Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πάνος Σκουρολιάκος: Τα επαγγέλματα των άστεγων…



Του Πάνου Σκουρολιάκου

Θα μπορούσε κανείς να εντάξει τους καλλιτέχνες, στην κατηγορία: «επαγγελματίες άστεγοι», μιας και πρόκειται για εργαζόμενους που περνούν τον επαγγελματικό τους βίο στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και το έλεος του τυχαίου. 

Αν οι καλλιτέχνες δημιουργοί (μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, και πολλοί άλλοι) ήταν την προηγούμενη περίοδο μια φορά στην επισφάλεια, φανταστείτε τι γίνεται τώρα, εν μέσω πανδημίας. Να σημειώσουμε μάλιστα και άλλες κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την καλλιτεχνική ζωή: τεχνικοί, διοικητικοί, μεταφορές, εστίαση, ξενοδοχεία κλπ. 

Οι εργασιακές σχέσεις όλων αυτών, πραγματικά θυμίζουν μεσαίωνα. Η σύναψη συμβολαίων, είναι κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο. Αλλά και η αθέτηση μιας υποχρέωσης που συμπεριλαμβάνεται σε ένα συμβόλαιο που θα κριθεί; Πως; Πότε; Οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα μπλοκάκια, η εργασιακή δηλαδή αναξιοπρέπεια. 

Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας είναι αόρατοι για την κυβέρνηση εν μέσω κορονοϊού. Τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, ως κατ εξοχήν χώροι «συνωστισμού» ήταν οι πρώτες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Και ακολούθησαν τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, κινηματογράφοι, γκαλερί, βιβλιοπωλεία. 

Στον ύπνο του δικαίου η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, παρότρυνε τους εργαζόμενους στους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς να επικοινωνούν με το κοινό μέσω του διαδικτύου. Λαμπρά. Βρέθηκε λύση για αυτούς που ευτυχώς έχουν δουλειά. Και οι άλλοι; Οι απασχολούμενοι στην ιδιωτική δημιουργική οικονομία που τώρα έμειναν άνεργοι; Οι καλλιτεχνικές επιχειρήσεις; Δεν απασχόλησαν καθόλου υπουργείο και κυβέρνηση. 

Έπρεπε να κατατεθούν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, να υπάρξει πίεση, για να διευρύνει κάπως η κυβέρνηση το ενδιαφέρον της για τους δημιουργούς, που όπως είπαμε είναι σε μόνιμο καθεστώς επισφάλειας. Στις 23/3 ο γράφων μαζί με άλλους 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέσαμε ερώτηση για τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού. Ακολούθησε τεκμηριωμένη ανάλυση και προτάσεις για την «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοιού στον Πολιτισμό και την δημιουργική οικονομία». Ένα κείμενο που επεξεργάσθηκαν ο κοινοβουλευτικός Τομέας Πολιτισμού και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον χώρο του Πολιτισμού. 

Στο πρόγραμμα #Μένουμε σπίτι που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει δέσμη μέτρων που αποτελεί ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον Πολιτισμό. Συμπεριλαμβάνεται ειδικό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για καλλιτέχνες ύψους 1,5 δις ευρώ. Επιστρεπτέα ενίσχυση για καλλιτεχνικές επιχειρήσεις ύψους 3 δις, ευρώ, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις. Στήριξη πνευματικών δικαιωμάτων. Δημιουργία ειδικού Ταμείου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ετοιμάσει θεσμικό πλαίσιο για ένα τέτοιο ταμείο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του. 

Απαιτείται –επί τέλους- ο σχεδιασμός μιας μεγάλης προστατευτικής ομπρέλας για όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον απηνή διωγμό των εργασιακών δικαιωμάτων από την ΝΔ κατά την περίοδο των μνημονίων. Οι δημιουργοί, δεν πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθεί αυτή η εργασιακή αδικία σε βάρος των «επαγγελματιών αστέγων»… 

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου