυργο, που βρίσκεται σε αυτό το καθεστώς για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου