Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Ο σεισμός του 99 στην Πάρνηθα είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα - Οι πιο καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί που έγιναν σε Κύπρο και Ελλάδα -

Εκατοντάδες οι νεκροί που προκάλεσαν - Συμβουλές για να προστατευτείτε σε περίπτωση σεισμού


Της Κυπριάνας Σταύρου
Σεισμός: Η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης.
Οι σεισμοί καταρχάς συμβαίνουν επειδή ο πλανήτης μας είναι γεωλογικά «ζωντανός». Όπως αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής επισκόπησης, οι δύσκαμπτες λιθοσφαιρικές πλάκες του περιβλήματος της Γης, οι οποίες «επιπλέουν» και μετακινούνται πάνω από το συγκριτικά πιο εύπλαστο εσωτερικό της Γης, βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και εκτελούν ένα σοβαρό έργο της ζωής του πλανήτη μας: ανακυκλώνουν το εξωτερικό του περίβλημα με το να δημιουργούν νέο φλοιό ή να καταστρέφουν τον παλιό φλοιό σπρώχνοντάς τον πίσω στο εσωτερικό της Γης.
Ως αποτέλεσμα της κίνησης των πλακών είναι η συσσώρευση τάσεων, που όταν αυτές υπερβούν την αντοχή των πετρωμάτων, αυτά σπάζουν και έτσι προκαλείται ένας σεισμός.
Η Κυπρος τώρα παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα διότι βρίσκεται στη Μεσογειακή ζώνη διάρρηξης, η οποία αποτελεί το όριο σύγκρουσης της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής Πλάκας. Η Αφρικανική Πλάκα καταδύεται κάτω από την Πλάκα Ανατολίας η οποία αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Ευρασιατικής Πλάκας.
Με αφορμή τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 19/07 στην Αθήνα σας παραθέτουμε στη Newsbomb τους πιο καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς που καταγράφηκαν πρόσφατα σε Κύπρο και Ελλάδα:

Πρόσφατοι καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί στην Κύπρο

10 Σεπτεμβρίου 1953 - Πάφος
Ο πιο καταστροφικός και φονικός σεισμός στην Κύπρο ήταν αυτός της 10ης Σεπτεμβρίου 1953, μεγέθους 6.1 ρίχτερ με επίκεντρο το Στρουμπί της Πάφου. Στο σεισμό σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έγιναν άστεγοι ενώ επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και επιφανειακές ρωγμώσεις. Συνολικά, καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ σε άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτήρια προκλήθηκαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και σε άλλα 105 προκλήθηκαν μικρότερες ζημιές. Προκλήθηκαν επίσης σημαντικές ζημιές στη Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα εδαφικής ρευστοποίησης. Παρατηρήθηκε επίσης ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου ενώ οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν δεκάδες αισθητοί μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.
9 Οκτωμβίου 1996 - Λεμεσός/Πάφος
Ο σεισμός, με ένταση 6.5 ρίχτερ, είχε επίκεντρο το νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου μεταξύ Λεμεσού - Πάφου. Από το σεισμό, που έγινε αισθητός σε Λεμεσό, Πάφο, Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι, έχασαν τη ζωή τους δυο άτομα από δευτερογενή άτομα και προκλήθηκαν ζημιές σε οικίες, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό.
11 Αυγούστου 1999 - Λεμεσός
Ισχυρός σεισμός (5.6 ρίχτερ) με επίκεντρο στο χωριό Γεράσας Λεμεσού ο οποίος έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί. Προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στη Λεμεσό και σε χωριά στο βόρειο μέρος της επαρχίας. Απότέλεσμα του σεισμού είναι 40 άτομα να είχαν τραυματίστεί ελαφρά λόγω πανικού. Υπήρξε  μεγάλος αριθμός μετασεισμών που συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες.
23 Φεβρουαρίου 1995 - Πάφος
Καταστρεπτικός σεισμός (5.9 ρίχτερ) στην επαρχία Πάφου με 2 νεκρούς. Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς.
20 Ιανουαρίου 1941 - Παραλίμνι
Πολύ δυνατός σεισμός (6.5 ρίχτερ) στο Παραλίμνι που έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου (τραυματισμούς ανθρώπων, θανάτους ζώων και καταρρεύσεις σπιτιών σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο), ζημιές στη Λευκωσία και Λάρνακα και προκάλεσε επίσης ένα μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.
12 Δεκεμβρίου 1927 - Λεμεσός
Ισχυρός σεισμός (5. 3 ρίχτερ) στην περιοχή της Λεμεσού με έντονη μετασεισμική ακολουθία. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές βλάβες σε κτίρια σε όλη σχεδόν την επαρχία της Λεμεσού.
9 Μαΐου 1930 - Πάφος
Καταστροφικός σεισμός (5.5 ρίχτερ) που έπληξε κυρίως την επαρχία Πάφου. Προκάλεσε καταστροφές σε εκκλησίες και σπίτια στη Πάφο, Πέγεια και Έμπα και προξένησε κατολισθήσεις στη Νατά και στην Επισκοπή Πάφου.
26 Ιουνίου 1937 - Πάχνα, Πλάτρες, Πενταλιά
Ισχυρός τοπικός σεισμός (5.3 ρίχτερ) στη δυτική Κύπρο, ο οποίος κατέστρεψε σπίτια και εκκλησίες σε Πάχνα, Πλάτρες, Πενταλιά, Όμοδος, Άρσος, Σαλαμιού και προξένησε κατολισθήσεις στην Αρμίνου.
23 Φεβρ. 1906 - Λεμεσός
Ισχυρός σεισμός (5.6 ρίχτερ) που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Λεμεσό και Κολόσσι.
29 Σεπτεμβρίου 1918 - Αμμόχωστος
Ισχυρός σεισμός (6.2 ρίχτερ) με επίκεντρο μεταξύ της Κύπρου και της ακτής της Λεβαντίνης. Έγινε αισθητός σε όλο το νησί, ιδιαίτερα στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο, στο Λίβανο, στη Συρία και στο Ισραήλ. Καταγράφηκε σε 23 σεισμογράφους.
15 Σεπτεμβρίου 1961 - Λάρνακα
Ζημιογόνος σεισμός (5.7 ρίχτερ) με επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας, ο οποίος έγινε αισθητός σχεδόν σε όλο το νησί. Προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.
15 Απριλίου 2015 - Κισσόνεργα
Ισχυρός σεισμός (5.6 ρίχτερ) με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κισσόνεργας στην Πάφο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο ιδιαίτερα στην επικεντρική περιοχή της Πάφου, έγινε έντονα αισθητός στην επαρχία Λεμεσού, ελαφρά αισθητός στην επαρχία Λευκωσίας και έγινε αντιληπτός από μερικούς κατοίκους στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε κτίρια στην επαρχία Πάφου και κατά τις επόμενες ημέρες σημειώθηκε μεγάλος αριθμός μετασεισμών.

Πρόσφατοι φονικοί σεισμοί στην Ελλάδα

Κεφαλονία - 12/8/1953
Η σοβαρότερη σεισμική δόνηση που έγινε τα τελευταία εκατό χρόνια στην Ελλάδα είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλλονιά. Προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές κυρίως σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη ενώ έχασαν την ζωή τους 476 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 2412. Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια.
Πάρνηθα - 7/9/1999
Ο σεισμός στην Πάρνηθα είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα. Ο σεισμός προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.. Οι μετρήσεις έδειξαν σεισμό 5,9 της Κλίμακας Ρίχτερ και άφησε πίσω του περίπου 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες.
Αποτέλεσμα εικόνας για ρικομεξ
Χαλκιδική - 1932
Ισχυρός σεισμός στην Χαλκιδική όπου οι τραυματίες έφτασαν τα 669 άτομα, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 160. Οι δύο μετασεισμοί που ακολούθησαν μετά τον κύριο σεισμό των 7 Ρίχτερ, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Στρατωνίου και της Ιερισσού, ενώ συνολικά 4.106 σπίτια κατέρρευσαν και άλλα 3.218 υπέστησαν σοβαρότατες βλάβες. 
Θεσσαλονίκη - 20/7/1978
Στις 20 Ιουνίου του 1978 την Θεσσαλονίκη έπληξε σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ . Ο απολογισμός ήταν 49 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν ή που τους προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Τα περισσότερα θύματα προκάλεσε  κατάρρευση πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για θεσσαλονικη σεισμος
Αμοργού - 9/7/1956
Ο σεισμός της Αμοργού στις 9 Ιουλίου του 1956, είχε μέγεθος 7.7 Ρίχτερ και το επίκεντρο του ήταν στα νότια του νησιού της Αμοργού στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο σεισμός δημιούργησε και τσουνάμι με μέγιστο ύψος 30 μέτρα, λόγω μιας υποθαλάσσιας κατολίσθησης. Το ύψος του τσουναμιού έφτασε τα 10 μέτρα στην Αστυπάλαια και περίπου 3 μέτρα στην βορειοδυτική ακτή της Κω. Τα  κύματα έπληξαν τα λιμάνια των νησιών της Καλύμνου, Λέρου και Πάρου με απολογισμό 53 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες.
Αιγίο - 15/6/1995
Στους 25 έφτασαν τα θύματα του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995. Από αυτούς, οι 16 ήταν Έλληνες πολίτες και οι υπόλοιποι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια.
Αλκυόνιδες - 24/2/1981
Οι 3 σεισμοί των Αλκυονίδων ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 1981 και κράτησαν μέχρι τις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους. Συνολικά 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τρεις σεισμοί (με τον μεγαλύτερο να έχει ένταση 6,7 Ρίχτερ) έγιναν η αφορμή ώστε να θωρακιστεί η Αττική και να εισαχθούν νέοι πολεοδομικοί κανόνες.
Αρχάγγελος της Ρόδου - 26/6/1926
Ο μεγαλύτερος  σε ένταση σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα έγινε στις 26/6/1926 στον Αρχάγγελο της Ρόδου και ήταν 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός κατέστρεψε εντελώς τον Αρχάγγελο της Ρόδου και έγινε πολύ αισθητός στις γύρω περιοχές. Συνολικά κατέρρευσαν 3.200 σπίτια, ενώ 550 έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Οι τραυματίες δεν είχαν υπολογιστεί και οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 12.
Προφυλάξεις για περίπτωση σεισμού
Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το σοφότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να επικεντρωθεί στο να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών, που συμβαίνουν κατά κύριο λόγο στο δομημένο περιβάλλον. Oι σεισμοί από μόνοι τους δεν είναι επικίνδυνοι προς τον άνθρωπο όπως είναι άλλα φυσικά φαινόμενα (εκρήξεις ηφαίστειων, πλημμύρες, τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι, κλπ) και για αυτό η επένδυση σε αντισεισμικές κατασκευές θα φέρει πιο άμεσα αποτελέσματα της μείωσης απωλειών από σεισμούς παρά η πρόγνωση τους, την στιγμή που η αποτροπή τους είναι αδύνατη.
Σύμβουλες που πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού
Μερικές συμβουλές που συνιστάται να ακολουθήσετε σε περίπτωση σεισμού, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης:
  • Να κρατήσεις την ψυχραιμία σου γιατί ο πανικός προκαλεί θύματα.
  • Αν βρίσκεσαι μέσα σε κτήριο, μείνε εκεί. Προφυλάξου κάτω από ένα στερεό τραπέζι ή στάσου δίπλα από ένα εσωτερικό τοίχο. Μείνε μακριά από παράθυρα, εξωτερικού τοίχους, τζάκια, και κρεμασμένα αντικείμενα. Βγες από την κουζίνα. Μην τρέξεις σε σκάλες ή να βγεις έξω γιατί μπορεί να πέσεις και να τραυματιστείς από σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια. Μην χρησιμοποιήσεις ανελκυστήρα.
  • Αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο πήγαινε σε ανοικτό χώρο μακριά από κτίρια, ηλεκτροφόρα καλώδια και στύλους, φουγάρα και οτιδήποτε μπορεί να πέσει πάνω σου.
  • Αν οδηγείς, σταμάτα προσεκτικά και κινήσου μακριά από άλλα οχήματα. Μην σταματήσεις κάτω ή πάνω από γέφυρα, κοντά σε δέντρα, στύλους, ηλεκτροφόρα καλώδια. Μείνε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Αν βρίσκεσαι στο βουνό πρόσεχε από βράχους, κατολισθήσεις, δέντρα.
  • Αν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα, να κινηθείς προς περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου