Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Ε.ΣΥ.Ν Αχαρνών - Φυλής: Η Κάνναβη δεν είναι μαγικό βότανο...


ΚΑΝΝΑΒΗ: Φάρμακο ή μύθος; (Αλήθειες και ψέμματα)

Το Ε.ΣΥ.Ν (παράρτημα Αχαρνών-Φυλής), στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών, αξιοποιεί επιστημονικά
στοιχεία και μετρήσεις (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανία, τμήμα του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ΚΕΘΕΑ), για να αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις που επιχειρούν να διαδώσουν τη ναρκωκουλτούρα και να την απενοχοποιήσουν, κυρίως στις συνειδήσεις των νέων, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.

Ειδικότερα, σχετικά με την κάνναβη, προσδιορίζεται πως είναι το πλέον διαδεδομένο ναρκωτικό στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, ενώ οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανναβοειδή προϊόντα, συχνά σε μορφή ελαίου ή κρέμας, πλασάρονται ως ωφέλιμα για την υγεία και την ευεξία, όταν η περιεκτικότητά τους στις δραστικές ουσίες THC και CBD είναι αμφίβολη. 
Ακόμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής προειδοποιεί ότι πολλά από τα κανναβοειδή προϊόντα της αγοράς περιέχουν μολυσματικές ουσίες , όπως φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα.

Ενδέχεται, επειδή δεν υπάρχει συμφωνημένο πρότυπο δοκιμών, άλλη να αναφέρεται στην ετικέτα ότι είναι η περιεκτικότητα σε ΤΗC( ψυχοτρόπος ουσία) και άλλη να είναι στην πραγματικότητα. 
Είναι αποδεδειγμένο πως η χρήση κάνναβης προσβάλλει τις γνωστικές λειτουργίες και την εγκεφαλική δομή , κυρίως ατόμων που ξεκινούν τη χρήση κατά την εφηβεία.

Παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, τα μονοπώλια προωθούν την αποποινικοποίηση της κάνναβης, προσδοκώντας επενδύσεις και περισσότερα κέρδη από την ‘αναδυόμενη’ αγορά. Η βιασύνη που επέδειξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του σχετικού νόμου - με την καταρχήν στήριξη της ΝΔ - αλλά και η αδειοδότηση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αποκαλύπτουν πως πολιτικοκοινωνικά συμφέροντα, με το πρόσχημα της αυτοδιάθεσης του ατόμου και της προοδευτικότητας, επιδιώκουν την ανοχή στη χρήση, αφού αυτή διαμορφώνει άτομα παθητικά, με αδύναμα κοινωνικά αντανακλαστικά και ανύπαρκτη διάθεση για αμφισβήτηση και κοινωνική πάλη. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα με αφορμή το ΝΣ ‘Κώδικας Ναρκωτικών’ έχει τεθεί πλέον ανοιχτά το θέμα της νομιμοποίησης της χρήσης όλων των ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, στα πλαίσια μιας σειράς αντιδραστικών ιδεολογημάτων, όπως ο διαχωρισμός ‘σκληρών-μαλακών’ ναρκωτικών, ο χρήστης είναι ‘ασθενής’ κλπ. 
Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως η ελεύθερη πρόσβαση στην κάνναβη και η ένταξη της χρήσης της στο lifestyle διαμορφώνουν το νέο μοντέλο χρήστη, ενώ οι λόγοι που ωθούν τα άτομα στη χρήση ουσιών παραμένουν και γιγαντώνονται.

Σήμερα η νεολαία προκειμένου να διαμορφώσει προσωπικότητα που δεν θα τα παρατά στα δύσκολα, χρειάζεται μόρφωση χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, στέκια αθλητισμού πολιτισμού με δωρεάν πρόσβαση. Όσα δηλαδή της στερεί η πολιτεία στο πλαίσιο κέρδους – οφέλους. Δεν έχει ανάγκη από ψεύτικους παραδείσους και μαγικά βότανα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου