Τελευταια Νεα
Φόρτωση...

Το Μενίδι άλωσε το Εθνικό Θέατρο στην εκδήλωση μνήμης για το μεγάλο Λυκούργο Καλλέργη






Οι ασπρόμαυρες φωτό φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Σεϊταρίδη


Η φωτό φέρει την υπογραφή του Γιώργου Παραγυιού



Άνοιξαν, με ιδανικό τόπο, μια βραδιά νοσταλγίας, αφιερωμένη σε έναν ευπατρίδη του θεάτρου και της πολιτικής, το Λυκούργο Καλλέργη, που έφυγε από κοντά μας, το 2011, σε ηλικία 97 ετών.
Ο λόγος για το χορευτικό σχήμα που συγκρότησε, για τις ανάγκες του αφιερώματος, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η Μαρία Ιωαννίδου. Τρία ζευγάρια χορευτών του δικού μας χορογράφου και χορευτή Σπύρου Κύκνα με επικεφαλής τον ίδιο. Ανάμεσά τους και η ντάμα του Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου από τη Σχολή του Συλλόγου της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών.
Με πολύ απλά λόγια, χάρη στη σπουδαία Μαρία Ιωαννίδου και στο Σπύρο Κύκνα και στους χορευτές του, το Μενίδι έβαλε τη δική του σφραγίδα σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση. 
Που τη σημασία της αποδίδει πλήρως το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στην κορυφαία θεατρική αίθουσα της χώρας αλλά ότι την προλόγισε η πολιτική και πνευματική ηγεσία του τόπου:
 Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας ανέγνωσε το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Φώτης Κουβέλης και η πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη παρενέβησαν με βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών Νίκος Πυλαρινός και ο αειθαλής Μανόλης Γλέζος εκθείασαν τον τιμώμενο. 
Για να μην αναφέρουμε το χαιρετισμό του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθηνού, τις ομιλίες των συγγραφέων Λαοκράτη Βάσση, του Κώστα Γεωργουσόπουλου και τις απαγγελίες των ηθοποιών Εύας Κοταμανίδου και Κώστα Καστανά. Όσο για το συντονισμό τον ανέλαβαν οι δύο γνωστές ηθοποιοί και μαθήτριες του Λυκούργου Καλλέργη Νόρα Κατσέλη και Μαρία Σκούντζου.
Από την περιοχή το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, (δικαιωματικά) ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Γιώργος Αρβανίτης και η δημοσιογράφος Εύη Τριανταφύλλου.



Φωτό Πέτρος Αθανασόπουλος














Η εκδήλωση:
Η εκδήλωση ανέδειξε την πληθωρική προσωπικότητα του Λυκούργου Καλλέργη. Ως προς το χαρακτήρα του έγινε αναφορά στο ήθος, την ευγένεια, στις κοινωνιστικές αντιλήψεις του, στην ευρυμάθεια και στην προσήλωσή του στην ελληνική κουλτούρα.
Ως προς την προσφορά του αναφέρθηκαν οι 500 ρόλοι που ερμήνευσε στο θέατρο, οι κινηματογραφικές συμμετοχές του, οι μεταφράσεις του και η περίοδος της διδασκαλίας του ως καθηγητής δραματικής τέχνης στο Εθνικό Θέατρο. Η συνδικαλιστική του δράση για τα δικαιώματα του ηθοποιού και οι πολιτικοί του αγώνες ως μέλος και βουλευτής του ΚΚΕ και της ανανεωτικής αριστεράς. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο του στον ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στις καλλιτεχνικές αντιλήψεις που εκφράστηκαν από το Εθνικό Θέατρο κι από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στη λατρεία του για την ελληνική γλώσσα. 
Για την προσφορά του στην Τέχνη μίλησαν, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, η Κάτια Δανδουλάκη, η Άννα Συνοδινού και ο Γιάννης Βόγλης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εξομολόγηση της γυναίκας του Τζένης Κολλάρου για τη σχέση τους και για την οπτική γωνία, από την οποία εκείνη γνώρισε την προσωπικότητα και το έργο του, αλλά και για τη σχέση του με το γιο και τον έγγονό του.















































































Δείτε το πρόγραμμα της σπουδαίας εκδήλωσης:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου