Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Το naftemporiki.gr στο ρήγμα της Πάρνηθας...Τα 6,4 ρίχτερ της Αλβανίας και τα 6,1 ρίχτερ της Κρήτης

Του Γιώργου Φωκιανού

Βίντεο/φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Πόσο σεισμογενής χώρα είναι η Ελλάδα; Πόσο επικίνδυνο είναι το ρήγμα της Πάρνηθας; Μπορεί να επηρεάσει την ελληνική επικράτεια ο φονικός σεισμός της Αλβανίας; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος διοργάνωσε επίσκεψη στο ενεργό ρήγμα της Πάρνηθας και παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες για τη γεωλογική και σεισμολογική του σημασία.
Μιλώντας στη «Ν» ο κ. Παπαδόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησε» τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία, ενώ χαρακτήρισε «τυχαίο» γεγονός τη σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών βορειοδυτικά της Κρήτης.


NAFTEMPORIKI.GR


Όπως είπε «δεν είναι αρκετό το μέγεθος για να διεγείρει άλλα ρήγματα», ωστόσο υπογράμμισε πως σε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών κάτι τέτοιο είναι εφικτό, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του 1999 με τον σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία -μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ- που λίγες ημέρες αργότερα προκάλεσε τον σεισμό στην Πάρνηθα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο στην περιοχή της Πάρνηθας, πάνω από τη Φυλή, υπάρχει μια γενική άποψη του σεισμικού ρήγματος, η οποία είναι ορατή λίγο πιο χαμηλά από τη Μονή του Αγίου Κυπριανού. Ένα ρήγμα το οποίο έχει 12 χλμ. οράτο μήκος και περίπου 2 με 3 χλμ. επιπλέον στο υπέδαφος, ενώ η «ηλικία» του είναι 1-2 εκατ. χρόνια (γεωλογικός χρόνος).

NAFTEMPORIKI.GR/CHRISTOS LOLOS
Το ρήγμα της Πάρνηθας. Το 1999 έφτασε στα όριά του. Σήμερα εκτιμάται ότι δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 ρίχτερ.
Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα του ρήγματος ο σεισμολόγος ανέφερε στη «Ν» πως σύμφωνα με τις μελέτες δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ, σημειώνοντας πως το 1999 το ρήγμα έφτασε στα όρια του. Παράλληλα, τόνισε πως σεισμοί όπως του Ιουλίου μπορεί να καταγράφονται πιο συχνά.
«Πιθανότατα η σεισμική συνέχεια του ρήγματος για αυτού του μεγέθους σεισμούς είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια, με δεδομένο ότι τα τελευταία 100 χρόνια που έχουμε σεισμικά αρχεία δεν έχει καταγραφεί στο συγκεκριμένο ρήγμα μεγάλος σεισμός», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως πιθανότατα υπήρξε μεγάλος σεισμός με αυτό το επίκεντρο το 1705 και τον 6ο αιώνα π.Χ.
NAFTEMPORIKI.GR/CHRISTOS LOLOS
Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μπροστά από το ρήγμα της Πάρνηθας

Αναφορικά με την εν γένει σεισμικότητα της χώρας ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε πως όντως υπάρχει μια έξαρση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπενθύμισε πως η Ελλάδα «είχε, έχει και θα έχει σεισμούς», κάτι που πρέπει να μελετηθεί και αναφορικά με την αντισεισμική προστασία.
Όπως ανέφερε, με βάση τα στοιχεία, στην Ελλάδα κάνει ένα σεισμό 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο μία φορά τον χρόνο, υπενθυμίζοντας τους σεισμούς: Κρήτη 6,1 φέτος, 6,8 νότια της Ζακύνθου το 2018, 6,2 στη Λέσβο και 6,6 στην Κω τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα υφίσταται το «ντόμινο» ενεργοποίησης τον ρηγμάτων, όπως είχε γίνει το 1999, θα πρέπει να γίνει ένας αρκετά μεγάλος σεισμός, προκειμένου να υπάρχει διέγερση γειτονικών ρηγμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου