ΠΑΡΝΗΘΑ
Αληθινή εκδρομή
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/
Κείμενο – Φωτογραφίες: Όλγα Χαραμή
Ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό, φακός, υπνόσακος: η βόλτα στην Πάρνηθα ξεκινά όπως κάθε αληθινή εκδρομή. Μελετάς τον χάρτη για τις διαδρομές που θα ακολουθήσεις, γεμίζεις την τσάντα σου με εξοπλισμό βουνού και προμήθειες – τηρείς την ίδια ιεροτελεστία σαν να εξορμούσες σε οποιοδήποτε βουνό της Ελλάδας. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα δεν υποβιβάζει την εκδρομή, ίσα ίσα την αναβαθμίζει. Σε 30-60 λεπτά βρίσκεσαι μέσα στα πυκνά δάση να μυρίζεις τα πεύκα, να χαζεύεις τα έλατα, να ακούς τα πουλιά, να συναντάς ελάφια, κρητικούς αίγαγρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, να ξεχνάς πραγματικά ότι βρίσκεσαι εντός νομού Αττικής – ειδικά αν έχεις προγραμματίσει να περάσεις τη νύχτα στο καταφύγιο. Εδώ βρίσκεται ο κοντινότερος σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Εθνικός Δρυμός, γι’ αυτό και κάθε Σαββατοκύριακο το βουνό γεμίζει από κόσμο, ειδικά από την εποχή του Covid-19 και μετά. Ελάτε καλύτερα τις καθημερινές, για να βιώσετε μια πραγματική εμπειρία φύσης.
Ποδηλάτες, αναρριχητές και δρομείς ή ζευγάρια και οικογένειες περνούν εδώ τις ώρες τους, σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους, αναρριχητικά πεδία, πηγές, σημεία θέας, θέσεις αναψυχής. Αυτό που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά είναι πως, παρότι έχει εύκολη πρόσβαση, η Πάρνηθα παραμένει βουνό με συνολική έκταση 400 τ.χλμ. και υψόμετρο κορυφών που ξεπερνά συχνά τα 1.000 μ. (ψηλότερη η Καραβόλα, στα 1.413 μ.) και ισχύουν όλοι οι «κανονισμοί» του βουνού, αλλά και οι απαγορεύσεις των Εθνικών Δρυμών. Ο πιο σημαντικός αφορά τα σκουπίδια: στα βουνά παίρνεις μαζί σου φεύγοντας ό,τι έφερες, ακόμα και αν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών.
Μια έκπληξη που με περιμένει: Τα ελάφια που ζουν ελεύθερα στην Πάρνηθα. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, λόγω της απουσίας θηρευτή, ωστόσο πρόσφατα επανήλθε στο βουνό ο λύκος και μαζί του η ισορροπία του οικοσυστήματος. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ελαφιών ζουν κρυμμένοι στα δάση και έχετε πολλές πιθανότητες να τα συναντήσετε κατά τις πεζοπορίες. Μια ομάδα έχει εξοικειωθεί με τους ανθρώπους, βρίσκεται συνήθως στην πηγή της Αγίας Τριάδας, ακριβώς επάνω στον δρόμο, και έχει συμπεριφορά… κατοικιδίων. Ωστόσο απαγορεύεται αυστηρά να τα πλησιάσετε, καθώς και να τα ταΐσετε. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα έχουν νοσήσει από ακατάλληλες τροφές – καμία ανθρώπινη λιχουδιά δεν περιλαμβάνεται στην ελαφίσια διατροφή. Άλλος ένας λόγος να είστε πολύ προσεκτικοί με τα σκουπίδια σας, μια και έχει παρατηρηθεί να τσιμπολογούν από τους υπερχειλισμένους κάδους.
Πού θα ξεκουραστώ: Ιδανική τοποθεσία για πικνίκ είναι ο χώρος αναψυχής στη Μόλα (πρόσβαση και με αυτοκίνητο), με πάγκους-παγκάκια και πόσιμο νερό (σ.σ. δεν έχουν όλες οι πηγές καθαρό νερό). Στην Πάρνηθα λειτουργεί καθημερινά 08.00-21.00 το καταφύγιο Μπάφι (mpafi.gr, τηλ. 6983-888407) του ΕΟΣ Αθηνών, σε υψόμετρο 1.161 μ. Με καταπληκτική θέα στο Λεκανοπέδιο, προσεγμένη κουζίνα με μαγειρευτά πιάτα ημέρας και σπιτικά γλυκά, η υπέροχη αυλή του είναι ιδανική από το πρωί για καφέ μέσα στη φύση μέχρι το βράδυ για ρακόμελα υπό τους ήχους του βουνού. Εδώ μπορείτε και να διανυκτερεύσετε σε ανακαινισμένα δωμάτια με 4-12 κλίνες, να παραγγείλετε και να πληρώσετε online, καθώς και να οργανώσετε τις εξορμήσεις στο βουνό με τον Γιάννη Χέλη, που εκπροσωπεί την Trekking Hellas. Λίγο μακρύτερα λειτουργεί και το καταφύγιο Φλαμπούρι του ΕΟΣ Αχαρνών (flabouri.gr, τηλ. 210-2464666), ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα για φαγητό, διαμονή, δραστηριότητες και δημοφιλές για τις νυχτερινές πεζοπορίες με πανσέληνο που διοργανώνει.
Λίγος πολιτισμός: Από την είσοδο της Φυλής, αν ακολουθήσετε τις πινακίδες προς φρούριο, θα φτάσετε μπροστά σε μια μπάρα της δασικής υπηρεσίας (γενικά, μετά τις φωτιές του 2007, οι δασικοί δρόμοι στο βουνό μένουν κλειστοί, ώστε να διατηρείται ο έλεγχος). Θα σας πάρει μόλις 5-10 λεπτά να φτάσετε με τα πόδια στο φρούριο της Φυλής, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήλεγχε το σημαντικό πέρασμα προς τη Βοιωτία. Παρότι δεν έχει αναδειχθεί, βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία με θέα προς τα βουνά και το Λεκανοπέδιο.
INFO: Το μοναδικό πρόβλημα στην Πάρνηθα είναι ότι έχει τρεις «πύλες» εισόδου: από Βαρυμπόμπη προς Τατόι, από Θρακομακεδόνες προς Καζίνο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν το τελεφερίκ) και Καταφύγια και, τέλος, από Φυλή προς Δερβενοχώρια. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλετε να επισκεφτείτε διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος, θα πρέπει να ανεβοκατεβείτε στα προάστια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου