Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Πολύτιμες δωρεές και δράσεις στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών…

… παρουσίαση βιβλίου του Θανάση Κατάρα "Το Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής" την Τετάρτη 2 Μαΐου 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΛΕΑ 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών συμμετείχε στην Πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής με πολλαπλές εκδηλώσεις. Βασικός άξονας των εκδηλώσεων αποτέλεσε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα το "Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής", που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ισογείου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αχαρνών. Η έκθεση περιελάμβανε αρχειακές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1900 έως και την δεκαετία του 1950, ως μέσα τεκμηρίωσης του εορτασμού κατά την πάροδο των ετών. 



Τις εκδηλώσεις του Μουσείου μας πλαισίωσαν δύο πρόσφατες δωρεές που δέχτηκε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.) και οι οποίες αποτέλεσαν κομμάτι της φωτογραφικής έκθεσης, ως αναπόσπαστο μέρος της τελετουργίας του πανηγυριού: Η πρώτη δωρεά προήλθε από την οικογένεια Μαρίνη και αφορά σε μία παραδοσιακή Μενιδιάτικη γυναικεία φορεσιά, η οποία εκτίθεται ακόμα ως "έκθεμα του μήνα" στην είσοδο του μουσείου. 


Η δεύτερη δωρεά αφορά σε ένα μουσικό όργανο, "το κανονάκι", που μετράει τουλάχιστον έναν αιώνα ζωής και δωρήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Κιουρκατιώτη, θα αποτελέσει δε μόνιμο έκθεμα του μουσείου. Οι δύο αυτές δωρεές συνοδεύονταν από αρχειακές φωτογραφίες των οικογενειών, που αποτύπωναν τα δωρηθέντα αντικείμενα σε χρήση από τους ιδιοκτήτες τους, γεγονός σπουδαίο για την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση που υλοποιεί η ΙΛΕΑ. 


Τέλος, κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για το Πανηγύρι η Ι.Λ.Ε.Α. κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο των εκδόσεών της με τίτλο "Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής" της σειράς εκδόσεων με θέμα "Τα Λαογραφικά των Αχαρνών". Η μονογραφία αυτή αποτελεί προϊόν έρευνας του συντοπίτη μας Θανάση Κατάρα και διανθίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό του προσωπικού του αρχείου και του αρχείου της ΙΛΕΑ. Μετά από ανάπαυλα αρκετών ετών, η ΙΛΕΑ ανασύνταξε τις εκδοτικές της δυνάμεις και έτσι εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για τις εκδόσεις της, οι οποίες πλέον έχουν δρομολογηθεί και οδεύουν προς το τυπογραφείο. 
Η Ι.Λ.Ε.Α. ευχαριστεί τα μέλη, τους φίλους και τους εθελοντές της που οργάνωσαν και βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης, τους δωρητές για τις πολύτιμες δωρεές τους και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Σας ενημερώνουμε ότι το βιβλίο "Το Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής" μπορείτε πλέον να το προμηθεύεστε από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών. 


Με αφορμή την έκδοση αυτή, η ΙΛΕΑ πραγματοποιεί την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Μουσείου παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Κατάρα με ομιλίες και συζήτηση με το κοινό. Σας περιμένουμε όλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου