Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Υπό βροχή αλλά με εκκλησιαστική λαμπρότητα τα Θεοφάνεια στις Αχαρνές




Φωτορεπορτάζ Γεώργιος Νιώρας

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη των Αχαρνών, σήμερα Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Παρά το δριμύ ψύχος και το συνεχές ψιλόβροχο που επικρατούσε, πολλοί ευλαβείς προσκυνητές συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στους Ιερούς Ναούς του Δήμου. 

Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε ο κατάμεστος από χριστιανούς, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο κεντρικό Μενίδι, όπου οι ιερείς του Ναού, πατήρ Θεολόγος Σκορδίλης, πατήρ Γεώργιος Χαλκιάς και πατήρ Χαράλαμπος Τριαντόπουλος, τέλεσαν με ιδιαίτερη κατάνυξη τον αγιασμό των Υδάτων. 

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, παρακολούθησε τόσο την λειτουργία όσο και το αγιασμό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, συνοδευόμενος, από την Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Χριστίνα Κατσανδρή, από τους Αντιδημάρχους Νίκο Δαμάσκο, Άγγελο Αραμπατζή και Λουϊζα Κοσμίδη, τον πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Γιάννη Νίκα, την Πρόεδρος της Αρωγής Μαρία Μπούκη, το Πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Μίχα και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής. 
Μετά την απόλυση ευλογήθηκε όλο το εκκλησίασμα με τον Τίμιο Σταυρό και ραντίστηκαν με τον αγιασμό.

Ακολουθεί πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό 














Θεοφάνεια 2020: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Τα Θεοφάνεια είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Εορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου - Με τα Φώτα τελειώνει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 
Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. 
Το όνομα των Θεοφανείων προήλθε από τη φωνή του Θεού που ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.
Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησία των Χριστιανών.
Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα». Η φράση αναφέρεται στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ενώ απουσιάζει από αυτό του Ιωάννη.
Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας. Τα Θεοφάνεια ονομάζονται έτσι επειδή η φωνή του Θεού ακούστηκε στη γη. Για αυτό ονομάστηκαν έτσι Θεό+Φάνεια. Ο Θεός φάνηκε στην γη, Θεός+φάνηκε.
Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησιά των Χριστιανών. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (Στρωμ. βιβλ. α΄) αναφέρει πως κάποιοι αιρετικοί, οι περί τον Βασιλείδη γνωστικοί στις αρχές του Β΄ αιώνα εόρταζαν την ημέρα της Βάπτισης του Κυρίου «προδιανυκτερεύοντες» και ότι η εορτή αυτή γινόταν κατ΄ άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ΄ άλλους στις 10 Ιανουαρίου.
Κατά δε τον 3ο αιώνα η εορτή φαίνεται κοινότατη σε όλη την Χριστιανική Εκκλησία.
Σήμερα γιορτάζουν τα ονόματα: Φωτεινή, Φανή, Φώτιος, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης.
Στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες όπου υπάρχουν απόδημοι Έλληνες, τα έθιμα των Θεοφανείων είναι τα εξής: 
  • Τα παιδιά τη παραμονή της εορτής και την επόμενη ημέρα λένε τα Κάλαντα Φώτων. 
  • Tο «πιάσιμο του Σταυρού» από κολυμβητές, τους Βουτηχτάδες. Αυτός που πιάνει το Σταυρό αφού πρώτα το φιλήσει το περιφέρει στις οικίες και λαμβάνει πλούσια δώρα. 
  • O Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς, 
  • Tο «Πλύσιμο» των εικόνων και 
  • O χορός των καλικάντζαρων. (Αναδημοσίευση εορταστικού κειμένου από Newsbomb.gr)



























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου