Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Αχαρναί: Ένας δήμος συνυφασμένος με τον Αριστοφάνη και τον Σοφοκλή

Αχαρναί

Διαβάστε ένα ωραίο αφιέρωμα του Ιστότοπου MAXMAG για τις Αχαρναισ 
Δήμος Αχαρνών ή Αχαρναί ή και Αχαρνές. Είναι ένας από τους αρχαίους δήμους και οικισμούς της Αττικής, που άνηκε στην Οινηίδα φυλή. Οι κάτοικοί του είχαν την ιδιότητα των καρβουνιάρηδων και μάλιστα αυτό ήταν και το κύριο θέμα στη κωμωδία του πιο γνωστού κωμικού της Αθήνας, του Αριστοφάνη Αχαρνείς, η οποία παίχτηκε και διδάχθηκε το 425 π.Χ. Σήμερα αποτελούν περιοχή της Δυτικής Αττικής, μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, από τη βόρεια πλευρά του κέντρου της Αθήνας.
Στις Αχαρνές βρίσκεται ένας θολωτός, μυκηναϊκός τάφος του 13ου αιώνα, ένα από τα σπάνια ευρήματα για την Αττική, που σώζεται σε αρκετά διατηρητέα κατάσταση  και τα ευρήματα του βρίσκονται και εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, υπάρχει αρχαιολογική συλλογή που στεγάζει ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και κατά την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, όπου υπάρχουν πλούσια εκθέματα λαϊκού πολιτισμού των νεότερων χρόνων.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και σχετικές έρευνες, στους πρόποδες της Πάρνηθας έχει ανακαλυφθεί και ο τάφος του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή. Κατά τον Φεβρουάριο του 2007, σε μια από τις ανασκαφές που έγιναν σε οικόπεδο κοντά στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Λιοσίων έφερε στο φως της δημοσιότητας το αρχαιότερο θέατρο του Δήμου Αχαρνών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Αχαρναί
Συγκέντρωση κατοίκων των Αχαρνών

Ιστορική Αναδρομή

Στο ιστορικό έργο του Θουκυδίδη αναφέρεται, ότι στη πρώτη εκστρατεία των Πελοποννησίων έφθασε μέσω της Οινόης και των βουνών στις Αχαρνές, όπου και πέρασαν από το σημείο. Αλλά, αν και οι Αχαρνείς οπλίτες έφθαναν τις 3.000, δεν επιτράπηκε από τον Περικλή μία κατά μέτωπον αναμέτρηση. Με το τέλος των θερινών μηνών, αφού οι Πελοποννήσιοι λεηλάτησαν την επαρχία της Αττικής, έφυγαν για τον τόπο τους, διότι και ο Αθηναϊκός στόλος κατέστρεφε την Πελοπόννησο.
Ο περιηγητής Παυσανίας κατά τον πρώτο προς δεύτερο αιώνα μ.Χ. αναφέρει στα “Αττικά” ότι στον δήμο των Αχαρνών λατρεύονταν ο Απόλλων Αγυιεύς, ο Ηρακλής, η Αθηνά Υγιεία καί Ιππία, καθώς και ο Διόνυσος Μελπόμενος και Κισσός, επειδή κατά την παράδοση, εκεί πρωτοφανερώθηκε ο κισσός ως φυτό.
Επίσης, αν και άγνωστο σε πολλούς, η Αθήνα, άρα και ο δήμος Αχαρνών, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., στράφηκε ενάντια της Μακεδονίας μαζί με την υπόλοιπη νότια ηπειρωτική Ελλάδα και περιοχές της Ελλάδας όπως λόγου χάριν Θεσσαλία, Βοιωτία, Φωκίδα, Αιτωλία, Ακαρνανία, Λοκρίδα και Πελοπόννησος εκτός των Λακεδαιμονίων. Γύρω στο 322 π.Χ. η εξέγερση συνετρίβει μετά την ήττα των νοτίων Ελλήνων στη Κρανώνα Θεσσαλίας.
Κατά τα επόμενα χρόνια, όταν η Αθήνα αποκτά ολιγαρχικό καθεστώς και έπειτα εξεγείρεται κατά του Δημητρίου του Πολιορκητή, οι Αχαρνείς συμμετείχαν στη μάχη για ελευθερία. Το 270-269 π.Χ., ο Αθηνόδωρος του Γοργίππου από τις Αχαρνές, ήταν ο γραμματέας στην συνεδρίαση της Πανδιονίδας φυλής, όταν προτάθηκε η βράβευση του Καλλία, του υιού Δημοχάρη του Σφήττιου, επειδή ως αρχηγός των μισθοφόρων του Πτολεμαίου Α’ Σωτήρος, βοήθησε την αθηναϊκή εξέγερση του 286 π.Χ.. Κατά τα έτη 268-261 π.Χ., η Αθήνα, άρα και ο δήμος Αχαρνών, μετέσχε στον Χρεμωνίδειο πόλεμο, κατά τα έτη 261-229 π.Χ. περιήλθαν στην κατοχή των Μακεδόνων υπό τον Αντίγονο Γονατά, ενώ από το 229 π.Χ. έως το 86 π.Χ υπήρχε και πάλι δημοκρατία στους αθηναϊκούς δήμους.
Τα τελευταία χρόνια, οι Αχαρνές και οι υπόλοιποι δήμοι τάχθηκαν στο πλευρό του Μιθριδάτη ΣΤ’ Ευπάτορα, βασιλιά του Πόντου, εναντίον των Ρωμαίων, οι οποίοι κατέλαβαν την Αθήνα το 86 π.Χ. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ψηφίστηκε η κατασκευή και η ανάρτηση των δυο τιμητικών πλακών προς τιμήν του Ζήνωνα του Κιτιέα, ανάμεσα στους ιθύνοντες για τη κατασκευή αυτών των πλακών ήταν και ο Μέδοντας ο Αχαρνέας.
Ο δήμος Αχαρνών φθίνει για πολλούς αιώνες από την ιστορία, ενώ επανεμφανίζεται κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κατά την 1η Απριλίου 1821 εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι της Φυλής υπό το Μελέτιο Βασιλείου και μέχρι την 11η Απριλίου συνέλαβαν τους προεστούς και δέκα συνεργάτες των προεστών και τους φυλάκισαν. Στις 25 Απριλίου, οι επαναστάτες με τον Βασιλείου κυρίευσαν την πόλη της Αθήνας και στις 28 Απριλίου κυρίευσαν το διοικητήριο, απελευθερώνοντας όλην την Αττική, εκτός από την Ακρόπολη. Το 1827, οι Τούρκοι επανακτούν τον δήμο Αχαρνών και τελικώς οι Έλληνες επαναστάτες εκδιώκουν τους Τούρκους από τον δήμο Αχαρνών κατά τον Μάιο του 1829.
Αχαρναί

Γεωγραφική θέση και αρχαιολογικοί χώροι

Η πόλη των Αχαρνών βρίσκεται στους πρόποδες του πιο γνωστού βουνού της Αττικής, εν ονόματι Πάρνηθα. Περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της. Με μια πρόσφατη απογραφή, το 2011 είναι 4ος μεγαλύτερος δήμος Αττικής και 12ος σε ολόκληρη τη χώρα. Στη περιοχή των Αχαρνών έχουν ανακαλυφθεί πολλά αρχαιολογικά και αξιόλογα ευρήματα, που χρονολογούνται χιλιάδες αιώνες πριν. Μερικά από αυτά τα ευρήματα είναι:
  • Ο Τύμβος του Σοφοκλή στην Βαρυμπόμπη
  • Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών
  • Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος στον Κόκκινο Μύλο
  • Ρωμαϊκή Αγροικία
  • και τέλος, το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Όμως, ο δήμος των Αχαρνών δεν είναι γνωστός για τη πλούσια ιστορική και μυθολογική εξέλιξη του, αλλά έχει σημεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να  γνωρίσει τον δήμο εκ των έσω. Σημεία πλούσια και εκείνα σε ιστορία αλλά ψυχαγωγίας. Όπως, λόγου χάριν: Το αεροδρόμιο, το μουσείο πολεμικής αεροπορίας, το μικρό μουσεία της Πάρνηθας, το αρχαιολογικό μουσείο Αχαρνών, το λαογραφικό μουσείο Αχαρνών και τέλος το Τελεφερίκ που οδηγεί στη Πάρνηθα. Πράγμα που μπορεί να ψυχαγωγήσει κάθε επισκέπτη της κάνοντας μια βόλτα με το τελεφερίκ.

Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό τραγούδι από τον ερμηνευτή: “Γιάννη Χαρούλη” που αφηγείται σε στίχους τους Αχαρνείς και την ιστορία τους. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου