Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Δεν ονειρευόμαστε μια...φανταστική πόλη

Ονειρευόμαστε μια σύγχρονη πόλη και μπορούμε να την σχεδιάσουμε από την αρχή!

Μας έχει απασχολήσει πολλές φορές το θέμα της πόλης μας που «άλλαξε» και κανείς μας δεν συμφωνεί, ούτε με τον τρόπο που άλλαξε, ούτε με το αποτέλεσμα που βιώνουμε καθημερινά. Διαπιστώνω όμως, ότι έχει χυθεί πολύ… μελάνι στην προσπάθεια να περιγράψουμε την πραγματικότητα, ενώ η ρεαλιστική λύση» απουσιάζει. Και δεν εννοώ τις γενικόλογες αναφορές σε «Μια πόλη καθαρή, ασφαλή και σύγχρονη»!... Γιατί δεν αρκεί να θέλουμε μια καλύτερη πόλη από αυτήν που ζούμε σήμερα, πρέπει να έχουμε την δυνατότητα και να περιγράψουμε αυτήν την «Νέα πόλη», ξεκάθαρα. Να μπορούμε να πούμε «Τι θέλουμε», «Γιατί το θέλουμε» αλλά και «Πως ακριβώς θα μοιάζει αυτή η νέα πόλη» αύριο. 

Κάποτε, το «Μενίδι» ήταν μια μικρή πόλη, με όλα τα χαρακτηριστικά του χωριού… Όμορφα και ανθρώπινα χαρακτηριστικά, με τους δημότες να γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά με τις υποδομές να απέχουν από αυτές μιας σύγχρονης – έστω και μικρής – πόλης. Σε αυτό το «Μενίδι» μεγαλώσαμε! Το αγαπήσαμε όμως πολύ, αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ αλλά η συνέχεια είναι γνωστή. Ταχύτατη η ανάπτυξη, απουσία ενός προγράμματος που θα «έβλεπε» την νέα πραγματικότητα και θα ήταν εκεί για να την επανασχεδιάσει. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα αλλά και τα «υλικά» και οι άνθρωποι που ευθύνονται για όλο το σκηνικό που ζούμε σήμερα. Ένα πανέμορφο χωριό, που μετατράπηκε σε μια άναρχη και χωρίς υποδομές πόλη! 

Ας τελειώνουμε όμως με τις περιγραφές! Κανείς δεν διαφωνεί ότι αυτό που βλέπει και βιώνει είναι πραγματικό και άδικο. Εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, έχουμε ένα καθήκον και έναν ρόλο παραπάνω. Να πάρουμε αυτή την πραγματικότητα και να την πάμε… Πολύ παρακάτω! Όμως, όχι με μια έκθεση ιδεών γεμάτη από «πρέπει», αλλά με έναν σύγχρονο λόγο γεμάτο αποδείξεις ότι αυτό που λέμε μπορεί να γίνει! Ας αφήσουμε λοιπόν τα «πρέπει» και ας περάσουμε στην πράξη. 

Η νέα πόλη που ονειρεύομαι και θέλω, δεν είναι μια φανταστική πόλη βγαλμένη από ταινία του κινηματογράφου. Είναι η επαναφορά στις αξίες που ήταν καθημερινά ορατές πριν 20 ή 30 χρόνια. Είναι μια πόλη που το εμπορικό κέντρο της θα είναι πόλος που θα μαζεύει όλη την Κοινωνία εκεί. Τα παιδιά, τους γονείς, το εμπόριο αλλά και όλους όσοι θα επισκεφτούν αυτή την νέα πόλη. Αλλά για να συμβεί αυτό, όλοι θα πρέπει να έχουν έναν σαφή λόγο για να το κάνουν και να στηρίξουν αυτή την αλλαγή. 

Οι σκέψεις μου είναι πλέον ξεκάθαρες εδώ και αρκετό καιρό και δεν αποτελούν «Όνειρο» αλλά μια πεντακάθαρη εικόνα για αυτή την νέα πόλη. Μια πόλη που θα αφήνει τους δημότες της να περπατούν ανενόχλητοι, ήρεμοι και ασφαλείς, μέσα στους δρόμους της και τις πλατείες. Μια πόλη που το εμπόριό της - που έχει την ανάγκη άμεσης στήριξης – θα δει καλύτερες και πιο σύγχρονες ημέρες. Με στήριξη που θα το κάνει σύγχρονο και άμεσα ανταγωνιστικό στα νέα πράγματα που καθορίζουν πλέον το εμπόριο μιας περιοχής. 

Και μαζί με το κέντρο της πόλης, η Πάρνηθα, το Τατόι και ο Πολιτισμός μιας παράδοσης αιώνων, θέλω να είναι εκεί. Ορατά, λειτουργικά, σύγχρονα και όχι σαν «Όνειρο». Γιατί το όνειρο ανήκει στην σφαίρα του ύπνου, κάτι που δεν έχουν ανάγκη οι Αχαρνές σήμερα. Θέλουμε λοιπόν να εξαφανιστεί η απάθεια και να απομακρυνθούν οι φράσεις «Τίποτε δεν αλλάζει εδώ», «Καλά να πάθουμε με αυτούς που ψηφίζουμε» και άλλες αντίστοιχες που διαβάζω καθημερινά στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης. 

Και κάτι ακόμα πιο σπουδαίο απ΄όλα τα προηγούμενα: μπορούμε να αναγνωρίσουμε με τι υλικά δύναμης, ικανότητας και ψυχής πρέπει να είναι φτιαγμένοι και να διαθέτουν αυτοί που θα αναλάβουν αυτή την αλλαγή; 

Σε πολύ σύντομο χρόνο, θα δείτε όλες τις ενέργειες που έχουμε ολοκληρώσει σαν παράταξη, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στον δημότη με ουσία και ρεαλισμό. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι «Άλλη μια φορά» αλλά «Η μόνη φορά που τα πράγματα δείχνουν τη πορεία από τώρα». Με κάθε στέλεχος του συνδυασμού, με κάθε λέξη, με κάθε θέση και σχέδιο, με κάθε απάντηση και… Επίτηδες, άφησα τον εαυτό μου τελευταίο… Ξέρω πολύ καλά, ότι ο χρόνος της παλαιάς νοοτροπίας τελείωσε. Και προσωπικά, δεν δίνω την παραμικρή πίστωση σε κανέναν να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο. 

Αλλάζουμε, σημαίνει ζούμε, αλλά και για να ζήσουμε πρέπει να αλλάξουμε ! Ας μην αφήσουμε αυτή την ζωή για άλλη μια φορά να πάει χαμένη, ανάμεσα σε λόγους και γενικόλογες υποσχέσεις. Όποιος θέλει να αλλάξει, εμείς είμαστε εδώ, κυρίως με αποδείξεις και απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Περιμένω να μας τις κάνετε! 

Καλό καλοκαίρι 

Με εκτίμηση 
Σπύρος Ι. Βρεττός 
Δημοτικός Σύμβουλος 
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης 
"ΑχαρΝέων Ελπίδα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου