Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλη μέρα για το Μενίδι η παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος της ΙΛΕΑ






Μεγάλη Ημέρα για την πόλη των Αχαρνών αποτέλεσε η παρουσίαση του επετειακού Λευκώματος, από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών (ΙΛΕΑ), το βράδυ της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.
Με αφορμή την παρουσίαση του Λευκώματος, οι ομιλητές, διέτρεξαν την Ιστορία των Αχαρνών που αποτέλεσαν, στην Αρχαιότητα, έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής. “Χώρο μέγιστος των Δήμων καλουμένων”, όπως, χαρακτηριστικά τον αναφέρει ο Θουκιδίδης. Η ιστορική αναδρομή, αναπόφευκτα, συνδέθηκε με τους ανθρώπους που έχουν καταγράψει στο έργο τους την Ιστορία και τη Λαογραφία των Αχαρνών, συγκροτώντας μια σπάνια βιβλιογραφία. Όπως και με τους φωτογράφους που αποτύπωσαν με το φακό τους μορφές και συναισθήματα, σε μια εποχή που η Τέχνη τους δεν ήταν προσβάσιμη στον καθένα λόγω κόστους και τεχνολογικών ιδιαιτεροτήτων.
Η μεγάλη αυτή βραδιά δεν θα μπορούσε να μην επικεντρωθεί στη δημιουργία της ΙΛΕΑ από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών, πριν από σαράντα χρόνια, αλλά και στο Μουσείο, ένα εμβληματικό έργο για τη διάσωση της παράδοσης των Αχαρνών. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος από την ύλη του Λευκώματος στηρίζεται στα εκθέματα του Μουσείου.

Ο Λεωνίδας Κουρής, ο Γιώργος Φυτάς και οι επιστήμονες
Στη δημιουργία και κυρίως, στην ανακατασκευή του Μουσείου, μετά το σεισμό του ‘99 αναφέρθηκε ο ...κατάλληλος άνθρωπος. Ο πρώην Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λεωνίδας Κουρής, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαναλειτουργία του Μουσείου και κυρίως στην εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο και διαδραστικό χώρο, σε βαθμό να μιλάμε σήμερα για ένα από τα πιο σύγχρονα εκθετήρια σε όλη την Ελλάδα.
Την παρουσίαση του Λυκώματος προσέγγισαν, από επιστημονική άποψη, ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης και Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Αναστασία Λαζαρίδου, δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ).
Όμως εκείνος που το “έδεσε” με τις αναμνήσεις που όλοι έχουμε κρατήσει από το παλιό Μενίδι, αναδεικνύοντας την ηθογραφία και το χαρακτήρα των Μενιδιατών, μια ξεχωριστής αρβανίτικης φάρας με μεγάλα προτερήματα κι εξίσου μεγάλα ελαττώματα, ήταν ο Γιώργος Φυτάς. Ο πρώην Αντινομάρχης και Πρόεδρος της ΙΛΕΑ συγκίνησε, με την αγάπη του για τον τόπο και για τους ανθρώπους του.

Το περιεχόμενο
Στην έκδοση περιλαμβάνονται 570 αρχειακές ανέκδοτες φωτογραφίες ορισμένες από τις οποίες ανάγονται στα πρώτα έτη της τέχνης της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Μέσα σε 420 σελίδες επιχειρείται μία ανασύσταση της ιστορικής μνήμης. Της ιστορικής μνήμης που αφορά στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών ή του Μενιδίου, όπως είναι ευρύτερα γνωστό.
Παρουσιάζονται φωτογραφίες από τις συλλογές του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου των Αχαρνών που περιλαμβάνουν τις βαρύτιμες τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, εργαλεία, παντός είδους σκεύη, σημαίες, όπλα, εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα, έγγραφα και πολλά άλλα τεκμήρια της λαογραφίας του τόπου.
Τα ιστορικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο επετειακό Λεύκωμα προέρχονται από τα Αρχεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), καθώς επίσης και από τις αρχειακές συλλογές του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, της ΕΡΤ, του Μουσείου Μπενάκη, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών. 
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ομάδα Εργασίας, αλλά και στην ακαταπόνητη Μαρία Στέφωση που επεξεργάστηκε το φωτογραφικό υλικό κι έκανε τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του Λευκώματος.

Η αίθουσα της παρουσίασης
Θα ήταν λάθος να μη σχολιαστεί η επιλογή της αίθουσας για την παρουσίαση του Λευκώματος και το έχει κάνει, με μοναδικό τρόπο, η ΙΛΕΑ στις προαναγγελίες του γεγονότος. "Πρόκειται για μία αίθουσα φορτισμένη από το πνεύμα των μεγάλων λόγιων, καλλιτεχνών, πολιτικών, λογοτεχνών και φιλοσόφων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, τον διάκοσμο της οποίας φιλοτέχνησε κατά την ανακαίνιση της περιόδου 1973 - 1975 ο δικός μας Χρήστος Τσεβάς και μέσα από αυτή φιλοδοξούμε να σας ταξιδέψουμε στον τόπο και τον χρόνο", αναφέρει και το προσυπογράφουμε, ασμένως!

Ο μεγάλος χορηγός
Από αρχαιοτάτων χρόνων κι αυτό δεν αποτελεί στοιχείο της ...παράδοσης, αλλά της σκληρής πραγματικότητας, χρειάζονται χρήματα για να γίνουν τα όνειρα πράξη. 
Χρήματα που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, διέθεσε η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, μια εταιρία του Θανάση Μαρτίνου, ενός ανθρώπου που έχει θέσει τη σφραγίδα του πάνω σε μεγάλες προσπάθειες της ευρύτερης περιοχής, όπως και η περί ης ο λόγος. 
Εξ ου και δεν ήταν, απλά, δικαιολογημένη η βράβευση του δωρητή από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΑ. 
Ήταν επιβεβλημένη!









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου